Sociale media

Open the menu

Pest

Wie aan de pest denkt, denkt aan enorme, dodelijke epidemieën die in de middeleeuwen aan honderdduizenden mensen het leven kostten. Maar de ziekte bestaat vandaag ook nog. De uitbraken zijn echter veel beperkter en vooral: dankzij antibiotica is de ziekte te genezen.

Er bestaan verschillende soorten van pest, die allemaal door hetzelfde type bacterie worden veroorzaakt, de Yersinia pestis. De bacterie wordt overgedragen door besmette vlooien. De meest bekende vorm is de builenpest, die zo heet omdat de lymfeklieren in (onder meer) de liezen sterk opzwellen.  Wanneer de bacterie echter de longen infecteert, kan een patiënt rechtstreeks andere mensen besmetten, wanneer hij hoest. Wanneer dat gebeurt, kan de epidemie zich plots snel verspreiden.

De ziekte komt vandaag nog in heel wat landen voor. Omdat de bacterie niet alleen bij mensen voorkomt, maar ook bij dieren, is ze quasi onmogelijk uit te roeien. Hoewel de pest snel dodelijk kan zijn (zo is longpest 100% dodelijk binnen de 24 uur na het begin van de symptomen), is het goed te behandelen met antibiotica wanneer de kuur snel genoeg gestart kan worden. De antobiotica kunnen bovendien als profylaxie gegeven worden aan wie risico op besmetting heeft gelopen. Dit helpt om een epidemie sneller in te dijken.

De pest-epidemie in Madagaskar in de herfst van 2017, waar Artsen Zonder Grenzen hulp verleende, was een mix van builenpest en longpest (die zich uit de builenpest ontwikkeld had).