Sociale media

Open the menu

Van Gaza tot Libanon: kom samen met ons in actie

Van Gaza tot Libanon: kom samen met ons in actie

De situatie ontwikkelt zich razendsnel. De informatie op deze pagina is accuraat vanaf 22 februari 2024.

In Gaza speelt een ongekende humanitaire crisis die de regio van de Palestijnse gebieden tot Egypte treft. AZG-teams behandelen gewonden en helpen bij de bevoorrading van overbelaste ziekenhuizen, terwijl miljoenen mannen, vrouwen en kinderen worden bedreigd door willekeurige luchtaanvallen en een staat van beleg.

🚨 Wat doet AZG in Gaza en de Palestijnse gebieden?

 

22 februari 2024

AZG roept de VN Veiligheidsraad op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren

Christopher Lockyear, secretaris-generaal van de internationale medisch-humanitaire organisatie Artsen Zonder Grenzen/Médecins Sans Frontières (AZG), heeft vandaag de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN-Veiligheidsraad) opgeroepen om een onmiddellijk en duurzaam staakt-het-vuren in Gaza te eisen. Lockyear richtte zich tijdens zijn maandelijkse bijeenkomst over Gaza tot de Raad en riep ook op tot de ondubbelzinnige bescherming van medische voorzieningen, personeel en patiënten.

12 februari 2024

 

Grondoffensief op Rafah

Het aangekondigde grondoffensief van Israël op Rafah zou rampzalig zijn en mag niet doorgaan. Terwijl de luchtbombardementen op het gebied doorgaan, worden meer dan een miljoen mensen, van wie velen in tenten en geïmproviseerde schuilplaatsen leven, nu geconfronteerd met een dramatische escalatie in dit voortdurende bloedbad. Nergens in Gaza is het nog veilig.

7 februari 2024

 

Gezondheidszorg voor moeders

De behoeften zijn enorm: volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn naar schatting 50.000 vrouwen zwanger en volgens UNICEF zijn er sinds het begin van de oorlog naar schatting 20.000 baby's geboren. De behoeften zijn enorm: volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn naar schatting 50.000 vrouwen zwanger en volgens UNICEF zijn er sinds het begin van de oorlog naar schatting 20.000 baby's geboren. 

19 januari 2024

 

Medische hulp blijft verder afnemen

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn slechts 13 van de 36 ziekenhuizen in Gaza nog gedeeltelijk operationeel: 9 in het zuiden en 4 in het noorden. De capaciteit om medische hulp te bieden blijft krimpen, terwijl de behoeften dramatisch blijven toenemen. Vandaag is AZG gedwongen om voornamelijk in het zuiden te werken omdat we nergens anders meer kunnen werken.

8 januari 2024

 

Aanval op een AZG-gebouw

Een granaat, mogelijks van een tank, doorboorde de muur van het gebouw waar meer dan 100 AZG-medewerkers en hun families hun toevlucht zochten in Khan Younis, in het zuiden van de Gazastrook. Een vijfjarig meisje raakte ernstig gewond door de inslag en overleed op 9 januari aan haar verwondingen. Drie andere mensen raakten licht gewond bij de aanval. Vóór het incident had Artsen Zonder Grenzen de Israëlische strijdkrachten geïnformeerd dat de schuilplaats in de buurt van het Europese Ziekenhuis in Gaza onderdak bood aan medewerkers van AZG en hun gezinnen.

6 januari 2024

 

Opnieuw een verplichte evacuatie van een ziekenhuis

Op 6 januari werden AZG-teams opnieuw gedwongen om een ziekenhuis te evacueren. Onze teams verlieten het Al-Aqsa ziekenhuis, in het Middengebied van Gaza, nadat Israëlische troepen de evacuatie van de wijken rond het ziekenhuis hadden bevolen. Deze gedwongen evacuatie beperkte onze toegang tot onze eigen apotheek.

2 januari 2024

 

1208 mensen ontheemd

Vanaf 2 januari heeft OCHA vastgesteld dat ten minste 198 Palestijnse gezinnen van 1.208 mensen, waaronder 586 kinderen ontheemd zijn geraakt als gevolg van geweld door de bezetter en toegangsbeperkingen in de bezette Palestijnse gebieden sinds 7 oktober.

