Sociale media

Open the menu

We versterken onze activiteiten in Noordwest-Syrië

Artsen Zonder Grenzen heeft beslist om haar medische hulp en de verdeling van essentiële middelen uit te breiden om tegemoet te komen aan de groeiende behoeften van duizenden ontheemde gezinnen die de gevechten in Idlib ontvluchten. We vragen ook aan de Turkse autoriteiten om de aanvoer van medische uitrusting en personeel naar het noordwesten van Syrië te vergemakkelijken.

een ongeziene volksverhuizing in 9 jaar oorlog

Sinds 1 december 2019 zijn volgens de Verenigde Naties meer dan 948.000 mensen ontheemd door de bombardementen en beschietingen in het gouvernement Idlib in het noordwesten van Syrië. Deze massale volksverhuizing op slechts enkele weken tijd, is een ware exodus die ongezien is sinds het begin van het conflict in het land negen jaar geleden.

19 februari - De stad Ariha in het zuiden van Idlib is volledig verwoest en nu een spookstad geworden. © 19 februari - de stad Ariha in het zuiden van Idlib is volledig verwoest en nu een spookstad. © Muhammed Said/Anadolu Agency via Getty Images.
19 februari - De stad Ariha in het zuiden van Idlib is volledig verwoest en nu een spookstad geworden. © 19 februari - de stad Ariha in het zuiden van Idlib is volledig verwoest en nu een spookstad. © Muhammed Said/Anadolu Agency via Getty Images.

De ontheemden bevinden zich in een uiterst kritieke situatie - vooral omdat velen herhaaldelijk zijn ontheemd. Het vinden van een veilige plek is een uitdaging. Tenten zijn dringend nodig. Gezinnen worden soms gedwongen om in de open lucht te slapen, in onafgewerkte gebouwen of in provisorische onderkomens. Ontheemde gezinnen zijn geconcentreerd in een klein gebied langs de Turkse grens, naarmate de frontlinie zich naar het westen beweegt vanuit Aleppo.

De kampen zijn overvol en de sanitaire voorzieningen kunnen niet voorzien in de behoeften van alle pas ontheemde gezinnen en de gezinnen die al sinds enkele maanden verblijven in de kampen. Deze situatie verhoogt het risico op wateroverdraagbare ziekten. Ontheemden die de afgelopen weken zijn aangekomen, hebben moeite om onderdak te vinden. Mensen hebben dringend behoefte aan basismiddelen zoals matrassen, dekens, winterkleding en hygiënekits.

800 tenten nu al onderweg

Om tegemoet te komen aan de behoeften van alle ontheemden heeft Artsen Zonder Grenzen beslist om haar activiteiten aanzienlijk te versterken. Op 27 februari begonnen we met de distributie van 300 ton samengeperste houtblokken aan meer dan 20.000 mensen in 23 ontheemdenkampen om een veiliger alternatief te bieden voor de huidige verwarmingsmethoden. Onlangs nog stierf een familie van vier door verstikking na het verbranden van brandstof van slechte kwaliteit, in een poging om zich te verwarmen.

De komende weken zal de organisatie zich richten op de distributie van basisbenodigdheden zoals tenten, keukengerei, vloermatten, dekens en andere essentiële zaken. Een eerste lading tenten en non-food artikelen is al onderweg voor 800 gezinnen in Idlib. Artsen Zonder Grenzen onderzoekt ook nieuwe pistes om traumazorg te bieden en om de eerstelijnsgezondheidszorg voor ontheemden te versterken.

Vraag aan Turkije om doorvoer te vergemakkelijken

Het vermogen van Artsen Zonder Grenzen om haar hulp aan ontheemden uit te breiden zal afhangen van de mogelijkheid om een regelmatige en constante stroom van hulpgoederen en medische benodigdheden te kunnen ontwikkelen. En van de mogelijkheid om teams te sturen om hun Syrische collega's te versterken. Die zijn uitgeput na jaren van werken in extreme omstandigheden, geweld en angst.

Artsen Zonder Grenzen heeft geen permanente aanwezigheid in Turkije. Om haar reactie te versterken, vraagt Artsen Zonder Grenzen aan alle betrokken Turkse autoriteiten om de doorvoer van materiaal en personeel naar het noordwesten van Syrië te vergemakkelijken.

Activiteiten sinds december 2019

Een van onze dokters in een consultatie met en patiënt, in de mobiele kliniek in het kamp van Qadimoon. © AZG, februari 2020.
Een van onze dokters in een consultatie met en patiënt, in de mobiele kliniek in het kamp van Qadimoon. © AZG, februari 2020.

Sinds het conflict in het noordwesten van Syrië in december 2019 is opgelaaid, heeft Artsen Zonder Grenzen meer dan 260.000 liter schoon water per dag verstrekt aan ongeveer 41.000 ontheemden, meer dan 100 latrines gebouwd in kampen in de omgeving van Sarmadah en essentiële hulpgoederen uitgedeeld aan 2.000 gezinnen.

In februari 2020 hebben onze teams van ook 600 non-foodkits  uitgedeeld, met dekens, winterkleren en hygiënekits in de kampen en verschillende informele nederzettingen in de getroffen gebieden.

In het noordwesten van Syrië bieden onze teams via mobiele klinieken gezondheidszorg voor moeders, algemene gezondheidszorg en behandeling van niet-overdraagbare ziekten. We ondersteunen ook regelmatige vaccinatieactiviteiten. We doneren medische noodvoorraden aan ziekenhuizen in de frontlinie van het conflict.

Verder runnen we ook een gespecialiseerde brandwondenafdeling die zorgt voor chirurgie, huidtransplantaties, wondzorg, fysiotherapie en psychologische ondersteuning. Tenslotte verlenen we op afstand steun aan de primaire en secundaire gezondheidszorg van verschillende ziekenhuizen en klinieken rond Idlib en Aleppo en onderhouden we samenwerkingsverbanden met drie ziekenhuizen.