Syrië

Het conflict in Syrië is zijn zevende jaar ingegaan. Het geweld bereikte een nieuw dieptepunt in 2017. Miljoenen wanhopige burgers hadden dringend hulp nodig.

In Syrië werden burgers en burgerdoelwitten ook in 2017 weer onder vuur genomen. Het militair offensief maakte in heel het land duizenden doden en gewonden en joeg honderdduizenden mensen op de vlucht. Acht medische centra die ondersteuning krijgen van Artsen Zonder Grenzen werden getroffen door bommen of mortiergranaten bij gerichte en blinde aanvallen. De onveiligheid en de beperkte toegang hinderden er de medische en humanitaire hulp van Artsen Zonder Grenzen.

MSF teams assessing the medical and humanitarian needs in Al Mishlab. east of Raqqa. 2 November. “When we first visited Mishlab, east of Raqqa, it was a ghost town, but on our latest visit, some people had returned to check on their houses, Some found their homes in ruins; others found dead bodies and explosive devices in their houses, gardens and in the streets.” says Craig Kenzie, leader of MSF’s Raqqa response team
De teams van AZG onderzoeken de medische en humanitaire noden in Al Mishlab, ten oosten van Raqqa. © Diala Ghassan, november 2017.

We onderhandelen steeds over toegang met de officiële en feitelijke overheden die een gebied in handen hebben. Maar Islamitische Staat gaf ons geen enkele garantie na hun ontvoering van onze medewerkers in 2014, en van de Syrische regering kregen we geen toelating om te werken, ondanks herhaaldelijke aanvragen.

Ook waar we geen eigen teams op het terrein konden sturen, bleven we vanop afstand medische voorzieningen ondersteunen, en dit vooral vanuit de buurlanden. We konden daardoor geneesmiddelen en medisch- en reddingsmateriaal leveren en medisch personeel in Syrië opleiden. We gaven technisch medisch advies en sprongen bij voor de werkingskosten.

In de belegerde gebieden was deze clandestiene steun van Artsen Zonder Grenzen doorslaggevend, want de troepen die het gebied in handen hadden, plukten soms essentieel medisch materiaal uit de officiële hulpkonvooien. In 2017 deden de voorzieningen die Artsen Zonder Grenzen vanop afstand bijstaat meer dan 2,3 miljoen ambulante raadplegingen en 134 000 grote en kleinere chirurgische ingrepen. Er werden meer dan 31 000 bevallingen begeleid en meer dan 110 000 patiënten opgenomen. Sommige voorzieningen redden het niet zonder onze steun, andere werken ook samen met andere organisaties. We kunnen die cijfers daarom niet volledig op conto schrijven van Artsen Zonder Grenzen.

Gouvernement van Idlib

In 2017 ondersteunden we vaccinatieprogramma’s in het noorden van het gouvernement. Mobiele teams hielpen vluchtelingen in de officiële en informele kampen met medische hulp, overlevingskits voor de winter en hygiënekits en drinkbaar water en sanitair.

Artsen Zonder Grenzen breidde haar steun vanop afstand aan patiënten met een niertransplantatie in het gouvernement uit. Meer dan 90 mensen kregen zo toegang tot levensreddende medische hulp.

In Qunaya werken we voortaan samen met het regionale referentieziekenhuis. Vijf van onze personeelsleden doen er nu de materiële en technische supervisie van alle diensten.

In Idlib ligt een overbevolkt kamp voor intern ontheemden
Het overbevolkte vluchtelingenkamp in Idlib. Hier behandelt AZG mensen met trauma's en brandwonden, hebben we mobiele klinieken en ondersteunen we 15 naburige ziekenhuizen. © Mohammed Homidan, juni 2018.

Gouvernement van Homs

In het noorden van het belegerde Homs, dat in handen is van de oppositie, werkt Artsen Zonder Grenzen vanop afstand samen met acht medische voorzieningen. Ook hier is er hulp aan patiënten met een niertransplantatie; 26 patiënten konden hiervan gebruik maken.

Gouvernement van Rif Dimashq

Het zogenaamde “verzoeningsakkoord” werd voorafgegaan door bombardementen van de Syrische regeringscoalitie en een verharding van het beleg. Daardoor zag Artsen Zonder Grenzen de toegangswegen naar de zwaar gebombardeerde gebieden van Rif Dimashq in het centrum van Syrië afgesneden. De medische noden zijn nog steeds immens.

In mei moesten we alle medische hulp naar oostelijk Ghouta een maand lang opschorten. Tijdens hevige gevechten toonden de gewapende oppositiegroepen namelijk geen enkel respect voor medische hulpverlening.

In de loop van het jaar verminderde Artsen Zonder Grenzen het aantal voorzieningen in haar programma voor medische hulp vanop afstand in het gouvernement van Rif Dimashq van 33 naar 22. Zo konden we ons concentreren op de belangrijkste klinieken en ziekenhuizen waar zowel oorlogsverwondingen als andere aandoeningen dringend verzorging nodig hadden.