Sociale media

Open the menu

Vluchtelingen en ontheemden

/sites/default/files/2024-06/Displaced-people-S.png

Overal ter wereld bevinden miljoenen vluchtelingen, migranten en asielzoekers zich in moeilijke situaties. Ze wonen in kampen, vechten voor hun overleven in steden of op het platteland, en hebben geen toegang tot basisgezondheidszorg.

Vluchtelingen en asielzoekers die de instabiliteit van hun thuisland ontvluchten, riskeren vaak hun leven tijdens hun reis. Zij hebben gewoonlijk geen enkele toegang tot aangepaste medische zorg of mentale gezondheidszorg. Sommigen komen terecht in vluchtelingenkampen.

 In en rond de Tsjadische stad Baga hebben zich duizenden Nigerianen verzameld die op de vlucht zijn geslagen voor Boko Haram.  © Sylvain Cherkaoui/Cosmos. Tsjaad, 2015.
In en rond de Tsjadische stad Baga hebben zich duizenden Nigerianen verzameld die op de vlucht zijn geslagen voor Boko Haram.  © Sylvain Cherkaoui/Cosmos. Tsjaad, 2015.

De hulpverlening van Artsen Zonder Grenzen in zo'n kampen richt zich in de eerste plaats op de belangrijkste noden van de vluchtelingen: water, voedsel en onderdak. Eenmaal dat in orde is, kan er aan projecten rond gezondheidszorg of sanitair gedacht worden. Maar slechts een derde van alle vluchtelingen ter wereld verblijft in een vluchtelingenkamp.

Het stijgend aantal vluchtelingen in stedelijke gebieden vormt een uitdaging voor hulpverleners. Het is moeilijk om de vluchtelingen daar te identificeren en te registeren, omdat ze erg verspreid raken en niet gemakkelijk te vinden zijn. Desalniettemin hebben ze vaak geen toegang tot gezondheidszorg en andere diensten.

Des réfugiés coincés dans les Balkans en février 2016
Afghaanse vluchtelingen zitten vast aan de gesloten grens tussen Griekenland en Macedonië. © KonstantinosTsakalidis

Artsen Zonder Grenzen is erg bezorgd over de algemene trend om de bewegingsvrijheid van vluchtelingen en asielzoekers zoveel mogelijk in te perken en om hen de noodzakelijke hulp, waar zij recht op hebben, te ontzeggen.