Sociale media

Open the menu

Update Gazastrook: slepende humanitaire crisis is nu een totale catastrofe

Bomaanslag op Ahli Arab ziekenhuis 17 oktober

We zijn geschokt door de recente bomaanslag op het Ahli Arab ziekenhuis in Gaza-stad, waar patiënten werden behandeld en ontheemden uit Gaza werden opgevangen. Naar verluidt kwamen honderden mensen om het leven. Dit bloedbad is absoluut onaanvaardbaar.

"We waren aan het opereren in het ziekenhuis, er was een sterke explosie en het plafond viel op de operatiekamer. Dit is een bloedbad", zegt dr. Ghassan Abu Sittah, arts van Artsen Zonder Grenzen in Gaza.

Niets rechtvaardigt deze schokkende aanval op een ziekenhuis en zijn vele patiënten en gezondheidswerkers, evenals op de mensen die daar onderdak zochten. Ziekenhuizen zijn geen doelwit. Dit bloedvergieten moet stoppen. Genoeg is genoeg.

Op 15 oktober was het dodental in Gaza opgelopen tot 2.329 doden en 9.714 gewonden. Het ministerie van Volksgezondheid van de Gazastrook meldde dat het aantal Palestijnse slachtoffers in acht dagen nu hoger is dan het totale aantal slachtoffers tijdens het conflict in 2014, dat 51 dagen duurde.

Volgens de Israëlische autoriteiten zijn er sinds 7 oktober in Israël ten minste 1.300 mensen gedood en nog eens 3.227 gewond geraakt.

De huidige medisch humanitaire situatie in Gaza is ongezien

Momenteel zitten er zo'n 2,2 miljoen mensen vast in de Gazastrook. Zware bombardementen en willekeurige aanvallen veranderden een slepende humanitaire crisis in een totale catastrofe. Mannen, vrouwen en kinderen worden er collectief gestraft door een totale belegering en de onrustwekkende dreiging van een grondoffensief door het Israëlische leger. 

Humanitaire hulp en de toevoer van voedsel, water, brandstof en elektriciteit worden systematisch geblokkeerd door het Israëlisch leger en zonder voedsel, schoon water en gezondheidszorg kunnen ziektes gemakkelijk uitbreken. Dit is ronduit gewetenloos. 

Het evacuatiebevel van het Israëlische leger verplicht ons medische personeel ertoe om de ziekenhuizen en de patiënten te verlaten. De Palestijnse bevolking wordt gevraagd om te evacueren naar het zuiden, hoewel het Israëlische leger het zuiden van Gaza blijft bombarderen. Het evacueren van de ziekenhuizen in het noorden van Gaza is een doodvonnis voor ernstig zieken en gewonden. Patiënten in ziekenhuizen kunnen namelijk niet veilig verplaatst worden en er is geen medische dienstverlening. Deze evacuatie garandeert geen veiligheid. 

Daarbovenop zijn ziekenhuizen overweldigd en kunnen nauwelijks functioneren. Ze hebben bijna geen brandstof en elektriciteit meer en er is een gebrek aan medicijnen en medische voorraden. Zieke mensen durven niet naar het ziekenhuis of apotheek te gaan en veel medisch personeel dat met hun gezin naar het Zuiden is getrokken, staat voor een moeilijk dilemma: beschermen ze hun gezin of verzorgen ze patiënten en proberen ze levens te redden? 

IK DOE NU EEN GIFT

AZG-medewerkers ter plaatse zijn uitgeput en voelen zich machteloos

In het belangrijkste ziekenhuis van Gaza, het Shifa-ziekenhuis, zijn de pijnstillers op. De weinige overgebleven leden van ons team horen gewonde patiënten schreeuwen van de pijn. Patiënten lopen gezondheidsrisico’s als ze verplaatsen enerzijds, en riskeren gebombardeerd te worden als ze in het ziekenhuis blijven anderzijds. 

Sommige van onze Palestijnse collega's zijn in ziekenhuizen in het noorden gebleven. Het is moeilijk om precies te zeggen wie en over hoeveel collega’s het gaat want de communicatie is extreem lastig. 

De laatste informatie die we op 16 oktober ontvingen, is dat er collega's zijn in het Al Shifa-ziekenhuis, Al Nasser ziekenhuis, Al Awda ziekenhuis. 
We zijn ons ervan bewust dat dit elk moment kan veranderen. 

IK DOE NU EEN GIFT

Wat is de respons van AZG?

Door de aanhoudende zware bombardementen en willekeurige aanvallen van het Israëlische leger is Artsen Zonder Grenzen genoodzaakt haar coördinatie van de humanitaire operaties in Gaza op te schorten: 

In dit stadium beheren we er geen medische activiteiten. Sommige van onze Palestijnse collega's werken echter nog steeds in ziekenhuizen in het noorden en zuiden van Gaza. We proberen met hen in contact te blijven terwijl onze internationale collega's naar het zuiden zijn verhuisd.

Artsen Zonder Grenzen bereidt actief medische en humanitaire hulpgoederen voor die naar Gaza gestuurd zullen worden zodra de grensovergang open is. 
Opnieuw roept AZG op om humanitaire hulp aan Gaza, via de grensovergang bij Rafah, toe te laten.