Sociale media

Open the menu

COVID-19 in België: Artsen Zonder Grenzen kan haar werk in het medisch opvangcentrum in Brussel beëindigen

msf covid-19
Het COVID-19-centrum in Brussel had een capaciteit van 150 bedden. © Pablo Garrigos, maart 2020.

Na een interventie van meer dan twee maanden kondigde Artsen Zonder Grenzen op dinsdag 9 juni het einde aan van haar activiteiten aan in het COVID-19-centrum op de site van Tour & Taxis in Brussel. Dit medisch opvangcentrum werd opgezet in samenwerking met Samusocial en het Burgerplatform voor Steun aan Vluchtelingen vermoedelijke en bevestigde COVID-19-patiënten onder de daklozen, migranten en mensen zonder papieren te isoleren, te testen en te verzorgen.

"In het licht van de daling van het aantal patiënten beëindigen we onze activiteiten. Een ander centrum van het Rode Kruis blijft open voor deze kwetsbare mensen. Volgens onze analyse is dat voldoende", legt noodcoördinator Marie-Christine Férir uit.

In totaal heeft het centrum in Tour & Taxis 162 personen opgevangen. 148 patiënten waren nieuw, 14 patiënten werden doorverwezen naar het centrum vanuit het ziekenhuis.

msf covid-19 belgique
Julie , vrijwilliger bij AZG, Houria, gezondheidspromotor bij AZG en Roosmarijn, vrijwilliger bij het Platform, trekken hun persoonlijke beschermingspak aan voordat ze in 'de rode zone' met besmette patiënten binnengaan.  © Albert Masias, mei 2020.

"Natuurlijk blijven we beschikbaar om andere actoren te ondersteunen en zijn we bereid om indien nodig een ander centrum te heropenen, afhankelijk van de evolutie van de epidemie", vervolgt Férir. "Binnen die gemeenschappen blijft de snelle opsporing van verdachte COVID-19-patiënten essentieel. Het is belangrijk om de symptomatische patiënten en hun contacten op te volgen en de opvangcentra te blijven ondersteunen met de uitvoering van hygiënemaatregelen. Deze activiteiten kunnen uitgevoerd worden door een multidisciplinair mobiel team".

Artsen Zonder Grenzen blijft in België werken in de humanitaire hub in Brussel, waar de teams geestelijke gezondheidszorg bieden aan migranten in nood. De teams blijven ook ondersteuning bieden bij het bestrijden van COVID-19-infecties in verschillende opvangcentra.

"We mogen terugblikken op een vruchtbare samenwerking met andere organisaties en vrijwilligers. Samen hebben we een menselijk tintje aan de crisis gegeven en van dit centrum een warme en gastvrije plek gemaakt voor deze mensen die vaak door het zorgsysteem worden vergeten", eindigt Férir.

Sinds eind maart werkt Artsen Zonder Grenzen in de respons tegen COVID-19 in België op verschillende pijlers: we boden steun aan ziekenhuizen in Vlaanderen en Wallonië, aan woonzorgcentra in de drie gewesten van het land en richtten het medisch opvangcentrum aan Tour en Taxis op. Artsen Zonder Grenzen heeft ook advies gegeven aan de Belgische gezondheidsautoriteiten.