Haïti

In 2018 bleef Artsen Zonder Grenzen een reeks gespecialiseerde medische diensten aanbieden in Haïti, gaande van behandelingen voor slachtoffers van seksueel geweld tot geavanceerde chirurgie en traumazorg.

Onze teams in de hoofdstad Port-au-Prince en in het zuidwesten van het land vullen kritieke leemten in de gezondheidszorg op en helpen de capaciteit van het lokale gezondheidssysteem te verhogen.

Traumazorg

Het ziekenhuis Nap Kenbé, in de wijk Tabarre in Port-au-Prince, biedt gespecialiseerde chirurgische zorg voor traumaslachtoffers. In 2018 hospitaliseerde ons team 1.370 patiënten en voerde het 3.240 ingrijpende chirurgische ingrepen uit. Zoals gepland stabiliseerde het aantal opnames zich in 2018 en konden we onze terugtrekking tegen juni 2019 voorbereiden. In december startten we gesprekken met het ministerie van Volksgezondheid over de overdracht van onze activiteiten aan de Haïtiaanse autoriteiten.

Moeder- en kindzorg

In 2011 namen we de leiding over in het Centre de Référence des Urgences Obstétricales, een ziekenhuis met 176 bedden in Port-au-Prince voor vrouwen met obstetrische complicaties en pasgeborenen die een gespecialiseerde behandeling moeten krijgen. Het ziekenhuis verleende zorg aan zowat 120.000 vrouwen en begeleidde 37.000 bevallingen voor het in juli de deuren sloot. In de aanloop naar ons vertrek schroefden we het aantal ziekenhuisopnames geleidelijk aan terug. Tegelijkertijd drongen we er bij het ministerie van Volksgezondheid wel op aan dat het zijn verantwoordelijkheid moet nemen ten opzichte van vrouwen met zwangerschapscomplicaties.

De behandeling van brandwonden

Het ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen met 40 bedden in Drouillard, niet ver van de sloppenwijk Cité Soleil, is de enige faciliteit in Port-au-Prince die gespecialiseerde zorg biedt voor patiënten met zware brandwonden, een wijdverspreid probleem dat verband houdt met de slechte huisvesting. Meer dan een kwart van onze patiënten zijn kinderen jonger dan vijf jaar en 90% komt meteen bij ons terecht zonder eerst een niet-gespecialiseerde voorziening te bezoeken. De zorgverlening in het ziekenhuis omvat chirurgie, wondbehandeling, kinesitherapie en geestelijke gezondheidsbijstand. In 2018 rondden we de bouw van een nieuw ziekenhuis af, met kwaliteitsvolle faciliteiten voor een betere infectiebeheersing, wat bijzonder belangrijk is bij de behandeling van brandwonden. Bovendien begonnen we ook in andere Haïtiaanse gezondheidsvoorzieningen het personeel op te leiden om brandwonden te behandelen.

© Scott Streble, maart 2018
© Scott Streble, maart 2018

Slachtoffers van seksueel en gendergerelateerd geweld

Seksueel geweld is een ondergerapporteerd medisch probleem en de zorg voor slachtoffers in Haïti blijft ondermaats. In de kliniek Pran Men’m, in de wijk Delmas 33 van Port-au-Prince, bieden we noodzorg voor slachtoffers van seksueel en gendergerelateerd geweld.

Noodzorg in de sloppenwijk Martissant

In Martissant, een sloppenwijk in Port-au-Prince, bood het nood- en stabilisatiecentrum van Artsen Zonder Grenzen in 2018 eerstelijnsnoodzorg aan 27.800 zieke en gewonde mensen. Sommigen werden een paar dagen opgenomen voor observatie, maar de meesten werden doorverwezen naar meer gespecialiseerde faciliteiten zodra hun toestand gestabiliseerd was.

Primaire gezondheidszorg in het departement Sud

In het zuidwesten steunen we het ministerie van Volksgezondheid bij de verlening van primaire gezondheidszorg, vooral op het vlak van moeder- en kindzorg en watergedragen ziekten. Sinds oktober 2016 zijn we aan de slag in Port-à-Piment en in 2018 renoveerden en steunden we nog twee extra gezondheidscentra, meer bepaald in Côteaux en Chardonnières. Alleen al in Port-à-Piment hielden onze teams in 2018 meer dan 25.500 ambulante consultaties, behandelden ze 2.180 spoedpatiënten en begeleidden ze 624 bevallingen. Bovendien organiseerden ze gezondheidspromotie- en watsan-activiteiten in de omliggende gebieden, om uitbraken van cholera in het gebied te voorkomen.