Sociale media

Open the menu

Bombardementen op Idlib en Mareet Sirinin: 185 gewonden, 18 doden

In de namiddag en de avond van 25 februari werden dichtbevolkte gebieden getroffen door luchtaanvallen, in en rond de steden Idlib en Mareet Misirin, in het noordwesten van Syrië. Minstens twee scholen en twee kleuterscholen die onderdak bieden aan ontheemde gezinnen werden geraakt door bommen en mortiervuur. Drie ziekenhuizen in de buurt ontvingen 185 gewonden. 18 patiënten waren op het moment van aankomst al overleden.

Oorlogsregels moeten worden gerespecteerd

"De afschuwelijke en willekeurige campagne van bombardementen en beschietingen van gisteren is vermoedelijk uitgevoerd door de Syrische regering en haar bondgenoten", stelt Meinie Nicolai, algemeen directrice van Artsen Zonder Grenzen. "We weten niet hoe we ze kunnen laten stoppen met willekeurige aanvallen en we weten niet hoe we ze zich kunnen laten houden aan het internationaal humanitair recht - de 'regels van oorlog'. We hebben alle partijen in de Syrische oorlog, hun bondgenoten en de VN-Veiligheidsraad al vaak opgeroepen alles in het werk te stellen om een einde te maken aan deze schendingen. Vandaag lanceren we die oproep opnieuw, met de hoogste urgentie. De burgers en de civiele infrastructuur moeten worden beschermd. Onze oproep om de regels van oorlog te respecteren geldt evenzeer voor de oppositiegroeperingen en de Turkse strijdkrachten als voor de Syrische regering en haar bondgenoten, waaronder Rusland, de belangrijkste militaire bondgenoot van de Syrische regering.”

Drie ziekenhuizen overspoeld

Tijdens de avond en de nacht van 25 februari werden drie ziekenhuizen die door Artsen Zonder Grenzen worden ondersteund, overspoeld met een toestroom van patiënten. Een van de chirurgen in het chirurgisch ziekenhuis van Idlib getuigt: "We zagen patiënten met amputaties, neurologische verwondingen en nog andere verwondingen. Het was een hysterische situatie in de stad. De mensen waren in paniek. Het was een heftige, bloederige dag."

Twee van de ziekenhuizen -  in Mareet Misirin en Idlib – hebben een eerste triage kunnen maken onder de patiënten en konden zo 66 patiënten met ernstige of kritieke wonden die grote chirurgische ingrepen vereisen, identificeren. Minstens 14 kinderen raakten ernstig gewond. Beide ziekenhuizen werden zelf bijna geraakt, met bominslagen dichter dan 100 meter.

"Hoeveel moeders moeten hun baby in hun armen houden terwijl er overal bommen vallen? Hoeveel vaders moeten hun kinderen geruststellen door hen te doen lachen terwijl er overal brand uitbreekt?", vraagt projectcoördinator Cristian Reynders zich af. "Er is één ding waar de mensen in Idlib op blijven hopen – in leven blijven. En hun hoop zakt met de minuut."

Het willekeurig bombarderen en aanvallen van burgergebieden is een kenmerk van de Syrische oorlog geworden. De Syrische regering moet zich ertoe verbinden zich te zullen houden aan het internationaal humanitair recht en de regels van de oorlog te respecteren.