Films over Artsen zonder Grenzen
Organiseert u een debat, een conferentie over humanitair werk of een inzamelingsactie voor AZG? Boost uw evenement met de vertoning van een film die gratis beschikbaar is!
De film wordt u per e-mail toegestuurd, klik op een link om hem te krijgen.
Indien u de voorkeur geeft aan het DVD-formaat, is de film "(Un)limited" nog steeds beschikbaar in dit formaat. We versturen het alleen in België per post. Voel je vrij om de DVD na uw vertoning naar ons terug te sturen, zodat hij door anderen gebruikt kan worden.
Om uw evenement nog dynamischer te maken, kunt u ook een beroep doen op een MSF-spreker, die al uw vragen over de film kan beantwoorden. Dit is echter afhankelijk van onze beschikbaarheid en het aantal deelnemers aan uw evenement.
Deze vier films zijn beschikbaar:
Affliction
De documentaire Affliction neemt ons mee naar Liberia, Sierra Leone en Guinee en toont hoe ebola zich vanaf ‘patient zero’ razendsnel verspreidde over het hele gebied.
De film is een pakkend verhaal van angst en frustratie, van stigma en ongeloof, van verdriet maar ook van opluchting, moed en de kracht van patiënten en medewerkers van Artsen Zonder Grenzen die dagelijks de strijd tegen de epidemie aangaan.
- Doelgroep: middelbare scholen (derde graad), hogescholen en universiteiten, verenigingen, culturele centra.
- Duur: 1:10
- Regie: Peter Casaer
- Gesproken taal: Engels, Frans
- Ondertiteling: Nederlands
- Distributie: Dalton Distribution
Access to the danger zone
Acces to the Danger Zone is een documentaire over oorlogsslachtoffers en hun nood aan humanitaire hulp. De film start met de ontvoering van twee hulpverleners in een Keniaans vluchtelingenkamp, en beschrijft de moeilijkheden en gevaren waarmee hulporganisaties te maken krijgen op enkele van de meest gevaarlijke plaatsen ter wereld: Somalië, het oosten van Congo en Afghanistan.
Access to the Danger Zone onderzoekt niet alleen de risico's en de veiligheidsmaatregelen, maar ook de verwarring die ontstaat met militaire en politieke actoren, en de compromissen die hulpverleners sluiten om toegang te krijgen tot oorlogsgebieden.
- Doelgroep: hogescholen en universiteiten, verenigingen, culturele centra
- Twee versies beschikbaar: 52 of 70 minuten
- Een film van Peter Casaer en Eddie Gregoor (België, 2012)
- Gefilmd op locatie in Afghanistan, het oosten van Congo, Kenia en Somalië
- Co-productie door Canvas (VRT)
- Ingesproken door Daniel Day-Lewis
Achter de grenzen
Achter de Grenzen is een documentaire die het verhaal van de humanitaire actie van Artsen Zonder Grenzen vertelt, aan de hand van originele beelden en aangrijpende getuigenissen.
De film bevat persoonlijke verhalen over de magie maar ook de limieten van het werk van Artsen Zonder Grenzen; over de evoluties van medische benadering en het belang van om echt onafhankelijk te kunnen werken; over het belang van publiek het woord te nemen, over de dilemma’s die zich stellen en compromissen die gemaakt moeten worden.
- Doelgroep: middelbare scholen, hogescholen en universiteiten
- Duur: 52 minuten
- Gedraaid in Libanon, Congo, Servië en Montenegro
- Bepaalde beelden kunnen ongeschikt zijn voor kinderen jongeren dan 13
See what we see
De strijd tegen HIV/aids wordt vaak aanzien als één van de meest succesvolle volksgezondheidsprojecten ooit. Maar volgens Artsen Zonder Grenzen is de strijd nog lang niet gewonnen. Miljoenen mensen krijgen geen behandeling. Aids bestaat nog steeds.
Eind 2013 lanceerde Artsen Zonder Grenzen een serie webdocu's onder de noemer See What We See. Hierin zien we onder meer hoe aids nog steeds de grootste doodsoorzaak is bij jonge vrouwen - niet alleen in sub-Saharaanse Afrika, maar wereldwijd. Het is dan ook alarmerend dat drie op de vier zwangere vrouwen met HIV in ontwikkelingslanden geen behandeling krijgen.
Uit de See What We See-docu's blijkt duidelijk dat er nog werk aan de winkel is. Maar er zijn ook lichtpuntjes, zoals de lokaal georganiseerde patiëntengroepen die ervoor zorgen dat meer mensen sneller een behandeling krijgen, en de behandeling langer blijven volgen.
De kortfilm kan je hier alvast bekijken:
- Doelgroep: middelbare scholen, hogescholen en universiteiten, verenigingen, culturele centra
- Duur: 16 minuten
- Gefilmd op locatie in Congo, Zuid-Afrika, Lesotho
- Een kortfilm van Peter Casaer voor Artsen Zonder Grenzen