Sociale media

Open the menu

Kala Azar

Kala azar komt voor over de hele wereld en is endemisch in 62 landen. Bijna 200 miljoen mensen worden erdoor bedreigd. De ziekte treft vaak de armste mensen en is na malaria de dodelijkste parasitaire aandoening.

Kala azar (hindi voor ‘zwarte koorts’) wordt ook viscerale leishmaniasis genoemd. Het is een parasitaire ziekte die wordt overgebracht door minuscule zandvliegen (phlebotomae). Van de 500.000 gevallen per jaar, doet zich negentig procent voor in India, Bangladesh, Nepal, Sudan en Brazilië.

Een patiënt met kala azar wordt behandeld in een ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen in Lankien. © Karel Prinsloo. Zuid Sudan, 2015.
Een patiënt met kala azar wordt behandeld in een ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen in Lankien. © Karel Prinsloo. Zuid Sudan, 2015.

KALA AZAR IS BIJNA ALTIJD DODELIJK

Na een incubatieperiode, dat is de periode tussen de besmetting met het virus en het manifesteren van de eigenlijke ziekte, van ongeveer twee tot zes maanden, verspreidt de parasiet zich in het beenmerg, de milt, de lever en de lymfeklieren. De symptomen van de ziekte zijn doorgaans koorts, een verzwakt gestel, een vergroting van de milt en de lever en bloedarmoede. De werking van het afweersysteem vermindert. Als de ziekte niet wordt behandeld, leidt ze bijna altijd tot de dood.

ERG MOEILIJK TE BEHANDELEN

Voor de diagnose baseert men zich op de symptomen, een onderzoek van de patiënt en verschillende laboratoriumonderzoeken. De behandeling is complex en moeilijk wegens de toxiciteit, de weerstand van de parasiet in bepaalde regio’s en de prijs van de gebruikte medicijnen. Bepaalde medicijnen zijn pijnlijk om toe te dienen.

Alleen preventieve maatregelen, zoals het gebruik van insecticiden, speciale muskietennetten en het dragen van aangepaste kleding kunnen iemand efficiënt tegen deze ziekte beschermen.

TE WEINIG ONDERZOEK

Kala azar is nog steeds een erg onderschatte en verwaarloosde ziekte. Er is nog altijd te weinig onderzoek naar en ontwikkeling van eenvoudige diagnostische instrumenten en niet-toxische behandelingen. Bovendien is de prijs van de medicijnen te hoog en zijn de medicijnen niet in alle landen waar de ziekte endemisch is, verkrijgbaar.

Een ander probleem bij de behandeling van patiënten die met de parasiet geïnfecteerd zijn, zijn duo-infecties van kala azar en hiv/aids. Beide ziektes beïnvloeden elkaar in een vicieuze cirkel: patiënten die besmet zijn met hiv zijn veel vatbaarder voor kala azar en eens de patiënt kala azar bij mensen met hiv niet definitief behandeld worden. Er is dus nood aan nieuwe en betere behandelingen voor deze doelgroep.