Sociale media

Open the menu

De humanitaire noodhulp van Artsen Zonder Grenzen

Met onze humanitaire noodhulp helpen we mensen in crisissituaties wereldwijd. We bieden medische zorg en verbeteren de levenscondities van onze patiënten. Onze teams werken in conflictgebieden, in landen in crisis, na een natuurramp of uitbraak van een epidemie.

Wereldwijde medische hulp: wat is onze rol?

Als internationale humanitaire medische organisatie heeft Artsen Zonder Grenzen de opdracht uiterst snel levensreddende hulp te bieden aan mensen in nood.

Kom vandaag nog in actie door een gift te doen

Welke humanitaire hulp bieden wij?

Artsen Zonder Grenzen biedt medische noodhulp en eerste levensbehoeften aan bevolkingsgroepen die te lijden hebben onder oorlogsgeweld, epidemieën, honger en gebrek aan gezondheidszorg. We helpen mensen die massaal op de vlucht geslagen voor geweld of bij natuurrampen. Essentieel in al onze projecten is het bieden van geestelijke gezondheidszorg. Ook zo in België, waar we migranten en vluchtelingen de zorg geven die ze van de overheid niet krijgen.

Onze rol in humanitaire hulp

Artsen Zonder Grenzen concentreert zich op het bieden van noodhulp in de onmiddellijke omgeving van de bevolkingsgroepen in crisissituaties. Maar we getuigen ook over het lijden van onze patiënten en de schendingen van het humanitair recht in de regio's waar we actief zijn. Onze dokters spreken zich deskundig uit over wat ze zien in onze projecten; steeds onafhankelijk, neutraal en onpartijdig.

Voedselcrisissen, natuurrampen, epidemieën, gewapende conflicten... Voor elk type crisissituatie biedt AZG de gepaste  hulp aan de bevolking in nood. Na elke crisis  reageren onze teams binnen de 72 uur ter plaatse. In onze logistieke magazijnen staan logistieke, humanitaire en medische kits, klaar om te vertrekken naar overal ter wereld. Zo beschikken we zelfs over een opblaasbare trauma-unit die we op enkele uren tijd kunnen opzetten om chirurgische zorg te kunnen geven.

Jij kunt helpen

Zonder de steun van onze schenkers zou dit allemaal niet mogelijk zijn. Jouw steun maakt het ons mogelijk nieuwe projecten op te zetten en snel te reageren om hulp te bieden aan zij die dat het meest nodig hebben. Voor de financiering van al onze projecten wereldwijd zijn wij uitsluitend afhankelijk van particuliere giften. Daarom telt elke steun.

Hulp bij ziekte en crisissituaties

Humanitaire noodhulp bieden, kent  uiteenlopende uitdagingen. Ongeacht de crisis: AZG reageert meteen en biedt medische zorg  naargelang de behoeften van de mensen in nood.

Welke hulp bieden we?

Oorlogen en conflicten

In conflictgebieden bieden onze teams de meest levensreddende zorg. Trauma- en chirurgische zorg bieden we in ziekenhuizen of speciale traumacentra. Maar we redden ook levens door vrouwen een veilige bevalling aan te bieden, door chronische patiënten te voorzien van hun medicatie of speciale pediatrische units op te richten.

Natuurrampen

Bij natuurrampen zoals aardbevingen, orkanen, cyclonen of overstromingen moet meestal onmiddellijk worden ingegrepen om hulp te bieden. Binnen de 72 uur zijn onze teams ter plaatse en hebben we het eerste noodmateriaal al ingevlogen. Die race tegen de klok is nodig om levens te redden. Onze prioriteit de eerste dagen: eerste traumazorg, drinkbaar water en evacuatie van kritieke patiënten.

Epidemieën

Of het nu gaat om tuberculose, malaria,  hiv, mazelen, gele koorts, cholera of ebola… Veel ziektes eisen vandaag nog te veel slachtoffers. Ter plaatse behandelen en isoleren we patiënten. maar we zetten ook in op preventie, vaccinatie en bewustmaking. We zetten zorgstructuren op en werken aan de verbetering van hygiëne en sanitaire voorzieningen. Deze interventies spelen een belangrijke rol bij de bestrijding en het indijken van epidemieën.

