Sociale media

Open the menu

Na cycloon Batsirai in Madagaskar: onze eerste vaststellingen, we bereiden de eerste respons voor

Op 5 februari heeft de tropische cycloon Batsirai grote delen van Madagaskar getroffen. Tot nu toe heeft de passage van de cycloon 94 doden geëist en in totaal 116.000 mensen getroffenen, maar deze cijfers zijn voorlopig aangezien veel gebieden nog ontoegankelijk zijn.

Verkenningsteams stellen de behoeften vast

Onze teams zijn al ter plaatse. We hebben meteen verkenningsteams gestuurd naar de getroffen gebieden om de behoeften vast te stellen en de respons te organiseren.

De cycloon passeerde over Madagascar van oost naar west, over het centrale deel van het land, met rukwinden tot 265 kilometer per uur en hevige regenval
De cycloon passeerde over Madagaskar van Oost naar West, over het centrale deel van het land, met rukwinden tot 265 kilometer per uur en hevige regenval. © Joaquin Noterdaeme, 9 februari 2022

Fianarantsoa: 25 gezondheidscentra beschadigd

In de stad Fianarantsoa – in het oostelijke binnenland - werden 25 gezondheidscentra beschadigd; een deel van de stad is volledig ontoegankelijk na het instorten van een brug. In dit gebied zal de bevolking de komende weken wellicht geen toegang hebben tot gezondheidszorg.

Mananjary: ziekenhuis functioneert niet meer

De oostelijke kuststad Mananjary is grotendeels verwoest. "Het ziekenhuis functioneert niet meer, vijf gezondheidscentra in het gebied zijn volledig verwoest”, stelt logistiek coördinator Joaquin Noterdaeme vast.

Nosy Varika: ziekenhuis verwoest, stad zonder elektriciteit

Nosy Varika, een kustplaats ongeveer 100 km ten noorden van Mananjary, is zeer moeilijk door het stijgende water en geblokkeerde wegen, waardoor de komst van reddingswerkers wordt vertraagd. Het ziekenhuis is verwoest en de stad zat eind vorige week nog steeds zonder elektriciteit toen ons team ter plaatse kwam.

Sommige gebieden zijn heel moelijk te bereiken. Door stijgend water of landverschuivingen, zoals hier op de weg tussen Ifanadiana en Mananjary
Sommige gebieden zijn heel moelijk te bereiken. Door stijgend water of landverschuivingen, zoals hier op de weg tussen Ifanadiana en Mananjary © Joaquin Noterdaeme, 9 februari 2022

Nu schade en behoeften vaststellen in afgelegen gebieden

Om de meest afgelegen gebieden te bereiken, zullen we alternatief vervoer moeten gebruiken: "We zullen met een speedboot vertrekken om bepaalde gezondheidscentra te bereiken die over de weg onbereikbaar zijn, terwijl andere regio's alleen per motorfiets kunnen worden bereikt".

Medische gevolgen van de cycloon nu al tastbaar: vrees voor malaria en voedselonzekerheid

De medische gevolgen van de overstromingen en de wijdverspreide verwoestingen zijn nu al tastbaar. "In moeilijk toegankelijke gebieden is al een stijging van de rijstprijs waargenomen, wat tot een verslechtering van de voedselsituatie kan leiden”, vreest Noterdaeme. "Het stijgende en stilstaande water doet ons vrezen voor malaria-uitbraken in de komende weken. Bovendien zien we nu al berichten over een toename van het aantal gevallen van diarree en infecties van de luchtwegen".

Extra geneesmiddelen en uitrusting in de komende dagen

In dit stadium worden in de meest afgelegen gebieden nog evaluaties uitgevoerd en moeten de details van de activiteiten nog worden vastgesteld. Wij concentreren onze reactie op het verlenen van medische steun aan de getroffen gebieden, in coördinatie met andere organisaties ter plaatse zijn. In de komende dagen wordt de aankomst van extra geneesmiddelen en uitrusting verwacht.