Soedan

Eind 2018 telde Soedan bijna twee miljoen ontheemden en 851.000 Zuid-Soedanese vluchtelingen, terwijl talloze transmigranten door het land reizen op weg naar Europa.

Artsen Zonder Grenzen bleef in 2018 de gezondheidszorg in Soedan verbeteren en uitbreiden, vooral voor de ontheemden die moesten uitwijken voor het geweld in het binnenland en voorbij de grens in Zuid-Soedan. Daarnaast schroefden we de inspanningen op om kala azar (viscerale leishmaniase) te bestrijden. Dat is een verwaarloosde, maar potentieel dodelijke tropische ziekte.

Al Qadarif

Van alle Oost-Afrikaanse landen ligt de besmettingsgraad met kala azar het hoogst in Soedan, en 70% van de patiënten in het land bevindt zich in Al Qadarif. Artsen Zonder Genzen organiseert opleidingen en sensibiliseringscampagnes in de gemeenschap. Daarnaast bieden we hulp bij het stellen van diagnoses en het opvolgen van patiënten in twee ziekenhuizen in de regio. In 2018 begonnen we medisch personeel op te leiden in gezondheidsvoorzieningen over het hele land. Daarnaast troffen we voorbereidingen om een klinisch onderzoek te lanceren dat georganiseerd wordt door het Drugs for Neglected Diseases initiative om een minder toxische, minder pijnlijke en doeltreffendere behandeling te ontwikkelen.

Onze teams in Al Qadarif deelden ook hulppakketten uit na hevige regenval en plotse stortvloeden die meer dan 220.000 personen troffen in heel Soedan. Daarnaast schonken we geneesmiddelen aan een lokaal ziekenhuis. Als reactie op een uitbraak van het chikungunya-virus boden we in het aangrenzende Kassala behandelingen aan en namen we preventieve maatregelen om het besmettingsgevaar in te perken.

Zuid-Kordofan

Zuid-Kordofan is een instabiel conflictgebied in het zuiden van Soedan. Daar staan ongeveer 180.000 ontheemden geregistreerd, en maar weinig internationale organisaties zijn er actief. We startten in 2018 een project dat aanvankelijk beoogde seksuele en reproductieve gezondheidszorg te verstrekken en de regio in staat te stellen snel het hoofd te bieden aan noodsituaties.

Noord-Darfur

In het goudwinningsgebied El Sireaf zijn heel wat mensen omgekomen of verwond geraakt bij conflicten tussen nomadische Arabische stammen. We voorzien er kraamzorg en zorg voor opgenomen patiënten in een ziekenhuis voor ontheemden en verlenen eerstelijnszorg in het nabije gezondheidscentrum van Garazawya.

In 2018 zetten we twee mobiele klinieken in om aan de behoeftes te voldoen van de ontheemden die terug naar huis keerden in Tawila. Onze teams bleven bevallingen begeleiden in het lokale ziekenhuis, maar we droegen onze ambulante zorgverlening over aan het ministerie van Volksgezondheid.

We boden een uitbraak van mazelen het hoofd in El Fasher, de hoofdstad van Noord-Darfur. Daar behandelden we meer dan 1.200 gevallen en vaccineerden we meer dan 312.000 kinderen jonger dan 15 jaar. Het team in El Fasher behandelde daarnaast nog 15.000 malariapatiënten.

Oost- en West-Darfur

We verstrekken primaire gezondheidszorg voor ambulante en opgenomen patiënten in het kamp van Kario, in Oost-Darfur. Daar verblijven zo'n 23.000 Zuid-Soedanese vluchtelingen. Het centrum verzorgt zowel vluchtelingen als de lokale Soedanese gemeenschap. In 2018 openden we een therapeutisch voedingscentrum en breidden we de kraamafdeling uit.

Zoals voorzien gaven we begin 2018 ons pediatrisch ziekenhuis in Kriding, West-Darfur, uit handen aan het ministerie van Volksgezondheid.

Witte Nijl

In het kamp van Khor Wharal waardeerden we ons noodveldhospitaal op naar een tweedelijnszorgcentrum met 90 bedden en begonnen we de constructie van een ander ziekenhuis met 60 bedden. In het kamp van Kashafa runnen we een ziekenhuis met 55 bedden dat ook dienstdoet als doorverwijzingspunt voor de gastgemeenschap. Samen helpen die projecten meer dan 100.000 Zuid-Soedanese vluchtelingen en lokale Soedanezen.

Wil je op de hoogte blijven van al onze projecten? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!