Sociale media

Open the menu

Gezondheidszorg gaat door nieuwe conflicthoogten in Port-au-Prince

Het geweld in Port-au-Prince in Haïti, is sinds 28 februari 2024 dramatisch toegenomen. Gewapende groepen vallen nieuwe delen van de stad aan. Het conflict speelt zich vaak af in woonwijken en heeft de gemeenschap diep getroffen waarbij het gezondheidssysteem dat reeds moeite heeft om te blijven functioneren, ernstig verstoord is

In het noodcentrum van Artsen Zonder Grenzen (AZG) in Turgeau, in het centrum van de hoofdstad, is de realiteit van deze conflicten een dagelijkse constante met veel slachtoffers die binnenkomen voor behandeling. "Elke dag zien we de gevolgen van dit geweld", zegt Robin Meldrum, coördinator bij het noodcentrum van AZG. "Vorige maand was een van de jongste patiënten een driejarig jongetje met een schotwond in de nek, een duidelijke indicatie van de willekeurige aard van het geweld."

Man met gewond been
Roodney werkt als motortaxi in Haïti. Terwijl hij op zijn motor reed in Delmas 3, een wijk in Port-au-Prince, raakte hij betrokken bij een ernstig ongeluk, april 2024 copyright AZG

De gezondheidszorg in Port-au-Prince staat onder zware druk. Het belangrijkste ziekenhuis, Hôpital Général, is momenteel buiten gebruik omdat het in een conflictzone ligt. Andere ziekenhuizen staan voor soortgelijke uitdagingen of zijn overweldigd door het aantal slachtoffers, waardoor hun capaciteit om nieuwe patiënten op te nemen beperkt is. Zelfs het ziekenhuis Tabarre van AZG, dat gespecialiseerd is in trauma- en brandwondenzorg, zit vaak vol, waardoor het zich alleen kan richten op de zwaarst gewonde patiënten.

De stedelijke omgeving in Port-au-Prince is drastisch veranderd: verlaten straten en ommuurde buurten zijn de norm geworden omdat de inwoners zich proberen te beschermen tegen het geweld. Deze verandering heeft geleid tot een aanzienlijke daling van het aantal bezoeken aan de spoedeisende hulp. Het centrum in Turgeau ziet nu minder dan 40 patiënten per dag, vergeleken met 80 tot 100 in voorgaande jaren.

De onveiligheid heeft velen, zoals Maudeline, een plaatselijke marktkoopvrouw, ertoe aangezet om hun gewoonten ingrijpend te veranderen. Nadat ze gewond raakte door een verdwaalde kogel terwijl ze groenten verkocht, mijdt ze nu de markt.  Ik kan het niet meer riskeren om naar de markt te gaan," zegt Maudeline. "Ik verdien er mijn brood, maar mijn veiligheid is belangrijker. Zodra ik hersteld ben, moet ik een manier vinden om veilig terug te komen."

Maudeline
Maudeline, april 2024 copyright AZG                               

Ondanks deze uitdagingen blijven Artsen Zonder Grenzen-medewerkers zoals Windy, een gezondheidsvoorlichter, toegewijd aan hun taak en bieden ze essentiële medische en psychologische ondersteuning. Windy denkt na over de veranderingen: "De stad die ik kende is niet meer dezelfde. Ons werk bestaat nu niet alleen uit het behandelen van fysieke verwondingen, maar ook uit het omgaan met de mentale littekens die zijn achtergelaten door voortdurende angst en verlies."

Terwijl Port-au-Prince deze turbulente tijden doormaakt, blijft AZG een cruciale rol spelen in de gemeenschap door zorg en steun te bieden aan de slachtoffers van het geweld. Hun inspanningen onderstrepen de veerkracht van zowel de medische teams als de inwoners die zij van dienst zijn en benadrukken de voortdurende behoefte aan uitgebreide ondersteuning in deze door crisis getroffen stad.

AZG is al meer dan 30 jaar aanwezig in Haïti en biedt diensten aan op het gebied van algemene consulten, trauma, brandwonden, moeder- en kindzorg en zorg voor overlevenden van seksueel geweld en ontheemden.