Steun voor vluchtelingen en ontheemden

In hun thuisland, in grote vluchtelingenkampen in Bangladesh of Libanon, op hun vluchtroute of net hier Europa… Artsen Zonder Grenzen biedt medisch, psychologische  en humanitaire zorg aan mensen op de vlucht. Of het nu gaat om vluchtelingen, asielzoekers, migranten of intern ontheemden.. Onze dokters behandelen steeds mensen in hoge nood.

Hulp voor mensen zonder toegang tot gezondheidszorg

Kwetsbare bevolkingsgroepen hebben vaak geen of heel moeilijk toegang tot kwaliteitszorg. Kraamzorg, traumazorg, pediatrische zorg, maar even goed relatief eenvoudige consultaties of doorverwijzingen naar specialisten… Onze kwaliteitszorg is steeds gratis en staat zo dicht mogelijk bij de gemeenschap. In tientallen landen rijden onze mobiele klinieken dagelijks naar moeilijk bereikbare gebieden om ook daar patiënten met essentiële medische hulp bij te staan.

Focus op enkele AzG-acties wereldwijd

Noodhulp is een ware race tegen de klok, onze snelle interventies redden levens.

 

Oorlog in Oekraïne, te veel slachtoffers en gebrek aan zorg

Sinds maart 2022 evacueert Artsen Zonder Grenzen traumapatiënten uit de frontlinies in Oekraïne. Via twee medische treinen kunnen we evacueren, behandelen en doorverwijzen naar veiligere ziekenhuizen in het westen.

Volg de situatie in Oekraïne

Volg onze interventies in Jemen

Onze teams zijn ook aanwezig in Jemen, waar burgers in vluchtelingenkampen kampen met ondervoeding en gebrek aan gezondheidszorg.

Volg onze interventies in Jemen
 
 

Syrië, veelvuldige gezondheidsproblemen

AZG is sinds 2009 actief in Syrië en de toegang tot gezondheidszorg is nog steeds niet verzekerd voor miljoenen ontheemden, vooral vrouwen en kinderen.

Meer informatie over onze operaties in Syrië

AZG op het terrein: werken in humanitaire hulp

Meer dan 44.000 medewerkers van tientallen verschillende nationaliteiten werken bij Artsen Zonder Grenzen. Niet alleen dokters, verpleegkundigen of medische specialisten werken bij ons, maar ook logistiek medewerkers, gezondheidspromotors, chauffeurs, koks, … Wist je trouwens dat het overgrote merendeel van ons personeel overal ter wereld lokaal wordt aangeworven? 

Kom bij ons werken, bekijk de beschikbare profielen

Werken voor AZG op het terrein

Werken voor  Artsen zonder Grenzen vergt een grote persoonlijke inzet en motivatie. Naast een sterke teamgeest en een hoge tolerantie voor crissituaties, werken onze teams in een zeer verrijkende multiculturele omgeving waar interpersoonlijke vaardigheden essentieel zijn.

Naar het buitenland met AZG

De vacatures hangen voornamelijk af van operationele behoeften en noodsituaties. De opdrachten duren tussen de drie en twaalf maanden. Sommige zijn van kortere duur zoals de missies van anesthesisten en chirurgen, vanwege de intensiteit van hun werkzaamheden.

Gezochte profielen

Artsen Zonder Grenzen doet regelmatig een beroep op nieuwe medewerkers  om haar teams te vervolledigen. De vacatures die met spoed moeten worden vervuld, bestrijken een breed scala van vaardigheden.

 • Generalisten
  Verpleegkundigen
  Dokters
  Logistici
  Coordinatoren
 • Specialisten
  Obstetricus-gynaecologen
  Anesthesisten
  Chirurgen

Getuigenissen van onze teams

Margo Baro, verpleegkundige, bij haar terugkeer uit Oekraïne

"Ik zag veel ernstig gewonde mensen, zoals een 65-jarige vrouw met 80% brandwonden van een bominslag. Via het spoor evacueren we vluchtelingen naar veiliger oorden terwijl we hen de zorg geven die ze nodig hebben. Patiënten behandelen in een rijdende trein is niet gemakkelijk, maar in oorlogstijd moet je creatief zijn om levens te redden".

Yannick, Project Supply Finance Manager in Kunduz, Afghanistan

“Op een missie spreken niet alle mensen met wie we werken noodzakelijk onze taal. Dus moeten we communiceren via vertalers. Dit vereist veel geduld en tijd om te luisteren. Wij moeten de culturen van onze collega's respecteren en ons aanpassen aan zeer verschillende contexten. Het is een dagelijkse uitdaging. Ik leer veel van de lokale teams.”