Sociale media

Open the menu

Palestina

Palestine
Jaar AZG begon te werken in het land
1989

Gaza-Israel oorlog

De oorlog tussen Hamas en Israël is uitgebroken in Gaza. Zware beschietingen en luchtaanvallen hebben grote delen van de Gazastrook volledig verwoest. Tientallen jaren van onderdrukking en conflict en een opgelegde blokkade vanaf 2007 van de Gazastrook, Palestina, door Israël, barstte los op 7 oktober 2023 toen Hamas Israël op grote schaal aanviel. Als reactie daarop, heeft Israël massale aanvallen op Gaza uitgevoerd en leidde het conflict inmiddels tot duizenden doden.

In Gaza zijn ziekenhuizen en andere gezondheidsvoorzieningen beschadigd en is het vaak te gevaarlijk voor mensen om medische zorg te zoeken. Israël voert momenteel een beleg tegen Gaza waardoor de inwoners zonder elektriciteit, voedsel, water of medische artikelen komen te zitten. We dringen aan op onmiddellijke stopzetting van het willekeurige bloedvergieten.

 De mensen van gaza hebben een duurzaam staakt-het-vuren nodig

 Dit is de enige manier is om een einde te maken aan de willekeurige moordpartijen, om meer doden en  gewonden te voorkomen en om ongehinderde humanitaire hulp op grote schaal mogelijk te maken om aan de  medische behoeften te voldoen. Artsen Zonder Grenzen blijft oproepen tot: 

  1. Een onmiddelijk en onvoorwaardelijk staakt-het-vuren
  2. Aanvallen op ziekenhuizen en burgers moeten onmiddelijk stoppen
  3. Ongehinderde humanitaire hulp aan de bevolking moet mogelijk zijn

Artsen Zonder Grenzen in Palestina in 2022

In Palestina biedt Artsen Zonder Grenzen medische en psychologische hulp aan mensen die getroffen zijn door het langdurige conflict.

Palestina

Donneer

 

Onze teams blijven gespecialiseerde medische diensten verlenen in de Gazastrook, waar het overbelaste gezondheidszorgsysteem ernstig is aangetast door de al 16 jaar durende Israëlische blokkade.

We werken in drie ziekenhuizen en verschillende poliklinieken en bieden uitgebreide zorg voor mensen met brandwonden en trauma's, waaronder chirurgie, fysiotherapie, psychologische ondersteuning, bezigheidstherapie en gezondheidsvoorlichting. Sinds 2018 hebben we ook een programma voor reconstructieve chirurgie in het noorden van Gaza. Naast deze activiteiten ondersteunen onze teams laboratoria om antibioticaresistente infecties te identificeren en te behandelen, en bieden ze training en psychologische ondersteuning voor lokale gezondheidswerkers. 

Op de Westelijke Jordaanoever blijven bezettingsgerelateerd geweld, economische achteruitgang, werkloosheid en armoede een tol eisen van de gezondheid van de Palestijnen. In Hebron bieden we psychologische ondersteuning, psychotherapie en psychiatrische diensten aan mensen die zijn getroffen door geweld. We ondersteunen ook het noodhulpplan van de gemeenschap, waarbij we gezondheidscentra in de gemeenschap steunen die slachtoffers van plotselinge geweldsuitbarstingen behandelen en gemeenschappen in staat stellen om in hun eigen gezondheidsbehoeften te voorzien. In Jenin werkt AZG samen met het ministerie van Gezondheid in het ziekenhuis van Jenin om de noodresponsmechanismen te versterken als gevolg van de verslechterende veiligheidssituatie.

In Nablus, Qalqilya en Tubas voeren we individuele, groeps- en gezinspsychotherapiesessies uit om mensen met psychische stoornissen te helpen. We helpen ook bij het opbouwen van personeelscapaciteit door een stageprogramma voor psychologen in samenwerking met de Palestijnse Unie van Maatschappelijk Werkers en Psychologen op de Westelijke Jordaanoever.

Ondertussen blijven onze teams basisgezondheidszorg bieden via onze klinieken in een gebied dat bekend staat als "H2", in het hart van de oude stad Hebron, en in Masafer Yatta, in de zuidelijke heuvels van Hebron, evenals psychologische noodhulp en noodhulppakketten voor Palestijnen die te maken hebben gehad met gewelddadige incidenten, zoals het slopen van huizen. Deze kits bestaan uit matrassen, kachels, kookpotten en keukengerei.

In 2022 hielpen we ook Palestijns medisch personeel bij de behandeling van slachtoffers van geweldsuitbarstingen in Jeruzalem en gaven we trainingen om voorbereid te zijn op noodsituaties op de Westelijke Jordaanoever.