Griekenland
We blijven medische hulp verstrekken aan migranten en vluchtelingen, zowel in Athene als in andere delen van het Griekse vasteland en op de eilanden Lesbos, Samos en Chios.
Sinds de EU en Turkije in maart 2016 een vluchtelingenakkoord ondertekenden, zitten duizenden transmigranten nog altijd voor onbepaalde tijd vast in vijf hotspots op vijf Egeïsche eilanden – Lesbos, Chios, Samos, Kos en Leros. Ze moeten daar in mensonwaardige en vernederende omstandigheden leven terwijl ze wachten of hun asielaanvraag wordt goedgekeurd. In 2019 hebben teams van Artsen Zonder Grenzen, verspreid over heel Griekenland, bijna 46.600 ambulante consultaties verstrekt.
In de tweede helft van 2019 is de humanitaire situatie in de vijf opvangcentra heel snel achteruitgegaan. Tegelijkertijd keurde de nieuwe Griekse regering een wet goed die de regels voor internationale bescherming verstrengde. Het gevolg was dat de asielzoekers, voor wie de toegang tot gezondheidszorg al beperkt was, nog moeilijker zorg konden krijgen. De nieuwe wet bepaalt ook dat minderjarigen nu kunnen worden opgesloten, en een posttraumatische stressstoornis wordt niet langer erkend als een vorm van kwetsbaarheid. Daardoor moeten zelfs extreem kwetsbare mensen nu lange periodes in deerniswekkende omstandigheden leven, wat hun medische en geestelijke gezondheidsproblemen nog verergert.
Op Lesbos zijn we buiten het vluchtelingenkamp Moria een pediatrische kliniek blijven runnen. We bieden er algemene gezondheidszorg en geestelijke gezondheidszorg aan minderjarigen, en seksuele en reproductieve gezondheidszorg aan zwangere vrouwen. In de stad Mytilene hebben we slachtoffers van foltering en seksueel geweld behandeld, naast mensen met ernstige geestelijke gezondheidsproblemen als gevolg van trauma’s die ze hebben opgelopen in hun thuisland, tijdens hun tocht naar Griekenland of door de stress en onzekerheid over hun situatie in Moria.
Als reactie op de massale toestroom van nieuwe vluchtelingen op Samos hebben we onze activiteiten opgevoerd. We hebben een water- en sanitatiesysteem geïnstalleerd voor de mensen die rond het officiële opvangcentrum leven zodat ze drinkbaar water en toiletten hebben. In een volgende fase zullen we ook douches bouwen om zo gezondheidsproblemen te voorkomen die vaak het gevolg zijn van een tekort aan water en ontoereikende hygiëne. In de buurt van het kamp runnen we een dagcentrum waar we geestelijke gezondheidszorg en seksuele en reproductieve gezondheidszorg aanbieden.
Op Chios verstrekken we in het plaatselijke ziekenhuis algemene gezondheidszorg, seksuele en reproductieve gezondheidszorg, geestelijke gezondheidszorg, sociale bijstand en reisgeneeskunde voor de mensen in het vluchtelingenkamp Vial. Daarnaast bieden we ook culturele bemiddelingsdiensten aan.
In Athene runnen we twee klinieken om tegemoet te komen aan de specifieke behoeften van transmigranten. De ene is een dagcentrum dat voorziet in seksuele en reproductieve gezondheidszorg, geestelijke gezondheidszorg en de behandeling van chronische en complexe aandoeningen. Ze verleent ook sociale en juridische bijstand en reisgeneeskunde voor mensen die verder willen trekken. De tweede biedt een uitgebreid zorgaanbod voor slachtoffers van folteringen en andere vormen van geweld en we leiden ze samen met twee andere organisaties, Day Centre Babel en de Greek Council for Refugees. Het centrum hanteert een multidisciplinaire aanpak die zowel medische als geestelijke gezondheidszorg omvat, maar ook kinesitherapie en sociale en juridische bijstand.