Sociale media

Open the menu

Malawi: na 25 jaar zorg draagt Artsen Zonder Grenzen haar activiteiten over in de strijd tegen hiv/aids

In juli 2023 sloot Artsen Zonder Grenzen (AZG) een hoofdstuk af van één van de langstlopende projecten in Malawi, dat zo'n 25 jaar geleden van start ging als reactie op de hiv/aids-epidemie.

 

Voor 2001 was er géén hiv-behandeling beschikbaar in Malawi

AZG begon in 1994 met activiteiten ter preventie en controle van hiv/aids in Malawi in het district Mwanza en breidde dit in 1997 uit naar Chiradzulu, waar naar schatting 20% van de volwassen bevolking hiv-positief was. In augustus 2001 startte AZG een programma voor gratis toegang tot antiretrovirale therapie (ART) in het districtshospitaal van Chiradzulu. Vóór die datum was er geen hiv-behandeling beschikbaar in het land en waren de medische acties voor mensen die aan aids leden beperkt tot de preventie en behandeling van opportunistische infecties. Volgens UNAIDS stierven in 2001 ongeveer 86.000 mensen in Malawi aan aids-gerelateerde oorzaken.  
Fred Minandi, een gepensioneerde boer, herinnert zich trots dat hij op 16 augustus 2001 op 41-jarige leeftijd de vierde patiënt was die ART kreeg in het Chiradzulu project. 

"In die tijd (jaren 1990-2000) was het erg slecht, mensen stierven. Ik verloor mijn broer en zus aan aids. Toen ik ziek was, had ik geen hoop. In die tijd kreeg niemand ART totdat AZG het begon te verstrekken", legt Fred uit. "In 1999 ging ik voor een hiv-test naar het Chiradzulu district ziekenhuis. Ik werkte niet meer omdat ik te ziek was en ik leed al sinds 1997 aan opportunistische infecties. Ik testte positief op het virus. Later ontmoette ik AZG-consulenten die me vertelden dat ze zouden beginnen met ART te voorzien. Ik had het geluk dat ik een van de eerste patiënten was die een behandeling kreeg. Na een maand kon ik weer aan het werk."
 

Het project in Chiradzulu schepte een precedent in hiv-behandeling

Het verhaal van het project in Chiradzulu gaat niet alleen over het verstrekken van medicijnen aan patiënten. Het bewees dat het mogelijk was om hiv aan te pakken in arme plattelandsomgevingen en dat patiënten zich zouden houden aan de strikte behandelingsroutine voor hiv, een idee dat destijds op veel cynisme stuitte. Het project schepte een precedent en hielp te pleiten voor goedkopere medicijnprijzen en het garanderen van toegang tot ART in landen met lage inkomens. 

In juli 2002 werd Fred uitgenodigd om te spreken op de 14e Internationale Conferentie over hiv/aids in Barcelona, waar AZG’s presentatie over “Toegang tot ART in AZG-programma’s” ook ging over de Chiradzulu-ervaring. 
“Ik ben een van de eerste patiënten die een gratis behandeling krijgt in Malawi en als ik hier vandaag met jullie over praat, dan is dat omdat ik een behandeling krijg. Sommigen van jullie zullen zeggen dat Afrikanen geen medicijnen kunnen nemen omdat we niet weten hoe we de tijd moeten tellen. Ik heb geen horloge, maar ik kan jullie vertellen dat ik sinds ik met mijn drievoudige therapie ben begonnen, nog nooit ben vergeten om ook maar één dosis in te nemen,” vertelde Fred aan de conferentie. 

Vanaf 2003 bleven de behandelstrategieën verbeteren. 
 

Steungroepen en peer care counselors zijn belangrijke sleutelfiguren in de hiv-bestrijding

Deze vooruitgang werd niet alleen mogelijk gemaakt door het partnerschap tussen AZG en de lokale gezondheidsautoriteiten, maar ook door de patiënten zelf. Patiënten zoals Fred vormden steungroepen en werden door AZG ingezet als peer care counselors om mensen aan te moedigen zich te laten testen en patiënten te helpen zich aan hun behandeling te houden. 

"Deze aanpak, waarbij zorgverleners samenwerken met peer counsellors, gaf patiënten de mogelijkheid om hun zorg in eigen handen te nemen en anderen te ondersteunen tijdens hun behandelingstraject," herinnert Fred zich over zijn tijd als peer counsellor in het gezondheidscentrum Mauwa in het Chiradzulu district. 
 

Jonge patiënten hebben speciale aandacht nodig

Hoewel mensen met hiv te maken hebben met veel van dezelfde problemen, ongeacht hun leeftijd en omstandigheden, werd het na verloop van tijd duidelijk dat kinderen en tieners te maken hebben met hun eigen specifieke uitdagingen, die extra aandacht en toegewijde zorg nodig hebben. Met patiënten die soms nog geen tien jaar oud zijn, kan zelfs de eenvoudige uitleg van wat hiv-positiviteit is en wat het betekent voor iemands leven ingewikkeld zijn; andere patiënten naderen misschien net de seksuele rijpheid en worstelen om in het reine te komen met het feit dat ze leven met een seksueel overdraagbare ziekte.

Des jeunes

Artsen Zonder Grenzen begon in 2017 met speciale "Tienerclubs" op zaterdag en is daarmee doorgegaan tot eind 2022 om hiv-zorg, follow-up, seksuele en reproductieve gezondheidsdiensten en psychologische en sociale steun te bieden aan tieners met hiv. Deelname aan deze clubs, die een veilige, vriendelijke ruimte boden waar tieners ook konden profiteren van steun van leeftijdsgenoten, zorgde voor een betere therapietrouw en droeg bij aan het algehele welzijn van de patiënt. Voor veel van deze adolescenten hielp het bijwonen van "Tienerclubs" hen bij de overgang van overweldigd worden door een aandoening waar ze moeite mee hebben, naar beter voorbereid zijn om deze aan te pakken. In 2019 bezochten maar liefst 9.200 jongeren de clubs in het Chiradzulu-district.

 

Na meer dan 20 jaar samenwerking met AZG nemen de gezondheidsautoriteiten van het Chiradzulu-district en hun partners tussen 2022 en 2023 alle patiënten en activiteiten volledig over, waardoor de continuïteit van de hiv-behandeling en -zorg wordt gewaarborgd.

Malawi heeft een van de hoogste hiv-prevalentiecijfers ter wereld met 990.000 mensen (UNAIDS, 2021) die met het virus leven op een bevolking van bijna 20 miljoen. Projecten zoals dat in Chiradzulu vormen een maatstaf in Malawi voor hiv-zorg. In samenwerking met AZG en andere partners heeft het land de hiv-preventie- en -behandelingsprogramma's opgeschaald, wat tot grote vooruitgang heeft geleid. Van de 990.000 mensen met hiv kent 93% zijn status, gebruikt 91% ART en heeft 85% een onderdrukte virale belasting (UNAIDS 2021).

"Als ik tegenwoordig voor een viral load test ga, is het virus niet detecteerbaar. In 2001, toen de consulent zei dat ART mijn leven kon verlengen, dacht ik dat het twee tot drie jaar zou zijn, maar hier ben ik, 22 jaar later," zegt de 63-jarige Fred met een vrolijke grijns.

In totaal zijn er tussen 2001 en de afsluiting van het project in 2023 55.000 mensen met een HIV-test in het Chiradzulu cohort opgenomen.