België

In 2017 heeft Artsen Zonder Grenzen in België migranten en vluchtelingen geholpen.

Artsen Zonder Grenzen gaf psychosociale begeleiding aan migranten en vluchtelingen in drie opvangcentra en in verschillende individuele opvangprojecten in Charleroi en Roeselare. Het team spoorde psychische problemen op, deed aan counseling en psycho-educatie, gaf culturele briefings en organiseerde activiteiten voor ontmoeting en ontspanning. Mensen met mogelijk ernstige psychische problemen werden doorverwezen naar gespecialiseerde diensten. Het team deed 525 individuele raadplegingen geestelijke gezondheid en bereikte 446 mensen via groepsactiviteiten.

Een Afghaanse vluchteling op consultatie bij een psycholoog in het Brusselse Noordstation. © Bruno De Cock, januari 2018.
Een Afghaanse vluchteling op consultatie bij een psycholoog in het Brusselse Noordstation. © Bruno De Cock, januari 2018.

In september begon Artsen Zonder Grenzen in een project vlakbij het Maximiliaanpark in Brussel met psychologische ondersteuning voor migranten en vluchtelingen op doorreis. Deze raadplegingen passen in een brede waaier aan diensten voor deze kwetsbare mensen door zeven organisaties, waaronder Artsen Zonder Grenzen. In deze ‘humanitaire hub’ kunnen migranten en vluchtelingen ook terecht voor medische zorgen, contacten met familie en juridisch advies. Tijdens de eerste drie maanden van dit project begeleidde de psycholoog van Artsen Zonder Grenzen 140 mensen, vooral Soedanezen, Ethiopiërs en Eritreeërs.