Sociale media

Open the menu

Malawi: inenting van 30.000 meisjes tegen baarmoederhalskanker

Sinds 2017 ontwikkelt Artsen Zonder Grenzen (AZG) een programma om baarmoederhalskanker tegen te gaan in Malawi, waar jaarlijks meer dan 2.900 vrouwen aan de ziekte sterven. We bieden niet alleen palliatieve zorg en behandeling aan, we steunen ook vaccinatiecampagnes tegen het humaan papillomavirus (HPV). In bijna 99% van de gevallen wordt baarmoederhalskanker namelijk veroorzaakt door besmetting met het HPV-virus.

Meisje krijgt vaccinatie toegediend
Vanessa, 9, krijgt haar HPV-vaccinatie op school. Chiradzulu District, Malawi. Januari 2020, © MSF/Nadia Marini

"Malawi heeft het hoogste sterftecijfer aan baarmoederhalskanker ter wereld. Toch is deze kanker in hoge mate te voorkomen met HPV-vaccinatie," zegt Dr. George Chilinda, oncoloog bij AZG in het Queen Elizabeth Central Hospital in Blantyre. Veel van de patiënten die we in het ziekenhuis zien, zijn te ver gevorderd voor een genezende behandeling. Het is triest en frustrerend. Vooral omdat we weten dat vaccinatie, in combinatie met vroegtijdige opsporing, het ontstaan of de verspreiding van deze ziekte kan voorkomen.

Vaccinatie tegen HPV-virus is van cruciaal belang in de strijd tegen baarmoederhalskanker

Onze teams ondersteunen daarom een vaccinatiecampagne voor 30.000 adolescente en pre-adolescente meisjes. Op 19 januari ging de campagne van start in het district Phalombe in het zuidoosten van Malawi. Volgens het WHO is de vaccinatie van meisjes tussen 9 en 14 jaar de meest effectieve manier om baarmoederhalskanker bij vrouwen op volwassen leeftijd te voorkomen. Het HPV-virus wordt seksueel overgedragen. Daarom moet het vaccin toegediend worden voordat de doelgroep seksueel actief wordt.

“Wij steunen deze campagne van de districtsautoriteiten omdat veel meisjes de afgelopen twee jaar geen HPV-vaccin heeft gekregen", zegt Alice Authier, plaatsvervangend missiehoofd van AZG in Malawi. Dit is gedeeltelijk te wijten aan de moeilijkheden in verband met de Covid-19-periode. Maar ook omdat het belang van het vaccin nog niet bekend genoeg is als preventie tegen baarmoederhalskanker. Het is belangrijk dat gezinnen weten dat zij dit vaccin in de gezondheidscentra in hun district kunnen krijgen.

De meest doeltreffende manier om meisjes van 9 tot 14 jaar massaal te bereiken en te voorkomen dat zij met HPV besmet worden, is de vaccinatie rechtstreeks op school aan te bieden. Dit gebeurt momenteel in het district Phalombe. We leverden een grote inspanningen om het publiek bewust te maken van de noodzaak van deze vaccinatie en meer dan 330 assistenten voor gezondheidstoezicht hebben deelgenomen aan informatiesessies. Schooldirecteuren en gezondheidsdocenten van 91 scholen waren ook betrokken bij het sensibiliseren van de ouders van de kinderen en het organiseren van de vaccinatie.

Het AZG-programma ter bestrijding van baarmoederhalskanker in Malawi mikt op een betere toegang tot vaccinatie, screening, vroegtijdige diagnose, behandeling en, indien nodig, palliatieve zorg voor vrouwen in de districten Blantyre en Chiradzulu.