Mozambique
In maart en april 2019 werd Mozambique getroffen door twee tropische cyclonen. De schade was enorm, en dat in een land waar de gezondheidszorg al zwaar onder druk stond.
Na die natuurrampen heeft Artsen Zonder Grenzen de noodacties gesteund. Daarnaast zijn we onze vaste projecten blijven leiden waarbij we zorg aanbieden aan patiënten met hiv/aids en tuberculose. Een groot deel van de bevolking lijdt aan één of beide ziekten. Volgens schattingen zijn in Mozambique 2,2 miljoen mensen besmet met hiv/aids en 34.000 van hen zijn gecoïnfecteerd met tuberculose.
Hulp bij natuurrampen
Op 15 maart trof de cycloon Idai de stad Beira, in de provincie Sofala, een regio met ongeveer 1,85 miljoen inwoners. De cycloon en de daaropvolgende overstromingen verwoestten woningen, gezondheidsvoorzieningen en andere infrastructuur en meer dan 400.000 mensen raakten ontheemd. We zetten noodteams in om de hulpacties te ondersteunen. 10 dagen later brak er bovendien cholera uit. We hebben 57 procent van de cholerapatiënten onder onze hoede genomen, het ministerie van Volksgezondheid geholpen om 900.000 mensen tegen die ziekte te vaccineren, twee waterzuiveringsinstallaties geïnstalleerd, 18 gezondheidscentra heropgebouwd en hulpgoederen verdeeld, onder andere zeep, muskietennetten, kookgerei, dekens, matten en emmers. In totaal hebben we op 25 plaatsen bijna 11.900 ambulante consultaties verstrekt, vooral aan patiënten met ondervoeding en malaria.
Zes weken later, nadat de cycloon Kenneth over de provincie Cabo Delgado was geraasd, hebben we behandelingscentra voor cholera gebouwd in Pemba, Mecufi en Metuge, geholpen bij de waterbevoorrading en sanitatie en algemene gezondheidszorg verstrekt. De twee cyclonen, die zo kort na elkaar het land teisterden, hadden catastrofale gevolgen en later op het jaar werd Mozambique getroffen door maandenlange droogte. Samen hebben die natuurrampen de grote voedselonzekerheid en de ondervoeding waarmee het land al te kampen had nog verergerd.
De strijd tegen hiv/aids en tuberculose
In de hoofdstad Maputo voorzien we speciale zorgkits en ondersteuning voor patiënten met vergevorderde hiv/aids die levenslang behandeld moeten worden of resistent zijn geworden tegen geneesmiddelen. We zetten ook in op het verbeteren van de opsporing en een snelle behandeling van opportunistische infecties.
In de sloppenwijk Mafalala runnen we samen met een lokale organisatie een dagcentrum waar druggebruikers terechtkunnen voor tests en behandelingen voor hiv/aids, tuberculose en hepatitis C. Het is het enige programma in Mozambique dat uitgebreide schadebeperkende diensten aanbiedt en schone naalden en spuiten uitdeelt.
In Beira runt Artsen Zonder Grenzen mobiele klinieken die seksuele en reproductieve gezondheidszorg aanbieden, hiv/aidstests uitvoeren, advies geven en helpen bij gezinsplanning. We richten ons vooral op kwetsbare groepen zoals sekswerkers. Die lopen immers een groot risico om met hiv/aids besmet te worden. In 2019 zijn we in het centrale ziekenhuis van Beira begonnen met de verzorging van patiënten met vergevorderde hiv/aids.
Gezondheidszorg in conflictgebieden
Door geweld en de onveilige situatie is de zorgtoegang in Cabo Delgado erg beperkt. In 2019 zijn we een gezondheidscentrum in Macomia beginnen steunen. We behandelen er malaria, ondervoeding en luchtwegaandoeningen. We hebben het centrum ook hersteld nadat het zwaar beschadigd was geraakt tijdens de doortocht van de cycloon Kenneth. Voor het personeel van het ministerie van Volksgezondheid organiseerden we opleidingen moederzorg, pediatrie en seksuele en reproductieve gezondheid en we verbeterden de watervoorziening.
Getuigenis van een patiënt
Na de doortocht van cycloon Idai in Beira stortte Leila’s (pseudoniem) leven in. Ze had geen huis meer en geen bron van inkomsten. Uit pure wanhoop werd ze sekswerker, iets wat ze nooit eerder had gedaan. Nu komt ze geregeld naar een mobiele kliniek van Artsen Zonder Grenzen om zich op hiv/aids te laten testen en advies in te winnen over contraceptie. Leila is lang niet de enige die in die situatie is gedwongen en dat bewijst dat hiv/aids-zorg een echte prioriteit moet zijn bij acties die na een ramp worden ontplooid.