28 december 2023

 

Ondersteuning chirurgische zorg

Vanaf 28 december is AZG operationeel in meerdere ziekenhuizen in Gaza: Al-Awda, Al-Aqsa, Europees ziekenhuis, Nasser ziekenhuis, Rafah ziekenhuis, de Indonesische en Emirataanse kraamafdeling en een centrum voor eerstelijnsgezondheidszorg, de Al-Shaboura kliniek, voornamelijk in de centrale en zuidelijke gebieden van de Gazastrook. Onze teams bieden chirurgische ondersteuning, wondverzorging, fysiotherapie, poliklinische consulten en geestelijke gezondheidszorg.

7 december 2023

 

Ondersteuning aan twee nieuwe ziekenhuizen

Artsen Zonder Grenzen biedt kleinschalige steun aan het Europese ziekenhuis in Khan Younis, in het zuiden van de Gazastrook en ondersteunt de Al-Shaboura kliniek in Rafah, in het zuiden van Gaza.

4 december 2023

 

Oproep tot een onmiddellijk staakt-het-vuren

We kondigden onze oproep aan voor een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza. Er moet onmiddellijk een einde komen aan de willekeurige en niet aflatende aanvallen, de gedwongen verplaatsingen, de aanvallen op ziekenhuizen en medisch personeel en de belegering en beperking van humanitaire hulp. We blijven getuigen van wat we ter plaatse zien zodat we de situatie van de mensen in gevaar kunnen verbeteren en om de gewonden goed te kunnen blijven behandelen.

1er december 2023

 

Wapenstilstand verbroken: geen enkele plek is veilig

De wapenstilstand wordt na een week verbroken. Israëlische troepen droegen bewoners van bepaalde wijken in het Middengebied en Khan Younis op, om verder zuidwaarts naar Rafah te evacueren. De klinieken Martyrs en Beni Suhaila, ondersteund door Artsen Zonder Grenzen, bevinden zich in gebieden in dat evacuatiegebied.  Bijna een miljoen ontheemden in de Gazastrook hebben hun toevlucht gezocht in het zuiden van Gaza, waar ze momenteel in erbarmelijke omstandigheden leven. Burgers worden bevolen om naar het zuiden te trekken, maar geen enkel deel van Gaza is veilig door willekeurige beschietingen en voortdurende gevechten.

28 november 2023

 

Luchtaanval: 122 patiënten gearriveerd binnen enkele minuten

Na een Israëlische luchtaanval op ongeveer 1 km van het Nasser ziekenhuis in Khan Younis in Gaza, waar AZG-teams werken, arriveerden 122 patiënten binnen enkele minuten in het ziekenhuis. Terwijl 70 mensen bij aankomst overleden, arriveerden tientallen gewonden, waaronder veel kinderen in kritieke toestand, met ernstige brandwonden. In de brandwondenafdeling waar AZG werkt, voeren chirurgen ongeveer tien operaties per dag uit.

21 november 2023

 

Artsen van AZG gedood bij aanval

Artsen van Artsen Zonder Grenzen werden gedood bij een aanval op het Al Awda-ziekenhuis in het noorden van de Gazastrook. Dr. Abu Nujaila en Dr. Al Sahar waren in het ziekenhuis toen ze werden getroffen op de derde en vierde verdieping. Ook ander medisch personeel, waaronder medewerkers van AZG, raakten ernstig gewond. AZG heeft regelmatig informatie gedeeld met de strijdende partijen over Al Awda als een functionerend ziekenhuis en de aanwezigheid van haar personeel in de faciliteit. Deze tragedie volgt op de dood van Mohammed Al Ahel, laboratoriumtechnicus bij AZG en zijn familieleden in zijn huis bij een luchtaanval op het Al Shati-vluchtelingenkamp op 6 november.

20 november 2023

 

AZG kliniek en auto's geraakt door aanvallen

Vijf AZG-voertuigen die geparkeerd stonden voor onze kliniek in Gaza stad werden vernield door Israëlische troepen. De kliniek werd ook beschadigd en een deel van het gebouw stond enkele uren in brand. De auto's en de kliniek waren duidelijk gemarkeerd met het logo van AZG.

