Sociale media

Open the menu

De Geo Barents werd na 24 dagen aan de ketting vrijgelaten door de Italiaanse autoriteiten

Het reddingsschip van Artsen Zonder Grenzen, de Geo Barents, werd op 26 juli door de Italiaanse autoriteiten vrijgelaten, na 24 dagen aan de ketting in de haven van Augusta. Onze teams keren nu terug naar het centrale Middellandse Zeegebied om levens te blijven redden.

Schip geblokkeerd als bestraffing

Na een grondige inspectie van de Geo Barents, die maar liefst 14 uur duurde, constateerden de Italiaanse autoriteiten op 2 juli zogezegd 22 administratieve en technische tekortkomingen. De blokkering van ons schip lijkt echter niet te zijn gebaseerd op de relevante maritieme wetgeving. Dit is niet de eerste keer: herhaalde en langdurige aanhoudingen van NGO-schepen worden vaak geïnstrumentaliseerd door de autoriteiten, waardoor hulpschepen niet langer reddingen op zee kunnen uitvoeren. In de afgelopen twee jaar zijn 12 andere NGO-schepen op deze manier aangehouden.

Méditerranée MSF Geo Barents

De Middellandse Zee, de dodelijkste zee ter wereld

Van januari tot augustus 2020 verdronken bijna 1000 mensen in het centrale Middellandse Zeegebied, drie keer meer dan in dezelfde periode in 2020. Onze aanwezigheid in deze zee is daarom onmisbaar, en het directe gevolg van de terugtrekking van de Europese staten uit het gebied.

Het is onaanvaardbaar dat de NGO's die deze leemte opvullen, belet worden levens te redden.

Het Europese beleid om geen hulp te bieden, veroordeelt mensen tot de verdrinkingsdood en maakt duizenden anderen tot slachtoffer van mensenrechtenschendingen in Libië, een land gekenmerkt door uitbuiting, detentie en geweld.

In 2021 zijn tot nu toe 19.300 mannen, vrouwen en kinderen onderschept door de Libische kustwacht in de Middellandse Zee.