Sociale media

Open the menu

Grootste COVID-19-golf ooit in Noord-Syrië: de respons kan de golf niet aan

Het noorden van Syrië kampt momenteel met de grootste COVID-19-golf ooit in het land. In het noordwesten kan de gezondheidszorg de uitbraak niet meer aan, terwijl het virus zich in recordtempo verspreidt in het noordoosten. In het hele noorden raken zowel de zuurstofvoorraad als de testen op.  

Noordwesten: 1.500 mensen besmet per dag

Het aantal bevestigde COVID-19-patiënten in het noordwesten is in september bijna verdubbeld: bijna 73.000 mensen zijn nu positief. Per dag worden maar liefst 1.500 mensen besmet, tijdens de vorige golven steeg dat cijfer nooit boven 600.

Tot juni hebben we COVID-19-patiënten behandeld in het ziekenhuis van Raqqa
Tot juni hebben we COVID-19-patiënten behandeld in het ziekenhuis van Raqqa, in het noordoosten van Syrië. Momenteel ondersteunen we in die stad een COVID-19-centrum. © Florent Vergnes, juni 2021

Alarmerende situatie: screening en respons voldoen niet

De situatie voor 4 miljoen mensen in het noordwesten is alarmerend. De beperkte gezondheidsinfrastructuur en bevoorradingsproblemen zorgen ervoor dat niet enkel de screening, maar ook de respons ver van adequaat is. Slechts 16 van de 33 COVID-19-centra functioneren momenteel. Bovendien is slechts 3% van de bevolking gevaccineerd.  

In de rij voor zuurstof

"Mensen die dringend zuurstof of intensieve zorg nodig hebben, staan in de rij omdat er geen bedden of beademingsapparatuur meer zijn. Daardoor sterven nu meer mensen dan in eerdere golven”, zegt landcoördinator Francisco Otero y Villar. Wat vooral opvalt is dat bijna de helft van de patiënten die we opnemen in de centra die we ondersteunen, tussen 16 en 40 jaar oud zijn.”

We hebben onze COVID-19-respons in het noordwesten uitgebreid

  • we hebben twee isolatiecentra heropend in Idlib, hun capaciteit breiden we nu uit
  • we ondersteunen 3 behandelingscentra: twee in Afrin en één in al-Bab
  • in de ontheemdenkampen testen we de mensen via mobiele klinieken en verdelen we preventiekits

Vijf voor twaalf in het noordoosten

In het noordoosten stijgt het aantal bevestigde COVID-19-patiënten zienderogen. In de laatste week van september werden gemiddeld 342 mensen per dag positief getest: het hoogste dagelijkse aantal sinds het begin van de pandemie. Maar het enige labo dat PCR-tests kan analyseren, kampt met een tekort aan materiaal en dreigt in de komende weken te moeten stoppen. Ook de toevoer van zuurstofflessen naar ons behandelingscentrum in Hassakeh komt in gevaar: als het aantal patiënten nog toeneemt, zullen we binnenkort niet meer voor alle patiënten kunnen zorgen.

Ook humanitaire hulp kan niet gepast meer reageren

Voor de pandemie was de bevolking in Noord-Syrië al afhankelijk van humanitaire hulp voor medische zorg. Maar vandaag zijn zowel de Syrische zorgvoorzieningen als de humanitaire hulpverleners niet in staat om gepast te reageren op deze COVID-19-golf.  

Om het leven te redden van alle COVID-19-patiënten, is dit dringend nodig

  • ondersteuning en bescherming voor gezondheidswerkers
  • levering van testkits en zuurstof
  • meer bedden in de ziekenhuizen
  • meer mensen moeten worden gevaccineerd