Sociale media

Open the menu

Italië

Italie
Jaar AZG begon te werken in het land
1999

Hoewel er de voorbije jaren een daling was ingezet, kwamen er in 2018 nog altijd meer dan 20.000 mensen op de Italiaanse kusten aan. Bovendien waren velen van hen getraumatiseerd door de overtocht en eerdere opsluiting in Libië.

Niettegenstaande de steeds vijandiger initiatieven van de Italiaanse autoriteiten om onze zoek- en reddingsoperaties stop te zetten, bleef Artsen Zonder Grenzen de migranten en vluchtelingen in Italië psychologische en medische bijstand bieden, zoals gespecialiseerde zorg voor slachtoffers van foltering.

Onze teams boden psychologische eerste hulp aan mensen die in de zuidelijke havens ontscheepten en leidden in Catania een kliniek voor patiënten die uit Siciliaanse ziekenhuizen ontslagen waren, maar nog zorg nodig hadden. Eind 2018 sloot de kliniek de deuren omdat er minder nieuwkomers waren. Voor de psychologen van Artsen Zonder Grenzen de activiteiten aan het einde van het jaar doorgaven, zoals gepland, stonden ze asielzoekers bij in opvangcentra in de provincie Trapani. 

Cultureel mediator Aron Berhane praat met Alaji uit Gambia en Diere uit Senegal, in Como. ©
Cultureel mediator Aron Berhane praat met Alaji uit Gambia en Diere uit Senegal, in Como. © Herwig Prammer, maart 2017.

We stuurden mobiele teams uit om hulp te bieden in geïmproviseerde kampen rond Rome, waar migranten vaak verkommeren door de erbarmelijke leefomstandigheden. Samen met een netwerk van burgerverenigingen en vrijwilligers verrichtten onze teams in 2018 ongeveer 1.500 medische consultaties en psychologische interventies en boden ze psychosociale bijstand aan niet-begeleide minderjarigen in opvangcentra in Rome.

Voor het derde opeenvolgende jaar runden we een centrum in Rome voor de revalidatie van slachtoffers van foltering, mishandeling en andere vormen van vernedering. In het centrum, dat we samen met onze lokale partners Medici Contro la Tortura en ASGI leiden, kunnen slachtoffers van foltering terecht voor psychologische, medische, legale en sociale bijstand.

In Turijn en Palermo hielpen we meer dan 800 mensen om toegang te krijgen tot de nationale gezondheidsinstellingen. Bovendien deelden we hulpgoederen zoals dekens en tenten uit aan de migranten en vluchtelingen in de geïmproviseerde kampen, in het bijzonder in Rome en in de buurt van de noordelijke grenzen van Italië.