Sociale media

Open the menu

Onze respons op COVID-19: alle laatste updates verzameld

staf

Op 11 maart verklaarde de Wereldgezondheidsorganisatie COVID-19 tot een pandemie. Op 13 juli zijn, volgens  cijfers van die organisatie, 12.552.765 patiënten bevestigd wereldwijd en heeft het virus 561/618 doden geëist. Artsen Zonder Grenzen ondersteunt de respons tegen corona, in overleg met de nationale gezondheidsautoriteiten, in Europa, het Midden-Oosten, Azië, Latijns Amerika en Afrika. We bieden een overzicht van onze activiteiten en geven je updates van de laatste info.

 

De coronapandemie heeft een grote impact op de uitvoering van al onze projecten wereldwijd. Daarom richten we onze aandacht op twee prioriteiten. We moeten adequate zorg kunnen blijven bieden, zonder onze patiënten en personeel in gevaar te brengen.

 

19 juni - Kinshasa hard getroffen door COVID-19

Nadat op 10 maart 2020 de eerste patiënt met COVID-19 werd bevestigd in de Democratische Republiek Congo, heeft het virus zich intussen verspreid over het hele land. Drie maanden later zijn 4.500 mensen met COVID-19 besmet. We ondersteunen 50 gezondheidscentra en hebben een behandelingsunit opgericht in Kinshasa.

9 juni - we kunnen onze interventie in België afbouwen

Na een interventie van meer dan twee maanden kunnen we onze voornaamste activiteiten in België stilaan afbouwen. In het medisch opvangcentrum in Brussel hebben we uiteindelijk 126 coronapatiënten onder de daklozen en migranten behandeld, en meer dan 150 woonzorgcentra in Vlaanderen , Brussel en Wallonië bijgestaan in infectiepreventie - en beheersing. Onze teams blijven klaarstaan mochten we weer nodig zijn.

27 mei - we breiden de respons in Brazilië uit

Ondanks de relatief kleine bevolking behoort de staat Amazonas tot de regio's met het hoogste absolute aantal sterfgevallen als gevolg van het nieuwe coronavirus in Brazilië. Tot nu toe zijn er minstens 1.780 mensen gestorven aan COVID-19. We breiden onze activiteiten uit.

26 mei - we sluiten onze activiteiten in spanje af

Na meer dan twee maand COVID-19-respons in Spanje, bouwen we nu onze interventies af. We ondersteunden meer dan 500 woonzorgcentra en hielpen zo het Spaanse zorgsysteem over een kritiek punt. De Spaanse overheden moeten nu waakzaam blijven en investeren in epidemiebeheer om nieuwe uitbraken te voorkomen.

29 april – lees ons accountability report van 1 maand covid-19-respons in België

Midden maart startten we in een respons op de covid-19-pandemie interventies op in België. Een maand later werd onze reactie meteen het grootste project dat we ooit uitvoerden in België. Via deze Accountability Report willen we je uitgebreid en transparant informeren hoe we in de voorbije maand jullie giften dankbaar hebben gebruikt om activiteiten op te starten in Brussel, Vlaanderen en Wallonië. 

28 april - we zijn nu anderhalve maand ver in onze respons

De teams van Artsen Zonder Grenzen racen tegen de klok om de COVID-19-pandemie aan te pakken in meer dan 70 landen waar onze programma's lopen. Tegelijkertijd worden er projecten in nieuwe landen opgestart op het moment dat ze pandemische hotspots worden. Een overzicht van meer dan maand interventies.

21 april - een overzicht van onze projecten in België

Het meest recente overzicht van onze projecten in België vind je hier.

16 april

Samen met meer dan 40 internationale organisaties doet Artsen Zonder Grenzen de wereldwijde oproep tot solidariteit en actie om daklozen te beschermen tegen COVID-19. Migranten en andere groepen die in precaire omstandigheden moeten overleven, moeten voorrang krijgen bij de screening op Covid-19. Deze mensen lopen een reëel risico om door het virus te worden besmet en hun precaire leefomgeving is een verzwarende risicofactor. Het gebrek aan aandacht voor deze specifieke populatie kan de epidemiologische situatie alleen maar verergeren. Er moeten dringend en prioritair maatregelen worden genomen om de verspreiding van Covid-19 tegen te gaan:

  • toegang tot veilige, niet-collectieve huisvesting
  • toegang tot primaire behoeften, zoals voedsel en sanitaire voorzieningen
  • toegang tot beschermende hulpmiddelen, zoals maskers en jassen
  • een proactief en systematisch screeningsbeleid, ook voor de zorgverleners

8 april - we breiden onze projecten in België uit

Na de rusthuizen in Brussel, zullen we ook rusthuizen in Vlaanderen en Wallonië ondersteunen. In ons medisch opvangcentrum in Brussel beginnen we met het screenen van vermoedelijke patiënten.

