Brazilië

Tienduizenden Venezolanen zijn in Noord-Brazilië de grens overgestoken op de vlucht voor de politieke en economische crisis die hun land teistert.

De crisis heeft geleid tot de grootste stroom ontheemden in de recente geschiedenis van Latijns-Amerika, zo’n 4,5 miljoen mensen zijn hun land ontvlucht. De meeste Venezolanen die de grens met Brazilië oversteken, komen aan in Roraima, de minst ontwikkelde deelstaat van het land, wat de druk op de toch al zwakke openbare dienstverlening nog vergroot. Door de grote instroom van vluchtelingen is de bevolking in de regio met vijf procent gegroeid, veruit de grootste toename in het hele land. De deelstaat vangt nu 50.000 tot 60.000 Venezolanen op.

Artsen Zonder Grenzen keerde in 2018 naar Brazilië terug om in Boa Vista, de hoofdstad van de deelstaat, te voorzien in de gezondheidsnoden van de Venezolanen en de lokale bevolking. We werken in officiële opvangkampen, waar ongeveer 6.000 migranten en vluchtelingen leven, en we organiseren activiteiten rond gezondheidspromotie en sessies geestelijke gezondheidszorg. We zetten ook in op drinkbaar water en sanitatie en verdelen hygiënekits.

Tegen juni hadden we onze activiteiten verder uitgebreid en leverden we ook medische basisdiensten en prenatale zorg in twee gezondheidscentra die gerund worden door het stadsbestuur van Boa Vista. Tegen het einde van het jaar hadden onze teams 7.580 ambulante consultaties verricht, waaronder bijna 500 prenatale consultaties, en met onze acties rond gezondheidspromotie hadden we meer dan 18.000 mensen bereikt. Artsen Zonder Grenzen is ook de enige organisatie die geestelijke gezondheidszorg biedt aan Venezolanen in Roraima – in 2019 zijn zowel individuele consultaties als groepssessies gehouden en meer dan 3.500 mensen hebben daar gebruik van gemaakt.

Eind 2019 trokken onze teams naar de officieuze kampen en de verlaten gebouwen om zo ook de meest kwetsbare mensen in Roraima te bereiken.

brésil
Psycholoog Marcelo Abdala en gezondheidspromotor Pellemali Bertrand geven een therapeutische workshop rond mentale gezondheid  aan Venezolaanse migranten en asielzoekers in Boa Vista  © Victoria Servilhano/MSF, juillet 2019.

Wil je op de hoogte blijven van al onze projecten? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!