Sociale media

Open the menu

Ernstige voedseltekorten in Zuid-Madagaskar: onze teams hervatten hun voedseldistributie

Het zuiden van Madagaskar wordt al maanden getroffen door een ernstig voedseltekort. Nu het magere seizoen aanbreekt, overleven de gezinnen in deze woestijnregio dankzij voedselhulp en de waterdistributies. Onze teams hebben in november de voedseldistributie hervat.

Al in maart van dit jaar begonnen we een eerste keer voedsel uit te delen. Die hulp hebben we tijdelijk kunnen stopzetten na de relatief succesvolle oogst van juli. Nu het magere seizoen aanbreekt, verergert de situatie opnieuw en moeten we weer ingrijpen.

Dit meisje vertont symptomen van acute ondervoeding. Ze wordt onderzocht in één van onze mobiele klinieken door dokter Soatineza. Sinds maart van dit jaar zijn onze teams permanent aanwezig in deze regio.
Dit meisje vertont symptomen van acute ondervoeding. Ze wordt onderzocht in één van onze mobiele klinieken door dokter Soatineza. Sinds maart van dit jaar zijn onze teams permanent aanwezig in deze regio.  Naast onze zorg voor ondervoede kinderen, delen we nu opnieuw voedsel uit aan gezinnen. © Rijasolo

Voedseldistributie van levensbelang

We delen voedsel uit via zes mobiele klinieken die op verschillende plaatsen in de districten Amboasary en Ambovombe in het zuiden van Madagaskar zijn opgezet. Dat doen we aan de gezinnen van de kinderen die we in onze voedingscentra hebben opgenomen.

"Als we willen voorkomen dat we de komende maanden duizenden ondervoede kinderen moeten behandelen, moeten we doorgaan met de voedseldistributies. Die zijn van levensbelang”, zegt noodcoördinator Anaïs Prudent. Eind november hadden we bijna 9.500 kinderen onder de 10 jaar behandeld in de mobiele klinieken.

Gevaar voor acute ondervoeding

"We hebben kinderen behandeld die al meer dan 24 uur niets te drinken hadden en niet de energie hadden om zichzelf te voeden... Ik herinner me een baby die 8 maanden oud was en slechts 3,6 kilo woog", vervolgt Prudent. “Sommige kinderen die chronisch ondervoed zijn en een groeiachterstand hebben, ontwikkelen ernstige acute ondervoeding zodra de eerste tekorten zich opnieuw voordoen.”

We voorzien ook water voor de komende drie jaar

De strijd tegen ondervoeding is een race tegen de klok. Ook watervoorziening is van cruciaal belang. Twee teams gaan de regio rond om te controleren of handpompen goed werken, de waterkwaliteit te testen en reparaties uit te voeren. Zo weten we dat de gemeenschappen minstens twee tot drie jaar toegang tot water zullen hebben. 40 handpompen in het gebied werken nu weer, 10 diepe boorgaten worden geboord om een adequate watervoorziening te garanderen en 400 kubieke meter water die per vrachtwagen is aangevoerd, is verdeeld onder de plaatselijke gemeenschappen.

"We verwachten geen verbetering in de voedselsituatie de komende weken. De hulp die we de mensen hier geven is van vitaal belang om hen te helpen door te komen tot de volgende oogst", besluit Prudent.