2 april - update van onze projecten wereldwijd

Naarmate de corona-epidemie evolueert in verschillende landen, breiden we onze repons uit of starten we nieuwe projecten op. Een update van onze projecten in Europa, het Midden-Oosten, Azië en Afrika vind je hier.

31 maart - we lanceren het fonds COVID-19

We breiden onze activiteiten uit in Europa en in onze bestaande projecten op andere plaatsen in de wereld. Daarom lanceren we een internationale oproep tot fondsen, die ons moet toelaten een antwoord te bieden op deze coronacrisis en zijn gevolgen.

31 maart - update van onze respons in België

De huidige corona-interventie is het grootste project van Artsen Zonder Grenzen ooit in België. Onze hulp is opgebouwd rond drie assen:

  • we ondersteunen 7 ziekenhuizen in Vlaanderen en Wallonië
  • we ondersteunen 138 woonzorgcentra in Brussel 
  • we beheren een medisch opvangcentrum voor daklozen, migranten en mensen zonder vast verblijf in Brussel

20 maart - spanje

 In het universitair ziekenhuis van Alcalá de Henares in Madrid, hebben we, in overleg met de Spaanse gezondheidsautoriteiten, een coronabehandelingsunit met 100 bedden voorzien voor patiënten met milde symptomen, dit om andere ziekenhuizen te ontlasten. We stellen onze kennis en ervaring in het beheer van epidemieën en gezondheidscrises ten dienste van de Spaanse gezondheidsautoriteiten om de epidemie te beheren en te beheersen.

19 maart - belgië

Om het zorgpersoneel en het gezondheidssysteem bij te staan, zetten we activiteiten op in België. In de eerste plaats willen we hulp bieden voor de meest kwetsbare mensen.

  • In Brussel zetten we een triage - en opvangstructuur op van 50 bedden om verdachte coronapatiënten onder de migranten en daklozen op te vangen, te isoleren, medisch op te volgen en door te verwijzen naar ziekenhuizen indien nodig. De capaciteit kan opgetrokken worden naar 150 bedden.
  • We ondersteunen verschillende rusthuizen in Brussel met een mobiel team dat gezondheidspromotie zal bieden, coronapatiënten zal identificeren en infectiepreventie en -bestrijding zal bieden.
  • We ondersteunen twee ziekenhuiscentra in de provincies Henegouwen en Antwerpen om hun opnamecapaciteit te verhogen, technische ondersteuning en opleiding te bieden, indien nodig.

18 maart - Frankrijk

In Frankrijk zetten we activiteiten op, in overleg met de Franse gezondheidsautoriteiten, om de opsporing en het beheer van Covid-19-patiënten onder de meest kwetsbare bevolkingsgroepen in Parijs en in bepaalde departementen van de regio Ile-de-France te versterken.

16 maart - Italië

In Italië ondersteunen we 3 ziekenhuizen in het epicentrum van de uitbraak met een team van specialisten in infectieziekten, anesthesisten, verpleegkundigen en logistiekers.

2 maart - griekse eilanden

De afschuwelijke en onhygiënische levensomstandigheden in de overvolle kampen op de Griekse eilanden zorgen voor de perfecte omstandigheden voor een COVID-19-uitbraak. Nu de eerste patiënt op Lesbos met corona is bevestigd, is de evacuatie van de kampen urgenter dan ooit.

14 februari: hong kong en china

Een team van Artsen Zonder Grenzen opende eind januari een project in Hong Kong rond de gezondheidspromotie voor kwetsbare groepen. In februari stuurden we gespecialiseerde medische beschermingskledij naar het ziekenhuis van Wuhan Jinyintan in de hoofdstad van de Chinese provincie Hubei, het epicentrum van de coronavirus COVID-19 uitbraak.