17 november 2023

 

Ziekenhuizen in Jenin doelwit

Israëlische troepen omsingelden ziekenhuizen in Jenin, waaronder het Khalil Suleiman Ziekenhuis dat door AZG wordt ondersteund, toen militairen een vluchtelingenkamp in de stad binnenvielen. In het ziekenhuis hoorden mensen explosies en geweervuur. Het AZG-team op de spoedeisende hulp van het Khalil Suleiman ziekenhuis kon de gewonden in het kamp niet opvangen en behandelen omdat de ambulances werden tegengehouden door Israëlische troepen.

14 november 2023

 

Nieuwe AZG-teams in Gaza

Een 15-tallig AZG-team is Gaza binnengekomen vanuit Egypte via de grensovergang Rafah. Hun doel is om de medische en chirurgische capaciteit te ondersteunen in de Gazastrook, waar de infrastructuur voor gezondheidszorg is ingestort en artsen volledig uitgeput zijn. Ze zullen in eerste instantie werken in het zuidelijke deel van de Gazastrook.

9 november 2023

 

Israëlische invallen in Jenin

In Jenin, Palestijns gebied, is Artsen Zonder Grenzen bijna elke nacht opgeroepen naar het openbare ziekenhuis omdat Israëlische invallen met tanks en grondtroepen de stad bestormen. De afgelopen maand hebben Israëlische troepen alleen al in Jenin 30 mensen gedood en minstens 162 anderen verwond. AZG heeft medische apparatuur gedoneerd, waaronder operatiekits en EHBO-kits, en heeft steun verleend zoals training voor het personeel van het Al Mohtaseb ziekenhuis in de oude stad Hebron.

29 oktober 2023

 

Medische benodigdheden verzonden

Ons team heeft 26 ton medische voorraden naar Egypte gestuurd, genoeg voor 800 chirurgische operaties en 20.000 poliklinische consulten. Deze voorraden zijn bestemd voor de gezondheidszorg in Gaza en zijn dringend nodig.

10 oktober 2023

 

Meer medische ondersteuning

Artsen Zonder Grenzen opent een kliniek in het centrum van Gaza voor mensen met andere verwondingen en heropent een operatiekamer in Al Shifa, het belangrijkste chirurgische ziekenhuis van Gaza, om patiënten met trauma's en brandwonden te behandelen.

7 oktober 2023

 

Bloedbaden op 7 oktober

Het bloedbad dat Hamas op zaterdag 7 oktober aanrichtte, had een ongekende omvang in het Israëlisch-Palestijnse conflict. Na de escalatie tussen Israël en Gaza vielen Israëlische troepen het Indonesische ziekenhuis aan in het tussengebied en een ambulance bij het Nasser ziekenhuis in het zuiden van Gaza. De aanvallen doodden een verpleegster en een ambulancechauffeur, verwondden verschillende anderen en beschadigden een zuurstofstation. Artsen Zonder Grenzen ondersteunt de twee ziekenhuizen sinds

2018

 

Programma reconstructieve chirurgie

Sinds het brute optreden van het Israëlische leger tegen 'Mars van de Terugkeer'-demonstranten, is Artsen Zonder Grenzen een programma voor reconstructieve chirurgie gestart in het noorden van Gaza. In de Palestijnse gebieden bieden we psychologische en psychiatrische hulp aan mensen die door het geweld zijn getroffen.

1989

Aanwezigheid AZG ter plaatse

Sinds 1989 werken AZG-teams in Palestina, waar ze traumazorg en geestelijke gezondheidszorg bieden en een gespecialiseerd project voor reconstructieve chirurgie leiden.

Doe met ons mee 

AZG roept al maanden op om onmiddellijk een einde te maken aan het bloedvergieten en om burgers en gezondheidsvoorzieningen aan beide kanten te beschermen. Sinds het begin van het conflict hebben veel van onze collega's hun familieleden, hun huis en zelfs hun leven verloren. Humanitaire hulp kan niet optimaal functioneren zolang er geen staakt-het-vuren is.

