Sociale media

Open the menu

AZG reageert op de ergste klimaatramp ooit in Brazilië

De situatie is rampzalig. Toen we aankwamen en per helikopter door het gebied trokken, konden we de steden van bovenaf bekijken en zagen we dat we in sommige gevallen niet eens de daken van de huizen konden zien. Kilometers lang is er alleen maar water."
Rachel Soeiro | Medisch coördinator bij AZG

De getuigenis van Rachel Soeiro, medisch coördinator bij AZG, illustreert de impact van een ramp van een ongekende omvang in de geschiedenis van Brazilië.

Extreme regenval en overstromingen in de zuidelijke Braziliaanse staat Rio Grande do Sul hebben hele steden geïsoleerd en tot evacuatie gedwongen. Wegen zijn verwoest, bruggen weggespoeld en de belangrijkste luchthaven van de hoofdstad Porto Alegre is voor onbepaalde tijd gesloten. Meer dan 460 van de 497 gemeenten in de staat zijn getroffen.


brazul
De overstromingen in Brazilië hebben veel gemeenschappen verwoest.


Artsen zonder Grenzen steun tijdens de noodsituatie

De noodhulpteams van Artsen zonder Grenzen reageren op deze klimaatramp in Rio Grande do Sul, met activiteiten die vooral gericht zijn op de meest kwetsbare bevolkingsgroepen.

"De meest kwetsbare mensen helpen is een van de belangrijkste zorgen van AZG in dergelijke situaties", legt dr. Rachel Soeiro uit. "Deze mensen hadden het al moeilijk vóór de overstromingen. Maar hun behoeften zijn toegenomen en de toegang tot gezondheidszorg is nog moeilijker geworden."

We ondersteunen de lokale gezondheidsautoriteiten door medische hulp te bieden en medicijnen, water en voedsel te leveren aan inheemse gemeenschappen. We bezochten dorpen als Guajayvi en Kurity, in de gemeenten Charqueadas en Canelas. De bevolking was volledig geïsoleerd door het stijgende water en had al meer dan tien dagen geen hulp ontvangen.

Oproep voor donaties aan het noodfonds van AZG

AzG heeft een noodfonds om snel te kunnen reageren op dergelijke crisissituaties. Dit fonds stelt onze teams in staat om onmiddellijk en effectief in te grijpen, omdat de benodigde financiële middelen al beschikbaar zijn. We doen een beroep op uw vrijgevigheid om dit fonds te steunen en de meest kwetsbare bevolkingsgroepen te helpen. Jouw donaties kunnen echt een verschil maken door essentiële hulp te bieden aan degenen die het het hardst nodig hebben.

Donner nu

We werken ook samen met de autoriteiten om de levering van water en voedsel aan geïsoleerde gebieden te vergemakkelijken. Omdat de meeste wegen geblokkeerd zijn, is het organiseren van transport erg ingewikkeld. Veel plaatsen kunnen alleen per helikopter worden bereikt.

In de stad Canoas, in de metropool Porto Alegre, zet AZG twee mobiele klinieken op met teams van artsen, verpleegkundigen, psychologen en gezondheidswerkers die de komende dagen aan de slag gaan in de opvanghuizen.

Daarnaast bieden we professionals die overstromingsslachtoffers bijstaan een training op afstand aan over eerste hulp bij geestelijke gezondheid. De ondersteuning van de geestelijke gezondheid blijft een van de prioriteiten van de noodhulpactiviteiten van AZG, samen met medische consultaties.
 


brazil
Mobiele kliniek opgezet door AZG in Porto Alegre.

We weten uit ervaring dat er een enorme behoefte is aan geestelijke gezondheid en psychosociale ondersteuning in noodsituaties, en de vraag hiernaar komt zowel van de bevolking als van eerstelijnsprofessionals
Alvaro Palha | MSF-psycholoog

Doneer vandaag nog om de noodhulpacties van AzG te steunen. Samen kunnen we levens redden.

Donner nu