Sociale media

Open the menu

Overstromingen in Libië: AZG is klaar voor medische interventie in Derna

Manoelle Carton, medisch coördinator van AZG, beschrijft de situatie in de Libische steden Derna en Susah, na de verwoestende overstromingen veroorzaakt door de storm Daniel.

Derna
Vues de Derna, septembre 2023 © MSF

Wat is de situatie in Derna een week na de storm Daniel?

Derna is nu rustiger dan de chaotische situatie van een paar dagen geleden na de storm. Er zijn nu veel minder auto's en mensen op straat. Misschien hebben sommige vrijwilligers de stad al verlaten en zijn sommige families gestopt met het zoeken naar overlevenden.

Hoe is de situatie in de andere steden in de regio?

In het weekend hebben we Susah en andere steden rond Derna bezocht om de situatie te beoordelen. Susah had vóór de overstromingen ongeveer 20.000 inwoners.

De stad is ook getroffen, minder erg dan Derna, maar de schade is zeer aanzienlijk. Vanuit medisch oogpunt is er in Susah, net als in Derna, behoefte aan medische ondersteuning op het gebied van mentale gezondheid en chronische ziekten.

Welke activiteiten heeft AZG tot nu toe uitgevoerd?

Op maandag 18 september zijn we naar een van de districten in Derna gegaan die door de Libische Rode Halve Maan worden gesteund en hebben we enkele medische consulten uitgevoerd. Enkele artsen uit Tripoli die naar Derna waren gekomen om het lokale gezondheidspersoneel te ondersteunen, zijn daar nog steeds.

Op een plaats die we even geleden bezochten, waren er 44 ontheemde gezinnen. Vandaag zijn er nog maar 13 gezinnen. Alle anderen zijn vertrokken naar Benghazi. Degenen die zijn achtergebleven willen de stad niet verlaten.

Derna
Vues de Derna, septembre 2023 © MSF

Wat is AZG van plan te doen?

We zitten in de laatste fase van onze beoordeling van de medische en humanitaire behoeften en bereiden ons voor op de start van onze operaties. Ons voorstel aan het Libische ministerie van Gezondheid is goedgekeurd. We gaan nu zo snel mogelijk aan de slag. Enkele leden van het AZG-team zullen in de komende uren aankomen in Derna. Omdat de stad door de overstromingen in tweeën is gedeeld, zullen onze teams twee eerstelijnsgezondheidszorgcentra aan elke kant van Derna ondersteunen, één in het oosten van de stad, de andere in het westen.

We zullen ook een ander gezondheidscentrum ondersteunen en ons richten op chronische ziekten en natuurlijk geestelijke gezondheid. We zullen ook mobiele klinieken coördineren die geestelijke gezondheidszorg bieden op plaatsen waar ontheemden verblijven, en water- en sanitatievoorzieningen bieden. Onze water- en sanitatiespecialisten zullen ook een uitgebreide beoordeling uitvoeren in samenwerking met andere organisaties ter plaatse.