Sociale media

  • NL
Open the menu

Zware overstromingen treffen zuidelijk Afrika


Hevige regens in het zuidoosten van Afrika hebben geleid tot zware overstromingen in Mozambique, Malawi, Zuid-Afrika en Zimbabwe. Tientallen mensen zijn omgekomen, tienduizenden anderen verloren have en goed. Teams van Artsen Zonder Grenzen verlenen hulp in de kampen waar ontheemden opgevangen worden.

© AZG-MSF. Musina, 2013.
© AZG-MSF. Musina, 2013.


Mozambique

De situatie lijkt het ernstigst in Mozambique. Daar staan grote delen van de provincie Gaza onder water. Op 28 januari waren al 48 mensen omgekomen bij de ramp. 240.000 mensen zouden getroffen zijn door de overstromingen, 146.000 van hen zijn ontheemd.

Maandag gingen teams van Artsen Zonder Grenzen aan de slag in het zuiden van Mozambique, waar grote groepen ontheemden worden opgevangen op verschillende plaatsen. Maar vaak zijn er problemen met sanitaire voorzieningen en gezondheidszorg. Zo zijn er in Chiaquelane maar 60 latrines voor 50.000 mensen.  

Veel medisch materiaal en geneesmiddelen zijn vernield door het water. Er is een tekort aan medicijnen, aan malariatesten en er is geen ambulancedienst, terwijl het lokale ziekenhuis met een gebrek aan personeel en uitrusting kampt.

“De stad Chokwe ziet eruit alsof er een oorlog heeft gewoed. Het grootste deel van de bevolking is geëvacueerd en in het centrum van de stad zijn er problemen met sanitair en hygiëne, door het vuile water en de lijken van dieren,” zegt Lucas Molfino, medische coördinator van Artsen Zonder Grenzen in Mozambique.

De teams van Artsen Zonder Grenzen springen bij om eerstelijnszorg te verlenen, tot de overheid de gezondheidszorg weer georganiseerd krijgt.

Malawi

Ook in het zuiden van Malawi zijn duizenden mensen ontheemd door de overstromingen. In de opvangkampen helpt Artsen Zonder Grenzen met water en sanitaire voorzieningen, en de verdeling van hulpgoederen zoals zeep, dekens en muskietennetten.

Daarnaast schonken we ook geneesmiddelen aan lokale medische instellingen. Zij zien drie keer meer kinderen jonger dan vijf dan normaal. Koorts en diarree zijn de voornaamste klachten. Onze teams blijven de situatie opvolgen, want het regent nog steeds in het zuiden van het land, en het is hoogst onzeker wanneer de mensen weer naar huis zullen kunnen gaan.

Zuid-Afrika en Zimbabwe

In Zuid-Afrika bleven de gevolgen van de overstromingen beperkter. In de stad Musina werden 800 mensen geëvacueerd. Teams van Artsen Zonder Grenzen boden medische hulp, maar al na enkele dagen bleek de situatie weer onder controle.

In Zimbabwe onderzocht Artsen Zonder Grenzen de behoeften aan medische hulp, samen met het ministerie van Volksgezondheid. Maar ook hier was de situatie relatief snel onder controle. Onze teams verdeelden hulpgoederen in een dorp en zorgden voor zuiver water voor twee ziekenhuizen.

In alle landen houdt Artsen Zonder Grenzen de situatie nauwlettend in de gaten. Onze teams staan klaar om meteen hulp te bieden wanneer dat nog zouden zijn.