Sociale media

Open the menu

AZG vecht tegen de pest-epidemie in Madagaskar

Artsen Zonder Grenzen is in Madagaskar, samen met de lokale overheid,  bezig een uitbraak van de pest te bestrijden in Tamatave, in het oosten van het land. Daar vielen al 261 zieken en 10 doden te noteren sinds het begin van de uitbraak op 1 augustus.

 Marie, 22, werd opgenomen in het pest-hospitaal van Artsen Zonder Grenzen. Ze moet er een week blijven voor de volledige behandeling. © RIJASOLO/AZG. Madagaskar, 2017.
 Marie, 22, werd opgenomen in het pest-hospitaal van Artsen Zonder Grenzen. Ze moet er een week blijven voor de volledige behandeling. © RIJASOLO/AZG. Madagaskar, 2017.

Medisch personeel van Artsen Zonder Grenzen ondersteunt het Malagassische ministerie van Gezondheidszorg bij de behandeling van patiënten. In samenwerking met internationale partners heeft Artsen Zonder Grenzen ook een centrum opgetrokken voor de triage en behandeling van patiënten met de pest. Het centrum staat buiten het ziekenhuis van Tamatave.

Te genezen ziekte

“Hoewel de pest een akelige ziekte is, kan een uitbraak snel onder controle gebracht worden en kunnen sterfgevallen vermeden worden door snelle en concrete maatregelen,” zegt Luca Fontana, hygiënespecialist voor Artsen Zonder Grenzen.

“Als de behandeling tijdig gestart wordt, hebben patiënten met longpest honderd procent overlevingskans. Mensen die risico lopen om besmet te raken, kunnen beschermd worden met een preventieve behandeling,” aldus Fontana.

Longpest

Artsen Zonder Grenzen behandelt patiënten, en helpt de lokale overheden ook met het triagesysteem om sneller patiënten te identificeren en te isoleren, en met een ambulancedienst in Tamatave stad. Water- en hygiënespecialisten van Artsen Zonder Grenzen zijn ook betrokken bij de hygiëne- en desinfectieprotocollen in het ziekenhuis en in de stad.

In de havenstad van Tamatave (ook gekend als Toamasina) wonen 300.000 mensen. Hier bevindt zich de grootste concentratie van mensen met longpest, met 261 zieken en 10 doden sinds het begin van de uitbraak.

Builenpest

Terwijl builenpest zich verder verspreidt via de vlooien van geïnfecteerde zoogdieren, wordt de longpest overgebracht van mens op mens. Madagaskar telt elk jaar gevallen van builenpest op de hoogplateaus, waar de ziekte gedragen wordt door ratten. Maar in Tamatave is er geen dierlijke drager en werden er de voorbije jaren geen gevallen vastgesteld.

Volgens de officiële cijfers zijn in Madagaskar sinds 1 augustus 1032 gevallen van pest genoteerd, waaronder 695 met longpest. 89 mensen stierven al aan de pest.