Sociale media

Open the menu

Waarom duizenden mensen in Idlib het weer bespreken

In het kamp van Jebel Harem in het noordweqsten van Syrië wonen zo'n 120 gezinnen, op de vlucht voor het militair1 offensief van de Syrusche regering. © AZG, januari 2020.
In het kamp van Jebel Harem in het noordwesten van Syrië wonen zo'n 120 gezinnen, op de vlucht voor het militair offensief van de Syrische regering. © AZG, januari 2020.

In de regio rond Idlib, een stad in het noordwesten van Syrië aan de Turkse grens, hebben recent nieuwe, aanzienlijke volksverhuizingen plaatsgevonden. Volgens de VN is sinds 1 december vorig jaar een grote mensenstroom, voornamelijk afkomstig uit het zuiden van Idlib, op de vlucht voor bombardementen en grondoffensieven van de Syrische regering en zijn bondgenoten.

Het noordelijke deel van Idlib bood al onderdak aan ongeveer 1,5 miljoen mensen, nu komen daar nog eens 300.000 kwetsbare mensen bij. De overbevolking, het gebrek aan onderkomen, de koude wintertemperaturen in de bergen en een hulprespons die ook op haar tandvlees zit, maken de situatie voor deze mensen bijzonder gespannen. Onze logistiek verantwoordelijke over de benarde situatie ter plekke.

Volop winter en toch bang voor de zon

“We horen een aantal verontrustende zaken via onze mobiele klinieken. Ondanks de wintertemperaturen zeggen de mensen ons dat ze vooral bang zijn voor de zon. Ze beschouwen het als een slecht teken. De vliegtuigen bombarderen namelijk wanneer de lucht helder is. Dus hebben ze veel liever dagen die koud, bewolkt en regenachtig zijn. En het weerbericht voor de komende dagen is zonnig..."

Verschillende ziekenhuizen zijn gebombardeerd en buiten gebruik, zo ook het grootste ziekenhuis in het zuid-Idlib. Andere ziekenhuizen werden dan weer geëvacueerd. Naarmate steeds meer nieuwe gezinnen aankwamen, hebben we via mobiele klinieken dekens en brandstof uitgedeeld en hebben we toiletten en waterinstallaties gebouwd om drinkwater te voorzien.  

In het kamp van Jebel Harem delen wee dekens en brandstof. In deze tijd van het jaar wordt de regio erg koud en vochtig. © AZG, januari 2020.
In het kamp van Jebel Harem delen wee dekens en brandstof. In deze tijd van het jaar wordt de regio erg koud en vochtig. © AZG, januari 2020.

sommige families al voor de derde of vierde keer op de vlucht

In het kamp Deir Hassan, in het district Ad Dana, zagen onze medische teams tijdens het hele offensief meer dan 11.000 ontheemde mensen aankomen. Die mensen moesten het stellen met enkel een klein voedselpakket, zonder onderdak of verwarming. Een moeder van 4 kinderen legde ons uit dat haar familie samen met een ander gezin met hun laatste geld een tent hebben gekocht, omdat ze hun kinderen niet zonder onderdak konden laten in zo'n koud weer. Sommige families delen tenten met familieleden, maar het wordt al snel erg druk. Over het geheel genomen blijven de omstandigheden heel nijpend. Om tegemoet te komen aan de toestroom van nieuwe mensen in het kamp hebben we een tweede kliniek ingericht voor eerstelijnszorg.

En voor sommige families is dit de derde of vierde keer dat ze voor hun leven moeten vluchten. De regio raakt overbevolkt en de mensen kunnen nergens anders heen. Projectcoördinator Cristian Reynders legt hun situatie uit.

meer dan 1 miljoen ontheemden in een klein gebied

"Voor sommige families is dit de derde of vierde keer dat ze voor hun leven moeten vluchten. Met meer dan een miljoen ontheemden in het gebied is het gebrek aan onderdak schrijnend. Bovendien zijn deze mensen bijna volledig afhankelijk van humanitaire hulp om te overleven. Soms is er helemaal geen plaats in de officiële kampen of worden de mensen gevraagd om hun eigen tent mee te nemen. Dat is op dit moment een groot probleem. Bovendien zijn er zeer weinig mogelijkheden om geld te verdienen en is de prijsinflatie op de voedselmarkten hoog, waardoor mensen zich in de schulden steken en na verloop van tijd volledig afhankelijk worden van hulp."