Sociale media

Open the menu

In de val in Idlib: volg de situatie in Noordwest-Syrië op de voet

Dossier

In de val in Idlib: volg de situatie in Noordwest-Syrië op de voet

Sinds april vorig jaar voert de Syrische regering de druk op in de "de-escalatiezone" in het noordwesten van Syrië, met grondoffensieven en bombardementen. Daar zitten ongeveer 3 miljoen mensen in de val, tussen de oprukkende frontlinies en de gesloten Turkse grens. Vooral in en rond Idlib wordt de situatie steeds prangender. 948.000 mensen zijn sinds de escalatie van het geweld ontheemd en leven in vluchtelingenkampen, zonder degelijk onderdak, verwarming of zorg. Tijdens een heel koude winter en met ook mortiervuur dat de kampen bereikt, is het voor de deze mensen vijf voor twaalf.

Bijgewerkt op vr, 03/13/2020 - 11:26

13 maart

Dokter Ajaj runde in Takad het eerstelijnsgezondheidscentrum dat door Artsen Zonder Grenzen werd gesteund. Maar ook het relatief veilige Takad werd gebombardeerd en Ajaj moest op de vlucht. Nu is het centrum verplaatst naar een leegstaand gebouw in het ontheemdenkamp van Deir Hassan, waar 120.000 ontheemden verblijven

Dokter Mustafa Ajaj, vanuit het kamp in Deir Hassan

Dokter Ajaj runde een gezondheidscentrum in het stadje Takad, in het noordwesten van Syrië. Toen de bombardementen ook Takad bereikten, ging de dokter samen met zijn gezin op de vlucht. Hij kwam terecht in het ontheemdenkamp van Deir Hassan, waar hij een nieuw gezondheidscentrum opende.

Lees verder

2 maart

We breiden onze activiteiten in het noordwesten van Syrië gevoelig uit. Sinds 1 december zijn 948.000 mensen ontheemd, de grootste volksverhuizing in 9 jaar oorlog.

We versterken onze activiteiten in Noordwest-Syrië

Artsen Zonder Grenzen heeft beslist om haar medische hulp en de verdeling van essentiële middelen uit te breiden om tegemoet te komen aan de groeiende behoeften van duizenden ontheemde gezinnen die de gevechten in Idlib ontvluchten. We vragen ook aan de Turkse autoriteiten om de aanvoer van medische uitrusting en personeel naar het noordwesten van Syrië te vergemakkelijken.

 

Lees verder

25 februari: Idlib en mareet sirinin gebombardeerd

Minstens 4 scholen in het noordwesten van Syrië werden op 25 februari gebombardeerd. Burgers op de vlucht hadden in deze scholen in de steden Idlib en Mareet Sirinin hun onderdak gevonden. De eerste berichten spreken van 18 doden en 185 gewonden.

24 februari

“Ik sprak met een gezin dat al voor de zevende keer moest vluchten”

Dokter Ajaj over de laatste weken in het stadje Takad. Sinds de bombardementen was Takad altijd relatief veilig, waardoor tienduizenden vluchtende mensen hier hun tentje hebben opgeslaan. Maar de bommen vallen sinds kort ook op een aantal naburige steden. Takad lijkt binnenkort aan de beurt.

Lees verder

19 februari: 875.000 mensen ondertussen op de vlucht

In het noordwesten van Syrië zorgen luchtaanvallen en een grondoffensief van het Syrische leger en de Russische geallieerden voor een golf van volksverhuizingen vanuit het laatste rebellenbastion. De relatief veilige zone waar deze mensen heen kunnen wordt met de dag steeds kleiner. Ondertussen zijn meer dan 875.000 mensen ontheemd door sinds het conflict escaleerde.

3 februari 2020

In totaal zitten ongeveer 3 miljoen mensen vast op een steeds kleinere oppervlakte in het noordwesten van Syrië tussen de gesloten Turkse grens en de oprukkende frontlinie. De situatie voor de ontheemde mensen wordt met de dag kritieker. De kampen zitten overvol, de winter is er vochtig en koud en sommigen vinden zelfs niet eens een tent.

Januari 2020: schrik voor bombardementen

Ongeveer 3 miljoen mensen in het noordwesten van Syrië zitten vast tussen de oprukkende frontlinie en de Turkse grens. De overbevolking, het gebrek aan onderkomen, de koude wintertemperaturen in de bergen en een hulprespons die ook op haar tandvlees zit, maken de situatie voor deze mensen bijzonder gespannen.

November 2019: ziekenhuizen onder druk

Een explosie in stad Darkoush in de namiddag van donderdag 31 oktober heeft 12 slachtoffers gemaakt. Zij werden voor behandeling in allerijl overgebracht naar een nabijgelegen ziekenhuis. Door de massale instroom van patiënten kunnen de ziekenhuizen aan de frontlinie enkel nog spoedgevallen toelaten.

augustus 2019

De situatie in en rond Idlib escaleert opnieuw. Sinds april 2019 voert de Syrische regering grondoffensieven en bombardementen uit in de "de-escalatiezone" in het noordwesten van Syrië

Syrië: de situatie in Idlib verslechtert dramatisch

Door bombardementen en mortiervuur in de Syrische gouvernementen Idlib en Hama zijn de afgelopen drie maanden meer dan 450.000 mensen gevlucht naar de grens met Turkije, in het noorden van Syrië. De medische teams in ziekenhuizen die door Artsen Zonder Grenzen worden ondersteund, hebben de afgelopen weken meerdere keren te maken gehad met een massale toestroom van gewonden – met tien of meer gewonden tegelijkertijd.

Lees verder