Griekenland

In 2018 kwamen er in Griekenland meer dan 50.000 migranten en vluchtelingen aan uit landen als Syrië, Afghanistan en Irak.

Artsen Zonder Grenzen bleef medische en geestelijke gezondheidszorg bieden aan migranten op de Griekse eilanden en het vasteland. Tussen januari en december 2018 voerden onze teams in heel Griekenland om en bij de 26.500 ambulante consultaties uit. Bovendien vaccineerden ze ongeveer 4.500 kinderen tegen de meest voorkomende kinderziekten.

De Griekse eilanden

Sinds het zogenaamde vluchtelingenakkoord tussen de EU en Turkije in maart 2016 zitten de transmigranten op de Griekse eilanden als ratten in de val, terwijl ze wachten tot hun status bevestigd wordt. Ze verblijven lange tijd in ongeschikte opvangcentra, met weinig toegang tot de gezondheidszorg en zijn bang om teruggestuurd te worden naar Turkije. Daardoor verergeren hun medische en geestelijke gezondheidsproblemen alleen maar. Ook in 2018 bleven we het ‘akkoord’ en de dramatische impact ervan op de gezondheid van mannen, vrouwen en kinderen die op de eilanden vastzaten, aan de kaak stellen.

Sinds 2016 runnen we een kliniek op Lesbos, waar we primaire gezondheidszorg, seksuele en reproductieve gezondheidszorg en geestelijke gezondheidsbijstand verstrekken. Eind 2017 trokken we een bijkomende kliniek op naast het opvangcentrum van Moria om dezelfde diensten te bieden aan kinderen jonger dan zestien, zwangere vrouwen en slachtoffers van seksueel geweld. Ook in Mytilini behandelt een van onze teams patiënten met ernstige geestelijke gezondheidsproblemen als gevolg van het trauma en geweld dat ze in hun vaderland of tijdens hun doortocht naar Griekenland moesten ondergaan. Veel van onze patiënten, ook minderjarigen, meldden dat de onveilige, onmenselijke omstandigheden in Moria zelf in grote mate bijdroegen tot hun wanhoop, zelfverminking of zelfmoordgedachten. 

Via mobiele klinieken net buiten het vluchtelingenkamp van Moria krijgen oa. kinderen toegang tot medische zorg. ©  Giorgos Moutafis/MSF, december 2017
Via mobiele klinieken net buiten het vluchtelingenkamp van Moria krijgen oa. kinderen toegang tot medische zorg. ©  Giorgos Moutafis/MSF, december 2017

Op Chios bieden we primaire gezondheidszorg, seksuele en reproductieve gezondheidszorg, geestelijke gezondheidsbijstand en sociale zorg voor vluchtelingen en migranten. We kunnen er een beroep doen op culturele bemiddelaars en sociaal werkers in het ziekenhuis op het eiland. Sinds april leiden we bovendien mobiele medische diensten om gezondheidszorg te kunnen blijven bieden aan patiënten in transit, inclusief gezondheidsadvies, vaccinaties, geneesmiddelen en doorverwijzingen naar diensten van Artsen Zonder Grenzen in Athene.

Tot april boden we ook geestelijke gezondheidszorg, activiteiten rond gezondheidspromotie en tijdelijke opvang aan mensen in de stad Vathy op het eiland Samos, waar vooral vrouwen, kinderen en patiënten verblijven die dringend nood hebben aan een medische behandeling op het vasteland.

Athene

We leiden twee klinieken in Athene om te voldoen aan de specifieke behoeften van migranten en vluchtelingen.

In ons dagcentrum bieden de teams seksuele en reproductieve gezondheidszorg, geestelijke gezondheidsbijstand, sociale zorg en behandelingen voor chronische aandoeningen.

Het tweede centrum, dat we in samenwerking met het dagcentrum Babel en de Griekse Raad voor Vluchtelingen leiden, biedt uitgebreide zorg aan slachtoffers van foltering, mishandeling en andere vormen van vernedering. De multidisciplinaire aanpak van de kliniek omvat medische en geestelijke gezondheidszorg, kinesitherapie, sociaal werk en juridische bijstand.

Noord-Griekenland

Omdat het aantal nieuwkomers explosief toenam (meer dan 18.000 in 2018 ten opzichte van zo’n 6.500 in 2017) en het ministerie van Volksgezondheid volkomen naliet voldoende gezondheidszorg te verlenen, stuurden we in juli een team naar het opvang- en identificatiecentrum van Fylakio in het noordoostelijke departement Evros, aan de grens met Turkije, tot het einde van het jaar. Daar boden we algemene gezondheidsconsultaties, seksuele en reproductieve gezondheidszorg en mobiele medische consultaties.