Sociale media

Open the menu

Onze humanitaire hulpprojecten - Artsen Zonder Grenzen

Artsen Zonder Grenzen verleent al meer dan vijftig jaar medische en humanitaire hulp aan mensen die in het buitenland, maar ook in België, verstoken blijven van medische zorg.

Wij focussen op 5 humanitaire noodsituaties

 
Oorlogen en conflicten

In conflictgebieden bieden onze teams de meest levensreddende zorg. Trauma- en chirurgische zorg bieden we in ziekenhuizen of speciale traumacentra. Maar we redden ook levens door vrouwen een veilige bevalling aan te bieden, door chronische patiënten te voorzien van hun medicatie of speciale pediatrische units op te richten.

Natuurrampen

Bij natuurrampen zoals aardbevingen, orkanen, cyclonen of overstromingen moet meestal onmiddellijk worden ingegrepen om hulp te bieden. Binnen de 72 uur zijn onze teams ter plaatse en hebben we het eerste noodmateriaal al ingevlogen. Die race tegen de klok is nodig om levens te redden. Onze prioriteit de eerste dagen: eerste traumazorg, drinkbaar water en evacuatie van kritieke patiënten.

Epidemieën

Of het nu gaat om tuberculose, malaria,  hiv, mazelen, gele koorts, cholera of ebola… Veel ziektes eisen vandaag nog te veel slachtoffers. Ter plaatse behandelen en isoleren we patiënten. maar we zetten ook in op preventie, vaccinatie en bewustmaking. We zetten zorgstructuren op en werken aan de verbetering van hygiëne en sanitaire voorzieningen. Deze interventies spelen een belangrijke rol bij de bestrijding en het indijken van epidemieën.

Steun voor vluchtelingen en ontheemden

In hun thuisland, in grote vluchtelingenkampen in Bangladesh of Libanon, op hun vluchtroute of net hier Europa… Artsen Zonder Grenzen biedt medisch, psychologische  en humanitaire zorg aan mensen op de vlucht. Of het nu gaat om vluchtelingen, asielzoekers, migranten of intern ontheemden.. Onze dokters behandelen steeds mensen in hoge nood.

Hulp voor mensen zonder toegang tot gezondheidszorg

Kwetsbare bevolkingsgroepen hebben vaak geen of heel moeilijk toegang tot kwaliteitszorg. Kraamzorg, traumazorg, pediatrische zorg, maar even goed relatief eenvoudige consultaties of doorverwijzingen naar specialisten… Onze kwaliteitszorg is steeds gratis en staat zo dicht mogelijk bij de gemeenschap. In tientallen landen rijden onze mobiele klinieken dagelijks naar moeilijk bereikbare gebieden om ook daar patiënten met essentiële medische hulp bij te staan.

Ons humanitaire werk wereldwijd

AZG werkt in meer dan 70 landen. Wij streven ernaar om gratis zorg van hoge kwaliteit te bieden, ondanks de vaak zeer complexe noodsituaties.

De landen waar wij actief zijn

 
 

Humanitaire medische hulp

Met onze humanitaire noodhulp helpen we mensen in crisissituaties wereldwijd. We bieden medische zorg en verbeteren de levenscondities van onze patiënten. Onze teams werken conflictgebieden, in landen in crisis, na een natuurramp of uitbraak van een epidemie. Als internationale humanitaire medische organisatie heeft Artsen Zonder Grenzen de opdracht uiterst snel passende medische hulp te bieden aan mensen in nood.

Meer over AZG en humanitaire hulp

 

Wat doet AZG in België?

Artsen Zonder Grenzen biedt hulp aan bevolkingsgroepen in nood. Dat wil soms zeggen onze teams aan onze patiënten hulp bieden, die ze normaal gezien van hun overheid zouden moeten krijgen. Dat is ook het geval in België, waar we onze zorg focussen op zij die van de Belgische autoriteiten geen hulp kunnen verwachten. In de humanitaire hub in Brussel bieden we al 5 jaar geestelijke gezondheidszorg aan vluchtelingen, migranten en asielzoekers. Wanneer we een bevolkingsgroep in nood zien, passen we onze hulp telkens daarop aan. Zo hebben we tijdens COVID-19 meerdere isolatie- en behandelcentra geopend voor daklozen en het personeel van de woonzorgcentra ondersteund.

Meer informatie over onze rol in België

 

De missie van AZG in België is momenteel gebaseerd op 3 assen:

  • Toegang tot essentiële geestelijke gezondheidsdiensten
  • Noodhulp aan niet-begeleide minderjarige vreemdelingen
  • Oprichting van mobiele klinieken voor kwetsbare personen