Soedan: AZG behandelt 183 gewonden terwijl de bevolking vastzit tussen de gevechten
Sinds zaterdag 15 april wordt er in Khartoem en andere delen van Soedan hevig gevochten tussen de Soedanese strijdkrachten (SAF) en de snelle ondersteuningstroepen (RSF). Veel mensen, waaronder gezondheidswerkers, zitten momenteel vast tussen de gevechten. Waar we medische zorg kunnen verlenen, is de situatie schrijnend. In de afgelopen 72 uur heeft Artsen Zonder Grenzen (AZG), de internationale medisch-humanitaire organisatie, in totaal 183 gewonde patiënten opgevangen in het ziekenhuis dat zij ondersteunt in El Fasher, Noord-Darfur. 25 patiënten zijn aan hun verwondingen overleden.
Cyrus Paye, projectcoördinator van AZG in El Fasher, verklaarde: "De meeste gewonden zijn burgers die in het kruisvuur terecht zijn gekomen, onder hen zijn veel kinderen. Zij hebben zeer ernstige verwondingen en tot zaterdagmiddag was er geen chirurgische capaciteit in dit ziekenhuis. Alle andere ziekenhuizen in Noord-Darfur moesten sluiten, omdat ze ofwel dicht bij de gevechten lagen, of omdat het personeel er door het geweld niet geraakte. Dit betekende dat we patiënten niet konden doorverwijzen voor behandeling. Hierdoor zijn er 11 mensen aan hun verwondingen overleden in de eerste 48 uur van het conflict. Een klein team van chirurgen uit de ziekenhuizen die moesten sluiten, zijn op zaterdagmiddag dan toch met chirurgische ingrepen begonnen in het ziekenhuis dat AZG ondersteunt. Tot nu toe hebben zij zes grote operaties uitgevoerd bij mensen die door het geweld gewond waren geraakt.”
Het gewelddadig conflict zorgt voor bevoorradingsproblemen van het ziekenhuis dat AZG ondersteunt
"Het ziekenhuis raakt echter snel door haar medische voorraden heen om de overlevenden te behandelen. De medicijnen en het bloed raken op. Bovendien is er sinds het begin van de gevechten geen stroom meer in de stad en de brandstof voor de generator van het ziekenhuis is ook bijna op. We hebben een lijst ontvangen van chirurgische artikelen die het chirurgisch team dringend nodig heeft en we zoeken een veilige doorgang om deze artikelen met onze twee ambulances naar het ziekenhuis te vervoeren. Verder is de luchthaven sinds zaterdag gesloten maar is het van vitaal belang dat deze weer wordt geopend. We hebben namelijk extra medische voorraden nodig en eventueel een chirurgisch team van AZG ter ondersteuning van de chirurgen die momenteel aan het werk zijn. Zonder deze vitale voorraden zullen er nog meer levens verloren gaan."
Op andere plaatsen in het land, en vooral in de staten Khartoem, Darfur, Noord-Kordofan en Gedaref, kampen de AZG-teams met ernstige problemen. De gebouwen van AZG in Nyala, Zuid-Darfur, zijn geplunderd, waaronder een van onze opslagplaatsen. In Khartoem zijn de meeste teams ingesloten door de aanhoudende hevige gevechten en geraken ze niet bij de opslagplaatsen om ziekenhuizen van vitale medische benodigdheden te voorzien. Zelfs ambulances worden tegengehouden. Deze mogen niet passeren om de lijken van de straat te halen, of om gewonden naar het ziekenhuis te vervoeren.
We hebben contact gehad met Soedanese medische teams in Khartoem en in andere delen van het land waar gewonde patiënten worden opgevangen. Velen zijn al een lange tijd aan het werk en verlenen levensreddende zorg in uiterst de moeilijke omstandigheden ondanks de gevolgen voor henzelf en hun gezinnen.
De bevolking bevindt zich tussen twee vuren
Wij staan klaar om voorraden en medisch personeel te leveren aan belangrijke functionele gezondheidsvoorzieningen die steun nodig hebben, maar het is voor iedereen te gevaarlijk om zich binnen Khartoem en andere steden te verplaatsen. Door het aanhoudende geweld kunnen veel mensen gezondheidsvoorzieningen die open zijn niet bereiken en vrezen dat ze hun veiligheid op het spel zetten.
AZG doet een dringende oproep om burgers te beschermen tegen de aanhoudende willekeurige en onevenredige aanvallen. Wij dringen er bij alle partijen in het conflict op aan om de veiligheid van medisch personeel en patiënten te garanderen, zodat zij toegang krijgen tot de gezondheidszorg zonder voor hun leven te moeten vrezen. Verder verzoeken wij alle partijen in het conflict om ervoor te zorgen dat alle gezondheidsvoorzieningen, waaronder ziekenhuizen, klinieken, magazijnen en ambulances, beschermd worden. Ze mogen nooit een doelwit zijn.
In Soedan verleent AZG levensreddende en onpartijdige medische zorg aan iedereen die dat nodig heeft, louter op basis van medische noodzaak. Momenteel kunnen we ons echter niet verplaatsen omwille van de intensiteit van het conflict. Wij herhalen ons verzoek aan alle partijen die deel uitmaken van het geweld om medisch personeel, gezondheidsfaciliteiten en ambulances te respecteren en het leven van burgers en humanitaire hulpverleners te sparen.
Maak jij je zorgen over het gebrek aan media-aandacht voor deze crises?
Sommige crises krijgen niet altijd de nodige aandacht. Hierdoor worden veel humanitaire noodsituaties genegeerd en blijven ze onopgemerkt, hoewel het lijden en de behoeften van de getroffenen een realiteit zijn. Als internationale medische humanitaire organisatie heeft Artsen Zonder Grenzen (AZG) de plicht om te rapporteren over de crisissituaties waar ze getuige van is. Het is eveneens ook ons mandaat om in te gaan tegen dergelijke situaties en om een stem te geven aan de slachtoffers van conflicten, of ze nu gemediatiseerd of vergeten worden.
- Wij werken o.a. in Noord-Kivu, het oosten van de Democratische Republiek Congo (DRC), waar de afgelopen twaalf maanden één miljoen mensen hun huis moesten ontvluchten om te ontsnappen aan de gevechten.
- Hetzelfde geldt voor landen als Jemen, waar een onafgebroken oorlog sinds 2015 een van de ergste humanitaire crises ter wereld heeft veroorzaakt. We bieden essentiële gezondheidszorg aan mensen die getroffen zijn door conflicten en ziekten, en tegelijkertijd ondersteunen we lokale gezondheidsstructuren.
- In de Sahelregio in Afrika helpen we mensen die ontheemd zijn door conflicten en klimaatverandering aan de hand van medische noodhulp en door samen te werken met gemeenschappen om zo de toegang tot gezondheidszorg te verbeteren.
- In Ethiopië spelen we in op de medische behoeften van mensen die getroffen zijn door conflicten en humanitaire crises in de regio's Tigray, Oromia, Afar en de grensregio's met Somalië.
- En in Haïti voorzien we in de medische noden van mensen die getroffen zijn door geweld en een sociaal-economische crisis.
Jouw steun en donaties, zijn voor ons van onmisbaar belang om te kunnen optreden, zelfs daar waar niemand komt en op plaatsen waar niemand over praat.