Sociale media

Open the menu

Van dagelijkse foltering naar een eigen veilig huis: humanitaire vlucht evacueert 27 mensen van Libië naar Palermo

Van dagelijkse foltering, mishandeling en geweld in een detentiecentrum in Libië naar een nieuw leven in Italië, met veilig onderdak en medische hulp. Dat is voor 27 migranten en asielzoekers onlangs realiteit geworden, nadat zij met een humanitaire vlucht zijn geëvacueerd uit Libië.

Gezinnen kunnen eindelijk een nieuw leven beginnen

Het gaat om gezinnen uit Eritrea, Soedan en Somalië. Zij kunnen in Italië nu een eigen leven beginnen, in alle veiligheid en gezondheid.  Onze teams in Libië stonden (onder andere) deze 27 uiterst kwetsbare mensen al bij in de detentiecentra. Daar worden al jarenlang honderdduizenden mensen op de vlucht willekeurig vastgehouden in uiterst onveilige en gewelddadige omstandigheden. De 27 mensen die we hebben kunnen evacueren, gaat Artsen Zonder Grenzen nu opvangen en verder bijstaan in een project in Palermo, Sicilië.    

Moussa Zarre, médiateur interculturel de MSF, discutant avec des migrants.
Cultureel mediator Moussa Zarre, in gesprek met één van de vluchtelingen die we bijstaan.Ons project in Palermo bestaat al sinds februari 2021. Onze teams helpen er mensen op de vlucht met medische en psychologische zorg, maar ook juridische en sociale hulp. © Yarin Trotta del Vecchio

Medische en psychologische hulp, na maanden gevangenschap en foltering

"Na maanden in detentiecentra te hebben doorgebracht, opgesloten in kleine, overvolle, ronduit smerige ruimtes; na slachtoffer te zijn geweest van misbruik en foltering, en ten onrechte te zijn opgesloten, zullen deze mensen eindelijk de kans krijgen om in een huis te wonen, met al het nodige om opnieuw een normaal leven te beginnen", zegt Giorgio Calarco, medische referent van AZG in Palermo. "In de tussentijd zullen zij medische en psychologische hulp krijgen. We zorgen er ook voor dat zij voortaan toegang zullen krijgen tot het Italiaanse zorgsysteem.”

Ons project in Palermo: rehabilitatie van mensen op de vlucht

In Palermo runt AZG in samenwerking met lokale partners en Italiaanse gezondheidsautoriteiten een interdisciplinaire kliniek. Daar werken we aan de rehabilitatie van migranten en vluchtelingen die overlevenden zijn van foltering. Een team van dokters, psychologen, interculturele bemiddelaars en specialisten heeft als doel psychologische, medische, sociale en juridische problemen op een alomvattende en holistische manier aan te pakken.

Wat met 600.000 mensen die nog in Libië vastzitten? Humanitaire corridor moet worden uitgebreid

27 kwetsbare mensen kunnen evacueren uit helse omstandigheden in Libië is voor AZG en haar partners een kleine overwinning, maar ongeveer 600.000 (!) mensen op de vlucht zitten nog steeds vast in detentiecentra verspreid over Libië. “We zijn tevreden dat we enkele van onze patiënten die we al in Libië volgden, hebben kunnen evacueren", zegt projectcoördinator Edmond Tarek Keirallah. "Maar het aantal humanitaire corridors vanuit Libië is echter nog beperkt. Daarom vragen wij om versterking van de evacuatiekanalen om meer van onze patiënten uit Libië over te brengen naar veilige landen, waar we hen zullen blijven bijstaan met de medische zorg die zij nodig hebben.”