In de nasleep van de aardbevingen in Turkije/Syrië: een jaar later
Op 6 februari 2023 troffen twee krachtige aardbevingen het zuiden van Turkije en het noordwesten van Syrië, waarbij bijna 59.000 mensen omkwamen en meer dan 8 miljoen mensen ontheemd raakten.
We deden een beroep op jullie voor donaties zodat we zo snel mogelijk konden reageren en jullie reageerden. Ontdek wat jouw bijdrage heeft betekend waar de aardbeving verwoesting aanrichtte.
🚨 Hoe we op de noodsituatie hebben gereageerd
6 februari 2023
De cruciale eerste uren
We waren al aanwezig in het noordwesten van Syrië en nog geen drie uur na de eerste aardbeving lanceerden we ons noodreactieplan in de regio en stonden onze medewerkers klaar. In de eerste uren na de aardbevingen werkte het medisch personeel de klok rond om te reageren op de gewonden die bij de faciliteiten aankwamen en behandelden we zo'n 200 mensen.
Februari - maart 2023
Een ramp die werd verergerd door de kou
In Syrië zetten we mobiele klinieken op in schuilplaatsen en opvangkampen om essentiële medische diensten en eerste hulp voor geestelijke gezondheid te bieden. Nu de winter voor de deur staat, doneren we ook dekens en essentiële spullen aan ontheemden. Samen met plaatselijke partnerorganisaties in Turkije hebben we medische voorraden, voedsel, water en logistieke apparatuur gedoneerd en gedistribueerd. We hebben ook hygiënekits en hulpgoederen gedistribueerd, waaronder dekens, elektrische kachels en thermisch ondergoed, om mensen te helpen de koude temperaturen te trotseren.
April - mei 2023
Mensen zijn getraumatiseerd door de ramp en het verlies
In april en mei verhoogden onze teams hun steun voor medische behoeften op de langere termijn, waaronder geestelijke gezondheidszorg, met name voor kinderen. We ondersteunden ook een ziekenhuis met chirurgisch personeel om nazorg en reconstructieve chirurgie te bieden aan patiënten die ernstig gewond waren geraakt tijdens de aardbevingen.
Eind mei
Eind mei rondden we onze activiteiten in Turkije af, omdat in de meeste humanitaire behoeften werd voorzien.
De nasleep
De nasleep: Het garanderen van toegang tot gezondheidszorg in Syrië
We richten ons op strategische activiteiten voor de lange termijn om duurzame toegang tot gezondheidszorg in het noordwesten van Syrië te garanderen. Dit was des te belangrijker omdat de aardbeving de reeds erbarmelijke gezondheidssituatie verergerde, die voor de aardbevingen werd gekenmerkt door ondergefinancierde medische voorzieningen en beperkte dienstverlening. In reactie hierop hebben we drie ziekenhuizen en klinieken in Idlib hersteld en zijn we van plan een nieuw kraamcentrum te bouwen in Jindires.
Ons werk in cijfers
Dankzij jouw generositeit en de inzet van onze teams ter plaatse, hebben we kunnen zorgen voor :
Op zulke kritieke momenten spelen donaties aan het noodfonds van Artsen Zonder Grenzen een cruciale rol. Dankzij deze bijdragen kan Artsen Zonder Grenzen onmiddellijk ingrijpen en medische noodhulp, tijdelijk onderdak, voedsel en drinkwater bieden aan de overlevenden. Elke donatie wordt een concrete daad van solidariteit die het leed van de getroffen mensen helpt verlichten.
Ik doneer aan het noodfonds
Zolang er medische nood is, blijft AZG ter plaatse
Een jaar na de aardbeving die de rampzalige gezondheidssituatie in Syrië verergerde, zijn er nog steeds AZG-teams aanwezig in Syrië. In het kamp Al Hol hebben de gevaarlijke en onhygiënische omstandigheden van het kamp, net zoals de langdurige aard van hun detentie zonder einde in zicht, geleid tot een enorme behoefte aan geestelijke gezondheidszorg voor de mensen die daar worden vastgehouden.
In 2023 ondersteunde AZG meer dan 10.000 mensen in kamp Al Hol met activiteiten op het gebied van geestelijke gezondheid voor kinderen, adolescenten en volwassenen, zowel mannen als vrouwen en bood 2.000 consulten in individuele therapeutische counselingsessies.
Activiteiten op het gebied van geestelijke gezondheid zijn een essentieel onderdeel van elke medische interventie. Ze kunnen mensen een veilige en ondersteunende omgeving bieden om hun gevoelens te uiten, hun ervaringen te verwerken en copingmechanismen aan te leren.
Ik kom hier om te huilen en mijn verdriet te vertellen. Als ik de kliniek verlaat, voelt het alsof ik alles heb weggegooid.
In onze samenleving zeggen ze als iemand depressief is dat zijn geest bezeten is en dat hij een exorcisme nodig heeft, maar ik besloot de wetenschappelijke weg te volgen en naar de AZG-kliniek te gaan. Ik schaamde me om mijn buren en vrienden te vertellen dat ik naar sessies voor geestelijke gezondheidszorg ging, uit angst dat ze zouden denken dat ik gek was. Deze sessies hebben me veel gegeven, omdat ik weet dat het leven niet alleen draait om het zorgen voor anderen, maar ook om het zorgen voor jezelf!
Ik kom hier naar de AZG-kliniek om de negativiteit in ons leven kwijt te raken. Het is fijn om iemand te hebben die naar je kan luisteren en je tijd en aandacht geeft.
*Namen zijn veranderd om de anonimiteit van onze patiënten te respecteren, op hun verzoek.