Sociale media

Open the menu

Update: hoe reageerde Artsen Zonder Grenzen tot nu toe op de aardbevingen in Syrië en Turkije?

Syrië

Wat deed Artsen Zonder Grenzen tot nu toe in Syrië?

 • Uitgedeelde hulpgoederen: 84.810
 • Consultaties in mobiele klinieken: 23.790
 • Consultaties geestelijke gezondheidszorg: 6.000
 • Geschonken medische benodigdheden: 35 ton  
 • Ondersteunde ziekenhuizen: 32  

Artsen Zonder Grenzen (AZG) was al aanwezig in Noordwest- en Noordoost-Syrië voordat de aardbevingen plaatsvonden. Hierdoor konden we relatief snel reageren in de zwaarst getroffen gebieden in voornamelijk Noordwest-Syrië. Noordoost-Syrië is minder hard getroffen.

Vandaag heeft AZG haar inspanningen opgevoerd door mobiele klinieken in te zetten, hulpgoederen te verdelen, water- en sanitaire voorzieningen en logistieke activiteiten uit te voeren en psychologische eerste hulp en geestelijke gezondheidszorg te bieden. 

Daarnaast zal het herstel van enkele getroffen gezondheidsvoorzieningen ondersteund worden. 

AZG medewerker
AZG-medewerker deelt dekens uit in Afrin, Syrië. Februari 2023 © AZG

Noordwest-Syrië

Ondersteuning van de gezondheidszorg in de gouvernementen Idlib en Aleppo

AZG ondersteunde 32 ziekenhuizen en gezondheidsvoorzieningen door middel van donaties van noodkits, traumakits, medische benodigdheden en dekens. We stuurden medisch personeel waaronder chirurgen. In 4 gezondheidsfaciliteiten in Idlib hebben we gewonde patiënten behandeld en door triagetenten toe te voegen kon de ziekenhuiscapaciteit vergroot worden. Verder hebben we AZG-ambulances ingezet en ondersteunden we 90 andere ambulances. Verder hebben we de inspanningen opgeschaald door mobiele klinieken in te zetten en hulpgoederen uit te delen.

Mobiele klinieken

We hebben 13 mobiele klinieken opgezet bij verschillende opvangcentra en kampen in het noordwesten van Syrië. Het doel is om essentiële medische diensten aan te bieden.

Mentale gezondheidszorg

Onze teams hebben een hulplijn voor geestelijke gezondheid opgezet. Dit wordt in de gemeenschap gecommuniceerd via onze gezondheidsbevorderaars en specialisten in geestelijke gezondheid. 

Daarnaast bieden we geestelijke gezondheidsdiensten aan in de mobiele klinieken en gezondheidscentra die we ondersteunen, en zetten we veilige ruimtes op voor sociale en recreatieve activiteiten voor vrouwen en kinderen. We bouwen ook een Psychosociale Zorgeenheid (PSCU) op om onze AzG-medewerkers na de crisis te ondersteunen, aangezien zij door de ramp zijn getroffen.

Hulpverlening aan getroffen gezinnen 

In het gouvernement Aleppo hebben we met onze lokale partners voedsel en dekens uitgedeeld aan meer dan 500 gezinnen in de opvangcentra in Afrin. Er werden 840 hygiënekits uitgedeeld aan ontheemden die in kampen aan de stadsrand wonen. Verder hebben we ook een bakkerij voorzien van 20 ton meel en 5.000 liter brandstof.

Daarnaast ontvingen 940 ontheemde gezinnen een volledig pakket essentiële goederen, zoals; hygiënekits, keukenpakketten, dekens, matrassen en jerrycans, en werden er 4366 hygiënekits uitgedeeld in 36 kampen in het gebied Sharran in Aleppo. 

