Sociale media

Open the menu

Mozambique

mozambique
Jaar AZG begon te werken in het land
1984

In Mozambique reageren we op noodsituaties, waaronder uitbraken van ziekten, bieden we zorg aan mensen met hiv in een gevorderd stadium en werken we in de provincie Cabo-Delgado, die geteisterd wordt door conflicten.

In Beira bieden we seksuele en reproductieve gezondheidszorg, waaronder hiv-testen en -behandeling, voor sekswerkers en mannen die seks hebben met mannen. In Nampula bieden MSF-teams preventieve maatregelen en behandeling voor geselecteerde door vectoren overgedragen ziekten, door water overgedragen ziekten en verwaarloosde tropische ziekten volgens de Planetary Health-benadering.

Ondertussen ging een langzaam brandend conflict in de provincie Cabo Delgado, in het noordoosten van het land, door tot in 2022, waarbij honderdduizenden mensen werden aangevallen en dakloos of ontheemd raakten. Ter ondersteuning bieden we medische en geestelijke gezondheidszorg en ondersteunen we gezondheids- en cholerabehandelcentra via mobiele klinieken. Daarnaast bieden onze teams ondersteuning op het gebied van water en sanitaire voorzieningen, evenals hulpgoederen zoals hygiëne- en kookgerei voor mensen in ontheemdenkampen. 

Belangrijke medische gegevens

Gegevens en informatie uit het International Activity Report 2022.
  • 307.100 ambulante consultaties
  • 3.900 individuele consultaties m.b.t. mentale gezondheid
  • 2.170 mensen verzorgd die in een gevorderd stadium van hiv 

In 2022 reageerde AZG op de enorme humanitaire nood in de provincie Cabo Delgado door gezondheidszorg te bieden aan mensen die getroffen zijn door het escalerende geweld.

Kaart Mozambique

Eind 2022 waren in Cabo Delgado bijna een miljoen mensen ontheemd* als gevolg van gevechten tussen gewapende groeperingen en regeringstroepen, in een conflict dat al sinds 2017 aan de gang is.
Vanaf juni, toen het geweld zich naar het zuiden verplaatste, raakten duizenden gezinnen binnen enkele dagen ontheemd.** Tegelijkertijd kozen duizenden anderen ervoor om terug te keren naar hun huizen, ondanks het gebrek aan voorzieningen en de verwoestingen die het conflict veroorzaakte.

Sinds 2019 reageren we op de toenemende behoeften van ontheemden en gastgemeenschappen in de provincie, met name in gebieden die weinig of geen hulp ontvangen. Onze activiteiten omvatten algemene gezondheidszorg, geestelijke gezondheidszorg en psychosociale ondersteuning, distributie van hulpgoederen, gezondheidsbevordering en diensten op het gebied van water, hygiëne en sanitaire voorzieningen.

In 2022 werkten we in de districten Macomia, Mocimboa da Praia, Palma en Mueda en stuurden we mobiele teams naar Meluco, Muidumbe en Nangade om gezondheidszorg te bieden en hulpgoederen uit te delen. Ondertussen hebben we onze activiteiten in Metuge overgedragen aan het ministerie van Volksgezondheid.

In Beira, in de provincie Sofala, hebben we een programma voor seksuele en reproductieve gezondheidszorg dat veilige abortuszorg, hiv-tests en behandeling voor seksueel en gendergerelateerd geweld omvat voor gestigmatiseerde groepen, zoals sekswerkers en mannen die seks hebben met mannen. We ondersteunen ook de implementatie van nationale richtlijnen voor hiv-behandeling voor deze groepen mensen en bieden zorg voor gevorderde hiv in het centrale ziekenhuis van Beira en 10 gezondheidscentra. In 2022 hielpen we bij het herstel van gezondheidscentra die beschadigd waren door de tropische storm Chalane en de cycloon Eloise.

In Nampula begon AZG samen te werken met het ministerie van Volksgezondheid om de preventieve en curatieve zorg voor vectoroverdraagbare en verwaarloosde tropische ziekten te verbeteren, evenals het toezicht op en de paraatheid voor noodsituaties zoals cholera-uitbraken en natuurrampen.