Onze respons op COVID-19: alle laatste updates verzameld

Op 11 maart verklaarde de Wereldgezondheidsorganisatie COVID-19 tot een pandemie. Op 6 april zijn, volgens  cijfers van die organisatie, 1.174.866 patiënten bevestigd wereldwijd, verspreid over 202 landen en regio's en heeft het virus 64.541 doden geëist. In België zijn er 18.431 bevestigde coronapatiënten, 1.283 mensen zijn tot dusver overleden. Artsen Zonder Grenzen ondersteunt de respons tegen corona, in overleg met de nationale gezondheidsautoriteiten, in Europa, het Midden-Oosten, Azië, Latijns Amerika en Afrika. We bieden een overzicht van onze activiteiten en geven je updates van de laatste info.

 

De coronapandemie heeft een grote impact op de uitvoering van al onze projecten wereldwijd. Daarom richten we onze aandacht op twee prioriteiten. We moeten adequate zorg kunnen blijven bieden, zonder onze patiënten en personeel in gevaar te brengen.

2 april - update van onze projecten wereldwijd

Naarmate de corona-epidemie evolueert in verschillende landen, breiden we onze repons uit of starten we nieuwe projecten op. Een update van onze projecten in Europa, het Midden-Oosten, Azië en Afrika vind je hier.

31 maart - we lanceren het fonds COVID-19

We breiden onze activiteiten uit in Europa en in onze bestaande projecten op andere plaatsen in de wereld. Daarom lanceren we een internationale oproep tot fondsen, die ons moet toelaten een antwoord te bieden op deze coronacrisis en zijn gevolgen.

31 maart - update van onze respons in België

De huidige corona-interventie is het grootste project van Artsen Zonder Grenzen ooit in België. Onze hulp is opgebouwd rond drie assen:

  • we ondersteunen 7 ziekenhuizen in Vlaanderen en Wallonië
  • we ondersteunen 138 woonzorgcentra in Brussel 
  • we beheren een medisch opvangcentrum voor daklozen, migranten en mensen zonder vast verblijf in Brussel

20 maart - spanje

 In het universitair ziekenhuis van Alcalá de Henares in Madrid, hebben we, in overleg met de Spaanse gezondheidsautoriteiten, een coronabehandelingsunit met 100 bedden voorzien voor patiënten met milde symptomen, dit om andere ziekenhuizen te ontlasten. We stellen onze kennis en ervaring in het beheer van epidemieën en gezondheidscrises ten dienste van de Spaanse gezondheidsautoriteiten om de epidemie te beheren en te beheersen.

19 maart - belgië

Om het zorgpersoneel en het gezondheidssysteem bij te staan, zetten we activiteiten op in België. In de eerste plaats willen we hulp bieden voor de meest kwetsbare mensen.

  • In Brussel zetten we een triage - en opvangstructuur op van 50 bedden om verdachte coronapatiënten onder de migranten en daklozen op te vangen, te isoleren, medisch op te volgen en door te verwijzen naar ziekenhuizen indien nodig. De capaciteit kan opgetrokken worden naar 150 bedden.
  • We ondersteunen verschillende rusthuizen in Brussel met een mobiel team dat gezondheidspromotie zal bieden, coronapatiënten zal identificeren en infectiepreventie en -bestrijding zal bieden.
  • We ondersteunen twee ziekenhuiscentra in de provincies Henegouwen en Antwerpen om hun opnamecapaciteit te verhogen, technische ondersteuning en opleiding te bieden, indien nodig.

18 maart - Frankrijk

In Frankrijk zetten we activiteiten op, in overleg met de Franse gezondheidsautoriteiten, om de opsporing en het beheer van Covid-19-patiënten onder de meest kwetsbare bevolkingsgroepen in Parijs en in bepaalde departementen van de regio Ile-de-France te versterken.

16 maart - Italië

In Italië ondersteunen we 3 ziekenhuizen in het epicentrum van de uitbraak met een team van specialisten in infectieziekten, anesthesisten, verpleegkundigen en logistiekers.

2 maart - griekse eilanden

De afschuwelijke en onhygiënische levensomstandigheden in de overvolle kampen op de Griekse eilanden zorgen voor de perfecte omstandigheden voor een COVID-19-uitbraak. Nu de eerste patiënt op Lesbos met corona is bevestigd, is de evacuatie van de kampen urgenter dan ooit.

14 februari: hong kong en china

Een team van Artsen Zonder Grenzen opende eind januari een project in Hong Kong rond de gezondheidspromotie voor kwetsbare groepen. In februari stuurden we gespecialiseerde medische beschermingskledij naar het ziekenhuis van Wuhan Jinyintan in de hoofdstad van de Chinese provincie Hubei, het epicentrum van de coronavirus COVID-19 uitbraak.