Waarom doen we dan toch beroep op jullie steun?

Omdat onze teams ter plaatse, ondanks de bombardementen en de extreem moeilijke omstandigheden levens proberen te redden en de patiënten die de ziekenhuizen in Gaza blijven binnenstromen, niet in de steek willen laten. De nood blijft enorm en we blijven kijken naar alle mogelijke manieren om te helpen. Van Gaza tot Libanon, via de Palestijnse gebieden en Egypte, blijven onze teams hun uiterste best doen om levens te redden in alle getroffen gebieden. Maar we kunnen dit niet zonder jou.

Doe een donatie aan het "Regionaal Fonds - Noodtoestand Gaza" en help onmiddellijk de slachtoffers van het conflict in de bezette Palestijnse gebieden en in buurlanden zoals Libanon en Egypte.
Doneer

In conflictsituaties kunnen we door onze onafhankelijkheid, neutraliteit en expertise in oorlogschirurgie direct  handelen waar dat het meest nodig is.

Behandelt AZG ook gewonden in Israël?

Artsen Zonder Grenzen streeft ernaar de gaten in de gezondheidszorg te dichten door daar te gaan waar de behoeften, de gebreken in de toegang tot gezondheidszorg het grootst en het meest urgent zijn. Daarom werken onze teams al 20 jaar in Gaza en de Palestijnse gebieden, waar ze medische hulp bieden en een gezondheidssysteem ondersteunen dat een schrijnend tekort heeft aan personeel en apparatuur. 

 

De situatie ontwikkelt zich snel, dus volg onze verschillende sociale netwerken voor het laatste nieuws:

Medische expertise in conflictgebieden  

AZG is in die mate georganiseerd om snel te reageren, we hebben een netwerk van artsen en humanitaire hulpverleners in zo'n 70 landen. Dankzij onze financiële onafhankelijkheid kunnen we snel handelen, zonder te wachten tot regeringen of andere instellingen fondsen vrijmaken. Deze onafhankelijkheid betekent dat we altijd proberen de mensen te helpen die onze hulp het meeste nodig hebben in plaats van onze reactie af te stemmen op de eisen van donoren, politici of de media. Mensen in nood komen op de eerste plaats.

Conflictsituaties vereisen een snelle en nauwkeurige chirurgische reactie voor verwondingen door ontploffingen tot zwangerschapscomplicaties. Met meer dan 50 jaar ervaring in crisisgebieden, stuurt AZG teams van experts naar extreem moeilijke omstandigheden.

Je fais un don
Je fais un don
Je fais un don

AzG is een onafhankelijke, neutrale en onpartijdige organisatie. Het is belangrijk om te onthouden wat onze basisprincipes betekenen: 

  • Onafhankelijkheid: onze onafhankelijkheid is geworteld in onze financiering: 97% is afkomstig van individuele particuliere donoren die kleine bedragen betalen. We streven ernaar om behoeften vrij te beoordelen, onbeperkte toegang tot mensen te krijgen en direct hulp te bieden.

  • Onpartijdigheid: we bieden hulp en zorg aan diegenen die dit het meest nodig hebben, ongeacht hun afkomst, religie of politieke overtuiging.

  • Neutraliteit: We kiezen geen partij in gewapende conflicten en steunen de agenda's van strijdende partijen niet. Het is mogelijk dat we niet op alle fronten van een conflict aanwezig zijn, ofwel omdat ons de toegang wordt ontzegd, ofwel vanwege de onveiligheid, ofwel omdat de belangrijkste behoeften van de bevolking al zijn gedekt.

Terwijl ons eerste mandaat het verlenen van hulp en zorg is, is ons tweede mandaat, sinds onze oprichting, het getuigen. Daarom doen we verslag van wat onze medewerkers en patiënten direct in Gaza zien en ervaren. Ziekenhuizen zijn overweldigd en kampen met tekorten aan medicijnen, medische benodigdheden en brandstof voor generatoren.

Over de hele wereld blijft Artsen Zonder Grenzen actie ondernemen om de gewonden in Gaza de juiste zorg te bieden.