In meer dan 200 kampen in de provincie Idlib blijft ons team essentiële goederen uitdelen aan de zwaarst getroffen gezinnen. In maart 2023 werden er 150 tenten en 2743 kits uitgedeeld aan gezinnen die verblijven in kampen in Sarmada, Al-Dana, Marat Mersin en andere districten. In Noordwest-Syrië werden er in totaal 30.900 dekens uitgedeeld.

Bouw van een nieuw kraamcentrum in Jindires, Aleppo

Na de vernietiging van het kraamcentrum dat ondersteund werd door AZG in Jindires, zullen we helpen bij de bouw van een nieuw kraamcentrum om een veilige en geschikte ruimte te bieden waar vrouwen kunnen bevallen.

Water- en sanitaire voorzieningen 

In het gouvernement Idlib bieden we water- en sanitaire voorzieningen aan in 18 kampen voor ontheemden. Het gaat om het herstel van latrines, de levering van watertrucks, de installatie van watertanks en de ondersteuning van afvalophaaldiensten. 

Donaties/AZG-hulp in Noordwest-Syrië

AZG stuurde een konvooi van 53 vrachtwagens met tenten, winterkits en andere essentiële artikelen en deelde deze uit aan de slachtoffers van de aardbevingen.

Daarnaast is er 35 ton medische artikelen ingevoerd om de opschaling van de activiteiten voor te bereiden.  

Noordoost-Syrië

Bij onze projecten in Noordoost-Syrië is er geen grote schade gemeld als gevolg van de aardbevingen. Het team maakt echter actief gebruik van alle mogelijkheden om steun te verlenen aan de gebieden elders in Syrië die door de aardbevingen werden getroffen.  

 

mensen bij tent
Een psycholoog van organisatie die ondersteund wordt door AZG, houdt een consultatie voor individuele psychosociale ondersteuning in het dorp Kayatepe (Rezip), aan de rand van Adıyaman, Turkije. Maart 2023 © Mariana Abdalla 

Turkije

De humanitaire hulp die AZG in Turkije verleent, is in samenwerking met lokale ngo’s ter plaatse. Dit omvat psychosociale interventies, verbetering van water- en sanitaire voorzieningen en distributie van hulpgoederen en donaties rekening houdend met hoe de humanitaire noodsituatie zicht ontwikkelt.

De psychosociale activiteiten omvatten individuele en groepssessies, alsook het schenken van pedagogisch materiaal voor psychosociale workshops. In plaatsen als Adıyaman en Malatya steunen wij lokale organisaties bij het opzetten van schone, veilige en warme ruimtes waar zij terecht kunnen voor onder meer psychosociale hulp, douches en toiletten, wasmachines en oplaadapparaten.  

AZG blijft medische materialen, voedsel, water en logistieke voorraden doneren en distribueren, net zoals tienduizenden hulpgoederen, zoals hygiënekits, dekens, kachels en ondergoed. We spelen ook in op de immense behoeften op het vlak van water en sanitaire voorzieningen. Dit wordt gedaan door o.a. de bouw van douches en toiletten en het opzetten en bijvullen van watertanks in geïmproviseerde kampen.

Wat deed Artsen Zonder Grenzen tot nu toe in Turkije?

 • Psychosociale activiteiten: 7.668 mensen namen deel aan de activiteiten
 • Donatie van: 
  • 167 Toiletten
  • 22 douches 
  • 54 watertanks
  • 40 ton groenten en fruit 
 • Levering van water: 743.850 liter 
 • Distributie van:
  • 2.058 powerbanks 
  • 267 tenten 
  • 3.109 dekzeilen 
  • 36.843 dekens
  • 50,5 ton brandhout
  • 10.614 luiers
  • 10.500 jerrycans voor water
  • 14.003 stukken ondergoed
  • 25.666 hygiënekits 
  • 6.809 winterkits
  • 99.923 waterkruiken

Het is dankzij de steun van onze schenkers dat wij medische humanitaire hulp kunnen bieden in de getroffen gebieden. 

Wil je op de hoogte blijven van onze andere projecten? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!

Ik schrijf me in op de nieuwsbrief