Sociale media

Open the menu

Steeds meer Venezolaanse migranten en asielzoekers belanden op straat in Brazilië

Steeds meer Venezolaanse migranten en asielzoekers steken de grens over met Brazilië en belanden daar op straat. Zeker sinds in juli van dit jaar de grenzen tussen beide landen werden heropend. Zij belanden in de Braziliaanse staat Roraima, met beperkte toegang tot gezondheidszorg en andere basisdiensten.

Wachten op een legale status… op straat

Dagelijks steken honderden Venezolanen de grens over, op zoek naar een beter leven en veiligheid voor hen en hun gezin. Naar schatting 500 mensen per dag komen in de kleine stad Pacaraima aan, via  zogenaamde trocha’s, verborgen migratiepaden. Omdat het migratiebureau in de stad per dag slechts 65 aanvragen tot een legale status kan behandelen, hebben de meesten geen andere keuze dan dakloos in de stad te blijven wachten op hun migratiestatus.  

Geen toegang tot openbare gezondheidsdiensten

In november leefden volgens de Internationale Organisatie voor Migratie meer dan 3.000 mensen op straat in Pacaraima. Elke dag komen daar dus honderden mensen bij. Volgens de Braziliaanse wet heeft iedereen recht op openbare gezondheidsdiensten, ongeacht hun status. Maar de realiteit is dat de diensten overvol en beperkt zijn.

De meeste Venezolanen die de grens oversteken komen terecht in het kleine grensstadje Pacaraima. Onze teams proberen hen daar zo goed mogelijk op te vangen door hen medische zorg te bieden
De meeste Venezolanen die de grens oversteken komen terecht in het kleine grensstadje Pacaraima. Onze teams proberen hen daar zo goed mogelijk op te vangen door hen medische zorg te bieden. © Mariana Abdalla 

We bieden medische hulp via mobiele klinieken

In een respons op de noden onder de Venezolanen bieden onze teams ter plaatse via mobiele klinieken medische hulp, seksuele en reproductieve gezondheidszorg en geestelijke gezondheidszorg. In Boa Vista leven naar schatting nog eens 2.000 mensen zonder onderdak. Van januari tot oktober 2021 boden we hulp aan in totaal 37.517 patiënten op beide locaties.  Voor vele migranten zijn onze klinieken de enige zorg die ze krijgen.

Symptomen van stress, depressie en angst

We behandelen vooral patiënten met luchtweginfecties en gynaecologische infecties. Ondertussen stelde het team voor geestelijke gezondheidszorg vast dat 69% van de patiënten symptomen vertoont van acute stress, depressie en angst. De belangrijkste oorzaken waren ontheemding, scheiding van familie, lange afstanden lopen en incidenten van geweld. In Venezuela heerst al jaren een economische crisis, voedselonzekerheid en onveiligheid.