Sociale media

Open the menu

Malawi overspoeld door (vermoedelijk) Zuid-Afrikaanse variant van COVID-19

Malawi wordt momenteel hard getroffen door COVID-19. In de eerste weken van januari verdubbelde het aantal positieve gevallen elke vier tot vijf dagen. Het gezondheidssysteem van het land is volledig overspoeld. En terwijl de opnamecapaciteit van de ziekenhuizen verzadigd is, zal de toegang tot vaccins waarschijnlijk nog een paar maanden op zich laten wachten. Onze teams bieden noodhulp in het Queen Elizabeth-ziekenhuis van Blantyre, de tweede grootste stad van Malawi.

Zuid-Afrikaanse variant waarschijnlijk verantwoordelijk

Sinds half december ontwikkelt de epidemie zich in razendsnel tempo. Het merendeel van de nieuwe gevallen werd toen aangetroffen onder Malawische werknemers die terugkeerden uit Zuid-Afrika, vandaag zijn bijna alle nieuwe gevallen het gevolg zijn van lokale overdracht. Het is zeer waarschijnlijk dat de in Zuid-Afrika geïdentificeerde COVID-19 variant 500Y.V2 verantwoordelijk is voor deze tweede golf. Volgens de huidige wetenschappelijke kennis is deze variant 50% overdraagbaarder dan de oorspronkelijke stam.

Hoe gevaarlijk is zuid-afrikaanse variant?

Toename opnames van ernstige patiënten

Onze teams zien momenteel een snelle toename van het aantal mensen dat in het ziekenhuis moet worden opgenomen. Als de epidemie in het land hetzelfde patroon volgt als in Zuid-Afrika (waar de piek van de tweede golf na negen weken werd bereikt), kunnen we verwachten dat het aantal ernstige patiënten dat ziekenhuiszorg nodig heeft onverminderd zal toenemen tot medio februari.

Maximale capaciteit bereikt, noodhulp nodig

Het aantal ernstige COVID-19-patiënten dat in het Queen Elizabeth-ziekenhuis is opgenomen, is tussen 1 en 21 januari gestegen van 12 naar 107. Daarmee overschrijdt het ziekenhuis de maximale capaciteit van 80 COVID-19-patiënten. Vooral  personele middelen, medische apparatuur en zuurstofvoorraden zijn nu kritisch. De directeur van het ziekenhuis heeft om noodhulp gevraagd, die wij zijn beginnen te verlenen.

Welke prioriteiten voor de teams van Artsen Zonder Grenzen?

  • Bescherming van het eerstelijnspersoneel
  • Terugdringen van sterftecijfer onder patiënten
  • We hebben 50 extra gezondheidswerkers ingehuurd om de teams van het ziekenhuis te versterken
  • Beheer van zuurstofvoorraden
  • We richten een speciale afdeling op met 40 bedden voor COVID-19-patiënten.
  • Inzetten op snellere doorverwijzing van ernstige patiënten

Malawi moet dringend toegang krijgen tot vaccinatie

Om deze nieuwe golf binnen de perken te houden, moet Malawi dringend toegang krijgen tot vaccinatie. Helaas zal dat waarschijnlijk niet gebeuren vóór april 2021, en zelfs dan slechts voor een deel van de bevolking. Tegen die tijd kan de epidemie al haar hoogtepunt hebben bereikt en velen hebben gedood die door vaccinatie beschermd hadden kunnen worden.