Sociale media

Open the menu

We starten met COVID-19-respons in 4 Noord-Italiaanse ziekenhuizen

Teams van Artsen Zonder Grenzen in Italië verlenen steun aan de Italiaanse gezondheidsautoriteiten in een reactie op de COVID-19-pandemie. Het personeel van Artsen Zonder Grenzen werkt in 4 ziekenhuizen in de Noord-Italiaanse provincie Lodi, in de regio Lombardije, het epicentrum van de uitbraak in het land.

Het team bestaat uit Italiaanse specialisten in infectieziekten, anesthesisten, verpleegkundigen en logistiekers, die hun wereldwijde ervaring in het beheer van epidemieën in de schaal werpen om de Italiaanse ziekenhuizen te ondersteunen. Het personeel werkt samen met de lokale gezondheidsautoriteiten en het personeel van de ziekenhuizen in de steden Lodi, Codogno, Casalpusterlengo en Sant'Angelo Lodigiano en biedt onder andere ziektepreventie en zorg voor patiënten.

"De artsen en verpleegkundigen in de provincie Lodi werken al wekenlang onvermoeibaar in een buitengewone situatie", zegt dokter Claudia Lodesani, specialist in infectieziekten en voorzitter van Artsen Zonder Grenzen Italië. "We bieden hen ondersteuning om te helpen met de enorme behoeften en de werklast van het lokale personeel".

In de ziekenhuizen zijn al preventie- en bestrijdingsmaatregelen in voegen om de overdracht van het virus te voorkomen en de veiligheid van de gezondheidswerkers te garanderen. Het team van Artsen Zonder Grenzen moet dat nu versterken.

"In een epidemie als deze is het stoppen van de overdracht van het virus van cruciaal belang. In de ziekenhuizen is het vooral van belang om de risico's voor het eerstelijnspersoneel te verminderen, een belangrijke factor in de strijd tegen de epidemie", legt dokter Lodesani uit. "Buiten de ziekenhuizen moet iedereen de instructies van het ministerie van Volksgezondheid opvolgen, om de infectie te beteugelen en te voorkomen dat de ziekenhuizen verder worden belast. Want die moeten natuurlijk ook andere patiënten kunnen blijven opnemen.”

Artsen Zonder Grenzen heeft haar steun aangeboden aan de respons in Italië als een van de landen die het zwaarst getroffen zijn door de COVID-19-pandemie. De teams werken in solidariteit met de Italiaanse bevolking en de eerstelijnsgezondheidswerkers om de epidemie een halt toe te roepen. Artsen Zonder Grenzen staat ook in contact met de gezondheidsautoriteiten van andere landen waar de organisatie werkt.