Oekraïne

Onze medische noodhulp momenteel in Oekraïne

Terwijl de oorlog in Oekraïne nu al meer dan 3 maanden duurt, blijft Artsen Zonder Grenzen noodhulp verlenen. We breiden onze acties stelselmatig uit, volgens de medische behoeften die we constateren en indien de veiligheid ons werk toelaat.

  • in totaal zijn zo'n 610 medewerkers actief in Oekraïne
  • via 2 medische treinen evacueerden we al meer dan 650 patiënten uit de frontlinies in het oosten
  • we blijven ziekenhuizen aan het front voorzien van medisch materiaal. In totaal brachten we al 800 ton medische noodcargo het land in
  • via mobiele klinieken bieden we humanitaire hulp aan de ontheemde bevolking, in veiligere delen van het land. Ook in buurlanden als Polen, Rusland en Slowakije bieden we dezelfde noodhulp.

Een overzicht van onze acties in het land, vind je hieronder.

 

ONZE ACTIVITEITEN VOOR DE OORLOG

 

Voor de oorlog voerden we in Oekraïne al een reeks activiteiten uit. Zo bemande Artsen Zonder Grenzen mobiele klinieken op 28 locaties in en rond de conflictzone. Daar verstrekten onze teams broodnodige primaire gezondheidszorg en psychologische ondersteuning aan bijna 3.000 personen.

Naast individuele begeleiding organiseerden onze teams opleidingen om gezondheidspersoneel en dienstverleners in de omgeving te leren omgaan met stress en burn-outs.

Daarnaast zetten we in de regio van Mykolajiv ons hepatitis C-project verder. Daar boden we behandelingen aan met twee direct werkende antivirale geneesmiddelen. We boden eveneens gratis diagnosetests, patiëntenondersteuning, opleidingen en begeleiding.

In 2018 zetten we een project op touw voor de behandeling van resistente tuberculose in het regionale tuberculoseziekenhuis van Zjitomir. De patiënten worden hier verzorgt met de zeer doeltreffende orale geneesmiddelen bedaquiline en delamanid. Daarnaast blijven we pleiten voor een betere toegang tot die geneesmiddelen in het hele land.

Wil je op de hoogte blijven van al onze projecten? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!