Sociale media

Open the menu

Hepatitis E in Zuid-Soedan: eerste vaccinatiecampagne ooit om epidemie onder controle te krijgen

In maart en april 2022 heeft Artsen Zonder Grenzen in samenwerking met het Zuid-Soedanese ministerie van Volksgezondheid de eerste twee ronden van een hepatitis E-vaccinatiecampagne uitgevoerd. Dat deden we in het ontheemdenkamp van Bentiu, in deelstaat Unity. Ongeveer 25.000 mensen zijn gevaccineerd. Een derde en laatste ronde zal in oktober 2022 worden uitgevoerd.

Taap Yien Ruondial is 22 jaar oud en woont in het ontheemdenkamp in Bentiu. Taap wordt ingeënt tegen hepatitis E.
Taap Yien Ruondial woont in het ontheemdenkamp in Bentiu en wordt ingeënt tegen hepatitis E. Dit is de eerste keer dat hepatitis E-vaccin wordt gebruikt in een reactie op de uitbraak van een epidemie. © Peter Caton, 2022

Hepatitis E maakt 44.000 doden per jaar

Hepatitis E wordt overgedragen via fecale besmetting van voedsel en water. Jaarlijks raken wereldwijd 20 miljoen mensen met de ziekte geïnfecteerd, voor ongeveer 44.000 mensen is een infectie fataal. Vooral zwangere vrouwen zijn uiterst kwetsbaar, met een sterftecijfer tot 25% en een verhoogde kans op miskramen. Grootschalige uitbraken doen zich meestal voor wanneer er niet genoeg drinkwater en sanitaire voorzieningen zijn, zoals in veel ontheemdenkampen dus.

Andere aanpak tegen hepatitis E mogelijk door vaccinatiecampagne

"De strijd tegen hepatitis E is lang en frustrerend geweest," stelt dokter Monica Rull, medisch directeur van AZG. "20 jaar lang hebben we gereageerd op uitbraken van hepatitis E in ontheemdenkampen, om de ziekte onder moeilijke omstandigheden onder controle te krijgen. Met deze vaccinatiecampagne hopen we de manier waarop we hepatitis E kunnen aanpakken in de toekomst te veranderen."

Vaccin eerste keer gebruikt als reactie op noodsituatie

Het ministerie van Volksgezondheid van Zuid-Soedan heeft AZG gevraagd te helpen bij zijn inspanningen om de uitbraak onder controle te krijgen, door middel van een grootschalige vaccinatiecampagne.  Het enige beschikbare hepatitis E-vaccin, Hecolin, is in klinische proeven zeer effectief gebleken. De vaccinatiecampagne in Bentiu is de eerste keer dat het is gebruikt als reactie op een noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid.

Belangrijke stap

De vaccinatiecampagne in Bentiu laat zien dat het mogelijk is om het vaccin te gebruiken voor uitbraakbestrijding, zelfs onder moeilijke omstandigheden. Hoewel ook andere maatregelen ter bestrijding van de uitbraak nodig zijn, waaronder verbetering van de water- en sanitaire voorzieningen, zijn gezondheidsfunctionarissen van mening dat deze vaccinatiecampagne een belangrijke stap is om de last van hepatitis E in de toekomst te verminderen.