Sociale media

Open the menu

Explosie in de regio van Idlib veroorzaakt meerdere slachtoffers

Het aanhoudende conflict in de regio van Idlib, in het noordwesten van Syrië creëert een enorme behoefte aan medische zorg. Een explosie in stad Darkoush in de namiddag van donderdag 31 oktober heeft 12 slachtoffers gemaakt. Zij werden voor behandeling in allerijl overgebracht naar een nabijgelegen ziekenhuis dat gesteund wordt Artsen zonder Grenzen.

De explosie vond plaats in een gebouw in de buurt van het centrum van Darkoush. De oorzaak van de ontploffing is vooralsnog onduidelijk. Twee mensen kwamen om het leven, op weg naar het ziekenhuis waren zij aan hun verwondingen waren bezweken. Twee anderen hadden zeer ernstige verwondingen: een 12-jarige jongen met een hoofdwond en een 16-jarig meisje met buikwonden. Beiden werden gestabiliseerd en doorwezen naar andere ziekenhuizen. Acht andere patiënten – met lichte wonden aan het hoofd of de ledematen – konden worden verzorgd in het ziekenhuis dat door Artsen Zonder Grenzen wordt ondersteund.

tweede grote instroom van patiënten op één week tijd

"Na een grote massale instroom van gewonden vorige week en deze nieuwe instroom, is dit ziekenhuis in een hoge staat van paraatheid. We hebben besloten om enkel nog spoedgevallen op te nemen. Doordat de bombardementen toenemen, verwachten we de komende dagen nog slachtoffers”, legt één van de dokters van het ziekenhuis uit. “Patiënten afwijzen is nooit een gemakkelijke beslissing. Maar het is gewoon noodzakelijk dat onze medische teams permanent paraat staan voor dringende levensreddende chirurgie.”

Op één week tijd hebben de ziekenhuizen in Idlib, die door Artsen Zonder Grenzen worden ondersteund, gereageerd op twee massale ongevallen. De behoefte aan levensreddende medische zorg in deze langdurige en gewelddadige oorlog is nog steeds even groot is. "We roepen alle strijdende partijen in Syrië op om de bescherming van burgers, gezondheidswerkers en hun patiënten, te waarborgen", besluit Duccio Staderini, landcoördinator in Syrië.

Onze activiteiten in Noordwest-Syrie

In het noordwesten van Syrië bieden onze teams via mobiele klinieken moederzorg, algemene gezondheidszorg en behandeling voor niet-overdraagbare ziekten aan. We  distribueren hulpgoederen en verbeteren de water- en sanitaire voorzieningen. We ondersteunen ook regelmatige  vaccinatieprogramma’s.

Daarnaast beheren we een gespecialiseerde brandwondenafdeling die chirurgie, huidtransplantaties, wondzorg, fysiotherapie en psychologische ondersteuning biedt. We bieden ondersteuning op afstand aan de primaire en secundaire gezondheidszorg in verschillende ziekenhuizen en klinieken rond Idlib en Aleppo en hebben samenwerkingsverbanden met drie ziekenhuizen, waaronder het ziekenhuis dat reageerde op het massaslachtoffer van donderdag.

De medische activiteiten van Artsen Zonder Grenzen in Raqqa en de gouvernementen van Al Hasakeh in het noordoosten van Syrië zijn sinds 15 oktober 2019 verminderd of opgeschort. Door de hoge onzekerheid in de regio als gevolg van het militaire ingrijpen van Turkije, konden we de veiligheid van onze teams niet garanderen.