Griekenland

In 2015 zijn er via de zee en over land meer dan 856.000 vluchtelingen en migranten in Griekenland aangekomen. Het land is de belangrijkste toegangspoort voor mensen die Europa trachten te bereiken.

Een derde van de mensen die de kusten bereikten, waren vrouwen en kinderen. Ongeveer 91% kwam uit landen waar oorlog woedt en veel geweld is, vooral uit Syrië, Afghanistan, Irak en Somalië. De meesten gingen aan land op de eilanden Lesbos, Samos, Chios, Kos en Leros. In oktober kwamen op Lesbos alleen zowat elke dag 6.000 vluchtelingen aan.

Een reddingsteam van AZG en Greenpeace redden 45 vluchtelingen die de Middellandse Zee probeerden over te steken op een motorboot. ©Will Rose/AZG
Een reddingsteam van AZG en Greenpeace redden 45 vluchtelingen die de Middellandse Zee probeerden over te steken op een motorboot. ©Will Rose/AZG

Lesbos

In juli heeft AZG op het eiland Lesbos klinieken geopend in de vluchtelingenkampen Moria en Kara Tepe. In de haven, waar duizenden mensen onder een loden zon buiten wachtten om naar Athene door te reizen, werd een mobiele kliniek geïnstalleerd. In Moria heeft AZG de waterbevoorrading en -zuivering verbeterd, het afvalbeheer georganiseerd en chemische toiletten en waterpunten geplaatst. Het team zorgde er ook voor dat nieuwkomers per bus naar de registratiecentra, 70 kilometer verderop, of naar medische faciliteiten werden gebracht. In Matamados werd een transitcentrum geopend om pas aangekomen mensen een dak boven het hoofd, vervoer, voedsel en dekens te bieden en een Wifi-verbinding zodat ze contact konden opnemen met hun verwanten. Er werden meer dan 16.100 medische consultaties uitgevoerd en 3.000 mensen kregen geestelijke gezondheidszorg.

Dodekanesos-eilanden

In maart is AZG op Kos begonnen met het leveren van tenten, voedsel en medische screenings. In september heeft de lokale overheid het opvangkamp Captain Elias gesloten. Dat was een leegstaand hotel waarin asielzoekers tijdelijk onderdak kregen en waar AZG noodhulp bood. De migranten en vluchtelingen hadden geen andere keus dan in de stad op straat te slapen, tot AZG een tentenkamp had opgezet. In dat kamp heeft een team met andere organisaties samengewerkt om de meest noodzakelijke medische en humanitaire hulp te bieden.

Een meisje houdt een tekenbord omhoog met daarop de boodschap: "open de grens". ©Alex Yallop
Een meisje houdt een tekenbord omhoog met daarop de boodschap: "open de grens". ©Alex Yallop 

In juni heeft AZG een mobiele kliniek ingezet die naar de eilanden Leros, Simi, Tilos en Kalymnos trok. In september werd op Leros een permanente kliniek geopend. Teams leverden daar tenten en zorgden voor de waterbevoorrading en -zuivering en boden geestelijke gezondheidszorg en basiszorgen. Op Kos en Leros heeft het team meer dan 14.000 medische consultaties gedaan en 6.000 mensen geestelijke gezondheidszorg geboden. AZG heeft ook 35.358 noodkits uitgedeeld aan mensen die tijdens de reis al hun persoonlijke bezittingen waren kwijtgeraakt.

Op het vasteland

In het doorgangskamp in Idomeni, dicht bij de grens met de republiek Macedonië, een deel van het  voormalige Joegoslavië, heeft AZG een mobiele kliniek ingezet, elementaire zorg en mentale gezondheidszorg aangeboden en noodhulp uitgedeeld, onder andere dekens en hygiënekits. Van april tot december hebben de teams meer dan 13.000 consultaties afgewerkt. In het kamp in Idomeni heeft AZG voor onderdak, douches en toiletten gezorgd voor meer dan 1.500 mensen en ook de elektriciteitsvoorziening en de waterzuivering voor haar rekening genomen. Van juni tot december hebben de teams voor mentale gezondheid van AZG aan meer dan 14.000 mensen therapie gegeven, zowel individueel als in groep. Toen het kamp gesloten werd, moesten de vluchtelingen en migranten die de grens wilden oversteken urenlang wachten bij het tankstation in Polykastro, op nog geen 20 kilometer van het kamp. Op verzamelpunten langs de weg naar de grens heeft AZG onderdak georganiseerd, medische hulp aangeboden en voedsel en water uitgedeeld.