België

Artsen Zonder Grenzen bleef psychologische en psychosociale bijstand verlenen aan migranten en vluchtelingen die in 2018 al dan niet tijdelijk in België verbleven.

Veel migranten en vluchtelingen die Europa bereiken, hebben al traumatische ervaringen achter de rug, in hun thuisland of op hun reisweg. Die ervaringen wegen zwaar op hun geestelijke gezondheid. Een onaangepast asielbeleid en het onthaal- en integratiebeleid in de gastlanden vergroten hun psychologische kwetsbaarheid, veroorzaken doorgaans bijkomende trauma’s en zijn nefast voor hun geestelijke gezondheid.

Een Afghaanse vluchteling op consultatie bij een psycholoog in het Brusselse Noordstation. © Bruno De Cock, januari 2018.
Een Afghaanse vluchteling op consultatie bij een psycholoog in het Brusselse Noordstation. © Bruno De Cock, januari 2018.

In 2018 boden we psychosociale steun in projecten voor collectieve en individuele huisvesting voor asielzoekers in de gemeenten Charleroi, Morlanwelz en Roeselare. Onze activiteiten omvatten onder meer screenings van de geestelijke gezondheid, grondige analyses, psycho-educatie, follow-ups en ontspanningsactiviteiten voor een beter algemeen welzijn.

Onze teams hielpen ook migranten die buiten het formele opvangsysteem leven. Velen onder hen reizen door België in een poging een andere bestemming te bereiken. De onzekerheid over hun juridisch statuut en de erbarmelijke leefomstandigheden verhogen het risico op nieuwe mentale problemen, bovenop de trauma’s die ze eerder al opliepen. 

In september 2017 gingen we in zee met zes andere organisaties om een breed dienstenpakket aan te bieden in een ‘humanitaire hub’ in Brussel. De vluchtelingen kunnen er onder meer terecht voor medische en geestelijke gezondheidszorg, om familieleden op te sporen, voor sociaal-juridisch advies en kledij. Ons team draagt actief bij tot het beheer van het project en verstrekt geestelijke gezondheidszorg. In 2018 hielden we in de hub meer dan 1.800 individuele consultaties voor 448 mensen, vooral mannen uit Soedan, Ethiopië en Eritrea.