Mozambique

MEER OVER DE OVERSTROMINGEN IN MOZAMBIQUE

Meer dan 13% van de Mozambikanen tussen 15 en 49 jaar lijdt aan hiv. Van die naar schatting 2,1 miljoen mensen zijn er 34.000 gecoïnfecteerd met tuberculose (tbc).

Mozambique heeft een van de hoogste percentages van hiv en tbc ter wereld. In 2018 zetten de teams van Artsen Zonder Grenzen zich in om de opsporing en snelle behandeling van opportunistische infecties bij patiënten met vergevorderde hiv in Maputo en Beira te verbeteren. Dat deden ze door speciale zorgkits en ondersteuning te voorzien voor patiënten die levenslang behandeld moeten worden of een resistentie tegen geneesmiddelen opbouwen.

In Maputo werd een haalbaarheidsonderzoek gevoerd naar het gebruik van liposomaal doxorubicine om kaposisarcoom te behandelen, de meest voorkomende kanker bij patiënten met vergevorderde hiv. De studie leverde betere resultaten op dan voor andere beschikbare behandelingen. We behandelden in 2018 meer dan 240 patiënten met dat nieuwere geneesmiddel en pleitten ervoor dat de prijs zou worden verlaagd en dat het in de nationale behandelingsrichtlijnen zou worden opgenomen.

Een verpleegster van AZG neemt een hiv/aids-test af bij een patiënt in Maputo, Mozambique  ©Fernando Fidelis/AZG
Een verpleegster van AZG neemt een hiv/aids-test af bij een patiënt in Maputo, Mozambique  ©Fernando Fidelis/AZG

In 2018 startten we ook met 160 behandelingen voor resistente tbc in zes gezondheidscentra in Maputo. 70% van die patiënten kreeg een minder toxische, injectievrije behandeling. Op basis van de voorlopige positieve resultaten van een haalbaarheidsstudie die Artsen Zonder Grenzen uitvoerde naar korte behandelingen van resistente tbc nam het ministerie van Volksgezondheid de behandelingen in juni op in het nationale beleid.

We bundelden de krachten met een plaatselijke organisatie om een dagcentrum voor druggebruikers in Maputo te openen. Het centrum biedt niet alleen tests en behandelingen voor hiv, tbc en hepatitis C, maar ook uitgebreide schadebeperkende diensten zoals een naald- en spuituitwisselingsprogramma. Per dag kwamen er zo’n 100 bezoekers over de vloer.

We lanceerden ook een pilootproject om de overdracht van hepatitis B van moeder op kind te voorkomen in een van de grootste ziekenhuizen in Maputo.

In Beira boden onze teams in het kader van ons project voor risicogroepen seksuele en reproductieve gezondheidszorg aan. De zorg bestond uit de opsporing en behandeling van hiv bij kwetsbare en gestigmatiseerde groepen zoals sekswerkers and mannen die seks hebben met mannen. Ongeveer 300 personen namen deel aan een pre-expositieprofylaxestudie (PrEP) om te voorkomen dat ze hiv oplopen.

Filipe was ooit sekswerker. Nu werkt hij als gezondheidspromotor. 'Ik help nu mensen die in exact de situatie zaten als ik toen'. ©
Filipe was ooit sekswerker. Hij leerde Artsen Zonder Grenzen kennen door een gezondheidspromotor die hem de weg wees naar onze klinieken voor een behandeling die hij toen nodig had. Nu werkt hij zelf als gezondheidspromotor. 'Ik help nu mensen die in exact de situatie zitten als ik toen'. © Sanna Gustafsson/AZG, augustus 2018.

We boden ook seksuele en reproductieve gezondheidszorg voor meisjes en vrouwen in lokale gezondheidscentra. Daar bieden we veilige abortuszorg om het hoge sterftepercentage en lijden te verminderen bij vrouwen en meisjes die geen toegang hebben tot dergelijke diensten.

In 2018 droegen we ons hiv-project in Tete over aan het ministerie van Volksgezondheid. Onze teams in Tete hebben 16 jaar lang innovatieve methoden ontwikkeld om de hiv-zorg uit te breiden. Voorbeelden daarvan zijn lokale antiretrovirale behandelingsgroepen en een initiatief om problemen met de voorziening van geneesmiddelen voor hiv en tbc in kaart te brengen en onder handen te nemen. 

In de provincie Manica hinderen politieke spanningen de toegang tot medische zorgen. Mobiele teams deden er meer dan 14.000 raadplegingen in 2017, vooral voor malaria, diarree, luchtwegen- en huidinfecties en problemen van seksuele en reproductieve gezondheid.

Strijd tegen cholera

Artsen Zonder Grenzen zette cholerabehandelingseenheden op in de provincies Nampula, Maputo en Tete. Ze ondersteunde een vaccinatiecampagne van het nationale ministerie van Volksgezondheid; zo werden in Tete maar liefst 297.598 mensen bereikt.