Oekraïne

Mensen in de conflictzone in het oosten van Oekraïne hebben nog steeds een beperkte toegang tot gezondheidszorg. Het conflict begon in 2014 en berokkende schade aan de infrastructuur, ontwrichtte de dienstverlening en veroorzaakte een economische teruggang.

Artsen Zonder Grenzen bemande mobiele klinieken op 28 locaties in en rond de conflictzone. Daar verstrekten onze teams broodnodige primaire gezondheidszorg en psychologische ondersteuning aan bijna 3.000 personen.

De meerderheid van de patiënten in onze mobiele klinieken waren vrouwen ouder dan 50 met chronische aandoeningen zoals een te hoge bloeddruk, hartproblemen, diabetes en geestelijke gezondheidsproblemen, zoals angststoornissen en depressie. Naast individuele begeleiding organiseerden onze teams opleidingen om gezondheidspersoneel en dienstverleners in de omgeving te leren omgaan met stress en burn-outs.

Hepatitis C

We zetten ons hepatitis C-project voort in de regio van Mykolajiv. Daar bieden we behandelingen aan met twee direct werkende antivirale geneesmiddelen: daclatasvir en sofosbuvir. We bieden er eveneens gratis diagnosetests, patiëntenondersteuning, opleidingen en begeleiding.

Al onze hepatitis C-patiënten lijden eveneens aan hiv en/of worden behandeld met opioïden om af te kicken van een drugsverslaving. Bij de eerste groep, die met de behandeling begon in 2017, werd er een indrukwekkend genezingspercentage van meer dan de 95% opgetekend.

Resistente tuberculose

In samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid zetten we in 2018 een project op touw voor de behandeling van resistente tuberculose in het regionale tuberculoseziekenhuis van Zjitomir. Het gaat om een van de eerste projecten in het land waarbij patiënten behandeld worden met de zeer doeltreffende orale geneesmiddelen bedaquiline en delamanid. We blijven daarnaast ook pleiten voor een betere toegang tot die geneesmiddelen in het hele land. Het project voorziet overigens verzorging voor ambulante patiënten, geestelijke gezondheidszorg en sociale ondersteuning. In Oekraïne kunnen tuberculosepatiënten doorgaans immers geen beroep doen op dergelijke zorgverlening.