Sociale media

Open the menu

Rapport over onze interventies tegen Covid-19 van maart tot mei van dit jaar

Artsen Zonder Grenzen (AZG) publiceert vandaag een rapport over onze interventies tegen Covid-19, van maart tot mei over de hele wereld. Het maakt de resultaten van deze interventies bekend, documenteert onze uitgaven en rapporteert over de moeilijkheden die we ondervonden bij het leveren van geneesmiddelen en andere essentiële benodigdheden binnen onze projecten.

De Covid-19-pandemie is inderdaad een ongeziene gezondheidscrisis. Sinds het begin van 2020 heeft ze de gezondheidsstelsels onder druk gezet, economieën ontwricht en een groot deel van het sociale leven in veel landen over de hele wereld ontwricht. In een race tegen dit zich snel verspreidende virus begon AZG al in januari met zijn wereldwijde reactie, waarbij we aanzienlijke middelen hebben ingezet om zowel projecten te ontwikkelen die gericht zijn op de strijd tegen Covid-19 als om essentiële gezondheidszorg in de bestaande programma's te handhaven.

brésil covid-19
Een AZG-verpleegster tijdens de screening van Covid-19 met de Warao, een inheemse gemeenschap in Venezuela, in een opvangcentrum in Manaus, Brazilië. © AZG, mei 2020.

In landen met een sterk gezondheidsstelsel richt Artsen Zonder Grenzen zich bijvoorbeeld op het leveren van expertise in het beheer van complexe noodsituaties, het geven van advies over volksgezondheidsbenaderingen, het verlichten van overbelaste gezondheidsvoorzieningen, het beschermen van gezondheidswerkers en de zorg voor kwetsbare bevolkingsgroepen.

In gebieden waar conflicten en humanitaire crises heersen en in landen met een kwetsbaar gezondheidssysteem is de prioriteit van AZG om ervoor te zorgen dat de medische teams levensreddende zorg kunnen verlenen en de patiënten met Covid-19 veilig kunnen behandelen.

Artsen Zonder Grenzen richt zich ook op het in stand houden of aanpassen van essentiële medische activiteiten, zoals de zorg voor HIV- en tuberculosepatiënten, mazelenvaccinatiecampagnes, malariapreventie en de strijd tegen andere besmettelijke ziekte-epidemieën zoals cholera en ebola.