Sociale media

Open the menu

Malawi: duizenden mensen ontheemd en in nood na cycloon Ana

Op 24 januari werd het zuiden van Malawi ernstig getroffen door tropische cycloon Ana. 945.000 mensen werden direct getroffen, 45 mensen kwamen om en tienduizenden mensen hebben geen toegang tot elektriciteit en veilig water. 152.000 binnenlandse ontheemden zijn nu verspreid over 178 ontheemdenkampen in de regio en hebben dringend hulp nodig. De president van Malawi heeft sindsdien de staat van nationale ramp uitgeroepen.

Hele gezinnen plots zonder onderdak, eten of water

"Hele gezinnen - sommige met vijf of meer kinderen - zijn hun huis en voedselvoorraad kwijtgeraakt en leven nu in kampen zonder onderdak of onder zeer slechte omstandigheden", zegt medisch coördinator dokter Narine Danielyan. "Mensen hebben beperkte of geen toegang tot water, en de sanitaire voorzieningen zijn erbarmelijk. Sommige kampen met 2.000 mensen hebben slechts 10 toiletten."

Een medewerker repareert één van de waterpunten in het ontheemdenkamp van Bangula. Vooral gebrek aan drinkbaar water en degelijke sanitatie is een probleem in de kampen
Een medewerker repareert één van de waterpunten in het ontheemdenkamp van Bangula. Vooral gebrek aan drinkbaar water en degelijke sanitatie is een probleem in de kampen. © Angela Jimu, 10 februari '22

Tropische stormen lijken steeds vaker voor te komen

Tropische storm Ana is de derde zware storm die Malawi in de afgelopen zeven jaar heeft getroffen. In 2015 kostte de tropische storm Chedza 176 mensen het leven en in 2019 trof de cycloon Idai meer dan 920.000 mensen in het hele land. Idai was daarmee de op één na dodelijkste storm ooit op het zuidelijk halfrond. "In Nsanje zeggen de mensen dat Ana erger was dan Idai," zegt landcoördiantor Marion Péchayre. “Deze verwoestende stormen lijken vaker voor te komen, wat ernstig ontwrichtend en potentieel levensbedreigend is voor veel Malawiërs."

Behoeften bij intern ontheemden heel groot

Hoewel de noodhulp van de regering, lokale autoriteiten en lokale ngo's heeft geholpen om de situatie te stabiliseren, zijn de behoeften van de ontheemden nog steeds enorm. Slechte sanitaire voorzieningen, overbevolking in de kampen en stilstaande plassen water vormen een enorm risico voor het uitbreken van ziekten, zoals cholera en malaria.

Malawische gezondheidssysteem heeft dringend onze steun nodig

"Voor mensen die chronische medicatie nodig hebben, zoals hiv- of diabetespatiënten, kan verlies of vernietiging van medicatie betekenen dat de behandeling wordt onderbroken," zegt Danielyan. "Andere mensen die dringend medische zorg nodig hebben, zoals zwangere vrouwen, zieke kinderen of mensen met verwondingen, raken niet meer tot bij de gezondheidscentra niet, waardoor ze het risico lopen op levensbedreigende complicaties. Het Malawische gezondheidssysteem, met chronische tekorten aan essentiële medicijnen, acute tekorten aan gezondheidswerkers en beschadigde gezondheidsvoorzieningen, heeft dringend onze steun nodig.”

Met mobiele klinieken gaan we in de kampen om mensen de medische zorg te biedne die ze nodig hebben. We ondersteunen deze mobiele klinieken oa. met medicijnen en personeel. © Angela Jimu, 10 februari '22
Met mobiele klinieken gaan we in de kampen om mensen de medische zorg te bieden die ze nodig hebben. We ondersteunen deze mobiele klinieken oa. met medicijnen en personeel. © Angela Jimu, 10 februari '22

Onze teams zijn ter plaatse: we helpen met de respons op cycloon Ana

Onze teams zijn en blijven aanwezig in Malawi. In het zuiden van het land werken we al lange tijd samen met het ministerie van Volksgezondheid. We staan de ontheemden na cycloon Ana onder meer bij via volgende interventies.

Met mobiele klinieken

Het ministerie van Volksgezondheid biedt gezondheidszorg aan mensen in kampen voor ontheemden in de vorm van mobiele klinieken, maar doet dit ten koste van hun krappe jaarlijkse budget, waardoor er weinig ruimte is voor noodinterventies. Daarom helpt Artsen Zonder Grenzen met logistieke steun, medicatie en personeel om mogelijke tekorten op te vangen.

Met water- en sanitaire voorzieningen

Om het tekort aan toiletten, douches, veilig drinkbaar water in verschillende kampen op te vangen, werken we aan de bouw van latrines en zorgen voor water- en sanitaire voorzieningen. We delen essentiële hygiëneartikelen zoals zeep, slaapmatjes en emmers uit.

We staan klaar om te reageren op cholera

Momenteel hebben onze medische teams geen toename van choleragevallen gemeld, maar we staan klaar om te reageren en cholerabehandelcentra op te zetten, mocht zich een uitbraak voordoen. Het ministerie van Volksgezondheid is bezig met de aankoop en invoer van meer choleravaccins, zodat opnieuw kan begonnen worden met vaccinatie.

Onze teams blijven zeker nog tot eind maart steun blijven verlenen waar de nood het hoogst is.