Verklaring over de beschuldigingen tegen AzG-medewerker Fadi Al-Wadiya
Op de avond van 26 juni 2024 hebben de Israëlische autoriteiten op sociale media verschillende nieuwe berichten gedeeld over Artsen zonder Grenzen (AZG) medewerker Fadi Al-Wadiya, die op 25 juni door Israëlische troepen werd gedood, en hem ervan beschuldigd betrokken te zijn bij militaire activiteiten in Gaza. Artsen zonder Grenzen is zeer bezorgd over deze aantijgingen en neemt ze zeer ernstig.
Artsen zonder Grenzen zou nooit bewust mensen in dienst nemen die betrokken zijn bij militaire activiteiten. Elke medewerker die deelneemt aan militaire activiteiten zou een gevaar vormen voor onze medewerkers en onze patiënten. Overal waar we werken vragen we onze medewerkers om zich te committeren aan het Charter van AzG, dat het respecteren van humanitaire principes en medische ethiek omvat.
We hadden geen voorkennis van Fadi's vermeende betrokkenheid bij militaire activiteiten. Ondanks het feit dat we de Israëlische autoriteiten om opheldering hebben gevraagd over de omstandigheden van zijn moord, hebben we tot nu toe geen formele verklaring ontvangen.
Artsen zonder Grenzen hoopt op volledige transparantie over de omstandigheden van zijn moord. Alleen een onafhankelijk onderzoek kan de feiten vaststellen. Dezelfde aanval die Fadi doodde, doodde vijf andere mensen, waaronder drie kinderen.
We maken ons zorgen dat de manier waarop de Israëlische autoriteiten over deze situatie hebben gecommuniceerd, ertoe zal bijdragen dat onze medewerkers verder in gevaar worden gebracht en dat medische en humanitaire hulpverleners in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever in diskrediet worden gebracht. Vijf andere AZG-medewerkers zijn sinds 7 oktober gedood in Gaza zonder dat er verantwoording is afgelegd, terwijl volgens de Verenigde Naties in dezelfde periode 500 gezondheidswerkers zijn gedood.
Onze prioriteit is het waarborgen van de veiligheid van de honderden medewerkers en patiënten. We blijven ons inzetten om levensreddende zorg te bieden in Gaza, waar de humanitaire en medische nood enorm is. Op dit moment hebben we medische activiteiten in twee ziekenhuizen (Al-Aqsa ziekenhuis, Nasser ziekenhuis), een kliniek in Gaza Stad en zes gezondheidszorgfaciliteiten. De situatie voor de Palestijnen in Gaza blijft rampzalig. We blijven oproepen tot een permanent en duurzaam staakt-het-vuren, de bescherming van humanitaire werkers en voor alle partijen om ervoor te zorgen dat humanitaire hulp veilig kan worden geleverd aan degenen die het het hardst nodig hebben.