Sociale media

Open the menu

Palestina

Palestine
Belangrijke cijfers
374
personeel in 2023
€23.9 M
uitgaven in 2023
107,400
poliklinische consulten
3,670
chirurgische ingrepen

Gaza-Israel oorlog

Een jaar geleden, op 7 oktober 2023, escaleerde de oorlog tussen Hamas en Israël in Gaza. Zware beschietingen en luchtaanvallen hebben grote delen van de Gazastrook inmiddels volledig verwoest. Tientallen jaren van onderdrukking en conflict en een opgelegde blokkade sinds 2007 van de Gazastrook door Israël, deed het conflict vorig jaar escaleren, toen Hamas Israël op grote schaal aanviel. Als reactie daarop, voerde Israël massale aanvallen uit op Gaza wat inmiddels leidde tot meer dan 40.000 doden.

Er is een onmiddellijk staakt-het-vuren nodig.

AZG is getuige van het onmenselijke geweld en de aanvallen op de bevolking van Gaza, de systematische ontmanteling van het gezondheidssysteem en de voortdurende massale verplaatsing van mensen. De aanvallen van Israël op Palestijnse burgers en gezondheidsinfrastructuren moet onmiddellijk stoppen en de blokkade van de Gazastrip moet opgeheven worden.
Het resultaat van dit conflict zijn overweldigende medische en humanitaire behoeften van de mensen in Gaza.

Op dit moment kunnen de weinige ziekenhuizen en medische faciliteiten die nog operationeel zijn de enorme medische nood niet aan. Hierdoor krijgen patiënten vaak niet de nodige levensreddende zorg. Volgens de WHO hebben naar schatting 12.000 mensen dringend behoefte aan medische evacuatie uit Gaza.

 De mensen van gaza hebben een duurzaam staakt-het-vuren nodig

 Dit is de enige manier is om een einde te maken aan de willekeurige moordpartijen, om meer doden en  gewonden te voorkomen en om ongehinderde humanitaire hulp op grote schaal mogelijk te maken om aan de  medische behoeften te voldoen. Artsen Zonder Grenzen blijft oproepen tot: 

  1. Een onmiddelijk en onvoorwaardelijk staakt-het-vuren
  2. Aanvallen op ziekenhuizen en burgers moeten onmiddelijk stoppen
  3. Ongehinderde humanitaire hulp aan de bevolking moet mogelijk zijn

Artsen Zonder Grenzen in Palestina in 2022

In Palestina biedt Artsen Zonder Grenzen medische en psychologische hulp aan mensen die getroffen zijn door het langdurige conflict.

Palestina

Doneer

 

Onze teams blijven gespecialiseerde medische diensten verlenen in de Gazastrook, waar het overbelaste gezondheidszorgsysteem ernstig is aangetast door de al 16 jaar durende Israëlische blokkade.

We werken in drie ziekenhuizen en verschillende poliklinieken en bieden uitgebreide zorg voor mensen met brandwonden en trauma's, waaronder chirurgie, fysiotherapie, psychologische ondersteuning, bezigheidstherapie en gezondheidsvoorlichting. Sinds 2018 hebben we ook een programma voor reconstructieve chirurgie in het noorden van Gaza. Naast deze activiteiten ondersteunen onze teams laboratoria om antibioticaresistente infecties te identificeren en te behandelen, en bieden ze training en psychologische ondersteuning voor lokale gezondheidswerkers. 

Op de Westelijke Jordaanoever blijven bezettingsgerelateerd geweld, economische achteruitgang, werkloosheid en armoede een tol eisen van de gezondheid van de Palestijnen. In Hebron bieden we psychologische ondersteuning, psychotherapie en psychiatrische diensten aan mensen die zijn getroffen door geweld. We ondersteunen ook het noodhulpplan van de gemeenschap, waarbij we gezondheidscentra in de gemeenschap steunen die slachtoffers van plotselinge geweldsuitbarstingen behandelen en gemeenschappen in staat stellen om in hun eigen gezondheidsbehoeften te voorzien. In Jenin werkt AZG samen met het ministerie van Gezondheid in het ziekenhuis van Jenin om de noodresponsmechanismen te versterken als gevolg van de verslechterende veiligheidssituatie.

In Nablus, Qalqilya en Tubas voeren we individuele, groeps- en gezinspsychotherapiesessies uit om mensen met psychische stoornissen te helpen. We helpen ook bij het opbouwen van personeelscapaciteit door een stageprogramma voor psychologen in samenwerking met de Palestijnse Unie van Maatschappelijk Werkers en Psychologen op de Westelijke Jordaanoever.

Ondertussen blijven onze teams basisgezondheidszorg bieden via onze klinieken in een gebied dat bekend staat als "H2", in het hart van de oude stad Hebron, en in Masafer Yatta, in de zuidelijke heuvels van Hebron, evenals psychologische noodhulp en noodhulppakketten voor Palestijnen die te maken hebben gehad met gewelddadige incidenten, zoals het slopen van huizen. Deze kits bestaan uit matrassen, kachels, kookpotten en keukengerei.

In 2022 hielpen we ook Palestijns medisch personeel bij de behandeling van slachtoffers van geweldsuitbarstingen in Jeruzalem en gaven we trainingen om voorbereid te zijn op noodsituaties op de Westelijke Jordaanoever.

Beginjaar AZG in het land:
1989