Sociale media

  • NL
Open the menu

Covid-19 : Artsen Zonder Grenzen lanceert een internationaal noodfonds

Doe een gift

Wie in België een gift wil doen voor het ‘Covid-19 fonds’, kan dat op rekeningnummer BE73 0000 0000 6060 of via www.azg.be met de mededeling ‘Covid19’. Artsen Zonder Grenzen zal de aangeboorde fondsen aanwenden in 2020 en 2021.

Geconfronteerd met de verspreiding en de impact die de COVID-19-pandemie heeft en zal hebben op de meest kwetsbare bevolkingsgroepen, breidt Artsen Zonder Grenzen haar activiteiten uit in Europa en in haar bestaande projecten op andere plaatsen in de wereld. De organisatie lanceert daarom vandaag een internationale oproep tot fondsen, die haar moet toelaten een antwoord te bieden op deze crisis en zijn gevolgen.

“Onze organisatie hangt voor 99 % af van particuliere giften. Vandaag lanceren we een noodfonds COVID-19 dat ons moet toelaten een internationaal antwoord te bieden zonder voorgaande in onze geschiedenis. We doen dus beroep op de vrijgevigheid van de Belgen want het is onze plicht alles te doen wat we kunnen om de verspreiding van het virus te helpen voorkomen en te vertragen”, verduidelijkt Meinie Nicolai, algemeen directeur Artsen Zonder Grenzen.

Artsen Zonder Grenzen heeft veel expertise in de bestrijding van epidemieën, zoals bij de uitbraak van ebola, en zet die ook in in de strijd tegen de wereldwijde uitbraak van COVID-19. De organisatie startte dit jaar al projecten om patiënten die met COVID-19 besmet zijn te verzorgen in België, Italië, Spanje, Frankrijk, Griekenland, Hong-Kong, Senegal, Ivoorkust, Zuid-Sudan, Congo, Syrië en Jemen.

“Onze grootste zorg is de uitbraak van COVID-19 op plaatsen waar mensen in erbarmelijke omstandigheden leven zoals in vluchtelingenkampen of conflictgebieden, waar toegang tot gezondheidszorg al zeer moeilijk is. Als het virus zich daar openlijk begint te verspreiden is het bijna onmogelijk om het tegen te houden”, zegt Brice de le Vigne, coördinator van de werkgroep COVID-19 van Artsen Zonder Grenzen. “In vele landen waar we werken, zoals Jemen of Centraal-Afrikaanse Republiek, zijn er weinig medische actoren die in staat zijn om een toestroom van patiënten op te vangen en is er bijna geen intensieve zorg voorhanden. Deze crisis zal de gezondheidszorg in vele landen waar we werken nog meer onder druk zetten. Daarom is het ook belangrijk onze bestaande projecten te versterken.”

reisbeperkingen personeel, tekort aan materiaal en gezondheidssystemen onder duk

 “Deze pandemie van COVID-19 stelt uitzonderlijke uitdagingen aan onze operaties. We hebben te maken met reisbeperkingen voor onze medewerkers, tekort aan beschermingsmateriaal en gezondheidssystemen die onder druk staan”, stelt Nicolai. “Toegang tot gezondheidszorg verzekeren voor zowel covid-19 patiënten als andere patiënten is daarbij cruciaal. Dit betekent ervoor zorgen dat ziekenhuizen niet overrompeld worden zodat het ziekenhuispersoneel de toevloed van patiënten op intensieve zorg aankan terwijl zorg voor andere patiënten ook verzekerd wordt.”

In België is de hulp van Artsen Zonder Grenzen opgebouwd rond drie assen: ondersteuning van zeven ziekenhuizen in Vlaanderen en Wallonië, ondersteuning van 138 woonzorgcentra in Brussel en het beheer van een medisch opvangcentrum voor daklozen, migranten en mensen zonder vast verblijf in Tour&Taxis te Brussel. Dit is meteen de grootste interventie van Artsen Zonder Grenzen in ons land.

Wie in België een gift wil doen voor het ‘Covid-19 fonds’, kan dat op rekeningnummer BE73 0000 0000 6060 of via www.azg.be met de mededeling ‘Covid19’. Artsen Zonder Grenzen zal de aangeboorde fondsen aanwenden in 2020 en 2021.