Libië

In 2012 had de Libische bevolking nog te lijden aan de gevolgen van het conflict van het vorige jaar. In augustus 2011 begon een team van Artsen Zonder Grenzen medische activiteiten in detentiecentra in de stad Misrata. Teams behandelden oorlogsverwondingen, opereerden en verstrekten nazorg zoals fysiotherapie.

De artsen werden echter steeds meer geconfronteerd met patiënten die verwondingen hadden wegens foltering. Na rapportering van 115 dergelijk gevallen, en toen er geen concreet antwoord kwam van de overheid, nam Artsen Zonder Grenzen in januari 2012 de beslissing de activiteiten in de centra op te schorten.

Ondersteuning van de geestelijke gezondheid van de inwoners van Misrata ging verder tot maart. Er werden meer dan 150 groepscounselingsessies gehouden om de mensen te helpen bij het herstel van het conflict.

Vluchtelingen in Tripoli

Toen het conflict in Libië op zijn einde liep, werden sommige groepen geconfronteerd met vervolging. Khaddafi had huurlingen geronseld uit andere landen, en Tawergha was gebruikt als basis voor de troepen van Khaddafi. Zwarte Afrikanen en leden van de etnische minderheidsgroep van Tawergha begonnen een schuilplaats te zoeken in kampen in de hoofdstad Tripoli. Artsen Zonder Grenzen verstrekte tot augustus 2012 basisgezondheidsdiensten en bood geestelijke gezondheidszorg in de kampen met mobiele klinieken.

Artsen Zonder Grenzen onderhandelt met de nieuwe overheid om hulp te leveren in de geestelijke gezondheidszorg en om andere tekorten aan te vullen in de gezondheidsdiensten in 2013.