Haïti

In Haïti kunnen de meeste burgers geen degelijke medische zorg betalen. Naast spoedinterventies biedt Artsen Zonder Grenzen er een brede waaier van gratis gespecialiseerde medische zorgen.

Behandeling van trauma’s

Het centrum voor traumatologie van Tabarre neemt de volledige behandeling van slachtoffers van verkeersongevallen en van schietincidenten voor zijn rekening, inclusief chirurgie en fysiotherapie. In 2017 werden 6539 chirurgische ingrepen uitgevoerd.

De drie voorzieningen zijn opgetrokken na de verwoestende aardbeving van 2010. Ze zijn ingericht in containers die eigenlijk voor tijdelijk gebruik waren. Tabarre moet normaal midden 2019 de deuren sluiten. Er zijn de afgelopen jaren inspanningen gedaan om het aanbod van gespecialiseerde zorgen op Haïti te verbeteren door lokaal medisch personeel op te leiden in relevante medische specialismen.

Op onbereikbare delen van het eiland werden begin 2017 hulppaketten per helikopter aangevoerd. © Jeanty Junior Augustin, januari 2017
Op onbereikbare delen van het eiland werden begin 2017 hulppaketten per helikopter aangevoerd. © Jeanty Junior Augustin, januari 2017

Eerstelijnszorgen in de sloppenwijk van Martissant

In Martissant, de tweede grootste sloppenwijk van het land, heeft Artsen Zonder Grenzen een spoedcentrum dat de klok rond open is. In 2017 deed het team 35.800 ambulante raadplegingen en nam het meer dan 2000 patiënten op. In deze sloppenwijk heeft Artsen Zonder Grenzen ook waterbevoorrading en sanitair georganiseerd om cholera te bestrijden en Aedesmuggen, dragers van het zika- en het chikungunyavirus, te verdelgen.

Spoedinterventies voor ziekten

Artsen Zonder Grenzen verzorgt cholerapatiënten in Martissant en in het traumatologisch centrum. We ondersteunen ook het ministerie van Volksgezondheid bij de epidemiologische monitoring. Na de doortocht van orkaan Matthew nam een team ook deel aan de tweede vaccinatiecampagne tegen cholera in Port-à-Piment.

Port-à-Piment

Port-à-Piment is het recentste project van Artsen Zonder Grenzen. Het ligt in het westen van het eiland, in een gebied dat zwaar getroffen werd door de orkaan. Artsen Zonder Grenzen ondersteunt er het lokaal gezondheidscentrum. We houden ons in de eerste plaats bezig met moederzorg. Het aantal geboorten in dit centrum is verviervoudigd sinds de komst van het team.