Haïti

In Haïti heeft de stijgende spanning het hele jaar door zware gevolgen gehad voor alle aspecten van de gezondheidszorg. Artsen Zonder Grenzen zag het aantal patiënten toenemen en behandelde vooral mensen met letsels die het gevolg waren van trauma’s en geweld.

Sinds midden 2018 verkeert Haïti in een zware politieke en economische crisis. Dat leidde in 2019 tot massale protesten die grote delen van het land maandenlang platlegden. In de straten werden barricades opgeworpen en de demonstranten raakten slaags met de politie. Veel openbare gezondheidsvoorzieningen hadden het moeilijk om te blijven functioneren door een gebrek aan geneesmiddelen, bloed, zuurstof, elektriciteit, brandstof en personeel. Private medische faciliteiten ondervonden de gevolgen ook en zagen zich verplicht personeel te ontslaan of zelfs de deuren te sluiten. Op het hoogtepunt van het geweld werden er gezondheidsvoorzieningen geplunderd en werden gezondheidswerkers en ziekenwagens aangevallen.

In de vijf medische voorzieningen in Port-au-Prince en Port-à-Piment waar Artsen Zonder Grenzen actief is, hebben onze teams de gevolgen van de crisis aan den lijve ondervonden. De situatie verslechterde in hoog tempo en de vraag naar zorg steeg.

Gezondheidsdiensten in Port-au-Prince

De bevolking had nood aan levensreddende chirurgie en om aan die vraag tegemoet te komen, hebben we in november 2019 een traumaziekenhuis geopend in Nap Kenbe, een voorziening in de wijk Tabarre die Artsen Zonder Grenzen vroeger zelf runde. We voerden de capaciteit op naar 50 bedden en alleen al in de eerste vijf weken boden 574 mensen zich bij de triagepost aan. Daarvan werden er 150 opgenomen met levensbedreigende verwondingen, 57 procent daarvan waren kogelwonden.

In ons centrum in Martissant, een krottenwijk die zwaar gebukt gaat onder bendegeweld, bieden we spoedeisende hulp en stabiliseren we patiënten. Op de spoedafdeling hebben we 29.452 patiënten behandeld, 2.669 van hen hadden verwondingen die het gevolg waren van geweld. Patiënten die gespecialiseerde zorg nodig hadden, werden doorverwezen naar andere ziekenhuizen, onder andere het Haiti State University Hospital. Dat ziekenhuis hebben we gesteund door medische apparatuur en voorraden te schenken, de infrastructuur te herstellen en personeel op te leiden.

In de sloppenwijk Cité Soleil zijn we het ziekenhuis Drouillard blijven runnen. Dat telt 40 bedden en is de enige voorziening in Haïti die gespecialiseerde brandwondenzorg aanbiedt. In 2019 hebben we daar 580 patiënten opgenomen en 27.800 ambulante consultaties verstrekt. Omdat de scholen tijdens de demonstraties gesloten waren, zagen we een piek in het aantal kinderen dat thuis letsels opliep, bijvoorbeeld omdat ze te dicht bij het fornuis hadden gespeeld. We hebben ook verschillende patiënten behandeld die brandwonden hadden opgelopen door brandjes in de straten of door brandbommen die demonstranten hadden gegooid.

Daarnaast bood Artsen Zonder Grenzen hulp aan slachtoffers van seksueel en gendergerelateerd geweld. We deden dat in twee overheidsziekenhuizen en in onze eigen kliniek Pran Men’m, in de wijk Delmas 33. In 2019 hebben we meer dan 1.260 patiënten behandeld. Het aantal patiënten daalde in de maanden waarin de stad in lockdown was, omdat de mensen vanwege de onveilige situatie geen hulp durfden te zoeken. In Haïti blijft seksueel geweld een sterk verwaarloosd medisch probleem en veel gevallen worden niet gerapporteerd.

Port-à-Piment

In het zuidwesten van het land hebben we de spoedeisende hulp en de kraamkliniek van het gezondheidscentrum in Port-à-Piment ondersteund. In 2019 heeft ons team er 1.070 bevallingen begeleid en meer dan 1.420 patiënten met gezinsplanning geholpen. We hebben ook gezondheidscentra in Côteaux en Chardonnières ondersteund door voorraden te schenken, personeel op te leiden en de overbrenging naar andere gezondheidsvoorzieningen te organiseren.

Wil je op de hoogte blijven van al onze projecten? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!