Sociale media

Open the menu

Kritiek tekort aan medische voorraden in door AZG gesteunde faciliteiten in Gaza

Artsen Zonder Grenzen (AZG) teams in Gaza worden geconfronteerd met kritieke tekorten aan essentiële medicijnen en apparatuur, omdat we sinds eind april geen medische voorraden Gaza in hebben kunnen brengen. De sluiting van de grensovergang Rafah, na het Israëlische offensief in het zuiden van Gaza begin mei, in combinatie met de eindeloze bureaucratische rompslomp opgelegd door de Israëlische autoriteiten, hebben de stroom van humanitaire hulp via de toegangspoort Kerem Shalom dramatisch verstopt.

Guillemette Thomas, medisch coördinator van AZG in Palestina:

Dit heeft geleid tot enorme rijen vrachtwagens en levensbedreigende vertragingen bij de levering van humanitaire hulp in Gaza. Bovendien, zelfs als de hulp eindelijk de Gazastrook kan binnenkomen, is het door de onveiligheid vaak niet mogelijk voor humanitaire organisaties om de hulp daar te krijgen waar deze wanhopig nodig is.
Ondanks de torenhoge medische nood in de hele Gazastrook, is het mogelijk dat AZG, zonder een aanzienlijke aanvulling van medische voorraden in de komende dagen, sommige van zijn medische activiteiten in Gaza zal moeten stopzetten of drastisch zal moeten verminderen.


Onze medische voorraden zijn kritiek laag door de beperkte stroom hulpgoederen die de Israëlische autoriteiten Gaza binnenlaten. Als we er niet in slagen om snel medische voorraden Gaza binnen te krijgen, moeten we onze medische activiteiten misschien staken. Dit is een ondenkbare realiteit gezien de wanhopige medische behoeften van duizenden mensen in Gaza.


We hebben patiënten met ernstige brandwonden, open breuken en we hebben niet eens genoeg pijnstillers om hun lijden te verlichten. In de ziekenhuizen Nasser en Al Aqsa vinden nu al minder verbandwisselingen plaats voor patiënten met ernstige brandwonden door het gebrek aan steriele compresgaasjes, wat zou kunnen leiden tot meer geïnfecteerde wonden.

Nu 75% van de Gazanen ontheemd is en gedwongen wordt om in erbarmelijke omstandigheden te leven, zien AZG-teams een toename van patiënten met huidziekten, zoals schurft, terwijl onze voorraden medicijnen om deze ziekten te behandelen gevaarlijk slinken. In Khan Younis hebben we meerdere dagen geen algemene medische consulten kunnen geven in ons onlangs geopende Al Attar gezondheidscentrum, door een gebrek aan voorraden en medicijnen om de activiteiten te kunnen uitvoeren.

Ondertussen staan er zes vrachtwagens met 37 ton aan voorraden, voor het overgrote merendeel essentiële medische artikelen, sinds 14 juni aan de Egyptische kant van de grensovergang Kerem Shalom te wachten - niet in staat om Gaza binnen te komen, waar ze nodig zijn om levens te redden. In plaats daarvan staan ze in een rij van ongeveer 1.200 andere vrachtwagens die wachten om de Gazastrook binnen te mogen. Dit is onbegrijpelijk en onacceptabel; het is alsof je een brandweerman vraagt om toe te kijken hoe een huis vol met mensen afbrandt en hem dan verhindert om het vuur te blussen.
De Israëlische autoriteiten moeten dringend meer grensovergangen openen om Kerem Shalom te ontlasten en de dagelijkse doorgang van hulp naar Gaza enorm te versnellen. We doen ook een beroep op alle partijen om te zorgen voor veilige routes om humanitaire hulp de Gazastrook in te krijgen. Dit is de enige manier om meer vermijdbare doden te voorkomen."